Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τον Μάρτιο ο συμψηφισμός των εισφορών

 

 Τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί ο συμψηφισμός των αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τον Απρίλιο θα επιστραφούν οι διαφορές που θα προκύψουν, ανά περίπτωση. Αυτό επισήμανε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου.

Πρόκειται για ένα ζήτημα-εκκρεμότητα που απασχολεί εντόνως τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείο Εργασίας, τον επόμενο μήνα οκληρωθεί ο συμψηφισμός μεταξύ των εισφορών που κατέβαλαν το 2017  βάσει του δηλωτέου εισοδήματος του 2015, και των εισφορών που προέκυψαν από τον υπολογισμό των κερδών του 2016.

Πως προέκυψε το μπέρδεμα με τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών

Όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, οι περυσινές εισφορές θα έπρεπε να υπολογιστούν επί του εισοδήματος του 2016. Ωστόσο, υπολογίστηκαν με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015 και αυτό  συνέβη γιατί η εκκαθάριση των δηλώσεων για το 2016 ολοκληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου του 2017.

Αυτή η καθυστέρηση, είχε ως συνέπεια οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, από τις αρχές του 2017 έως και τον τρέχοντα μήνα, να υπολογίζονται με βάση τα κέρδη του 2015, μέχρι και τον τρέχοντα μήνα, καθώς έως 31 Ιανουαρίου πρέπει να καταβληθεί η 12η δόση (για το μήνα Δεκέμβριο του 2017) των σχετικών εισφορών.

Τον Φεβρουάριο θα αποσταλούν στους μη μισθωτούς οι εισφορές Ιανουαρίου, που θα είναι υπολογισμένες για πρώτη φορά-όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016. Κατόπιν, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν στο συμψηφισμό μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν το 2017 (με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015) και των εισφορών που έπρεπε να καταβληθούν το 2017 με βάση το εισόδημα του 2016.

Ποιοι πληρώνουν και ποιοι δικαιούνται επιστροφή

Από τον εν λόγω συμψηφισμό, που όπως προαναφέρθηκε θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, θα προκύψουν περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, που θα εμφανίσουν αύξηση κερδών (από τη δήλωση του 2015 σ’ αυτή του 2016).  Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά τις επιπλέον εισφορές που αντιστοιχούν στα ποσά, πιθανότατα μέσω μηνιαίων δόσεων έως το τέλος του 2018.

Αντίστοιχα, όσοι εμφάνισαν μείωση κερδών στο δηλωτέο εισόδημα του 2016 θα δικαιούνται επιστροφή εισφορών, υπό την εξής αυστηρή προϋπόθεση: ότι θα έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις τους μέσα στο 2017.

 

 

www.sofokleousin.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ