Ημαθία - Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός: Είμαστε σε φάση επούλωσης των πληγών του ΕΣΥ (βίντεο)

 

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισκέφτηκε την Ημαθία και συγκεκριμένα όλες τις μονάδες υγείας του Νομού, σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Υπουργός επισκέφτηκε το Νοσοκομείο της Βέροιας όπου  ενημερώθηκε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, παρέστη στον απολογισμό που έκανε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Τάκης Μαυρογιώργος, απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν και έκανε συνολική τοποθέτηση, αλλά και ειδικά για τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας.

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθος στο Νοσοκομείο Βέροιας 13/2/2018

Μετά το τέλος της ενημέρωσης και του διαλόγου, ο κ. Υπουργός έκανε δηλώσεις, όπου τόνισε πως τα δυο δημόσια νοσοκομεία του Νομού Ημαθίας, τα οποία έχουν τα προβλήματά τους,  αποτελούν σημαντικό έργο στη δημόσια περίθαλψη της περιοχής και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες. 

Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός “Είμαστε σε μια φάση επούλωσης των πληγών του ΕΣΥ” και συνέχισε λέγοντας “... οι οποίες πληγές ήταν πολλές, και επιδεινώθηκαν στη διάρκεια της κρίσης. Κάνουμε μια προσπάθεια να καλύψουμε τα πιο επείγοντα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό”, ανέφερε.

Σημείωσε ιδιαίτερα την κρίσιμη ενίσχυση του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθούν τα κενά του συστήματος, πράγμα το οποίο έχει συγκεκριμένους περιορισμούς.

Τόνισε την ενίσχυση των δαπανών των Νοσοκομείων αντιμετωπίζοντας έτσι τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν, του ομαλού εφοδιασμού των νοσοκομείων.

“Έχουμε ενισχύσει οικονομικά τη δυνατότητα των Νοσοκομείων να προσλαμβάνουν επικουρικό προσωπικό καθώς επίσης και με στοχευμένες προσλήψεις, όπου ένα κομμάτι αφορά τα ΤΕΠ όπου θα είναι 5 γιατροί για το Νοσοκομείο της Βέροιας και 3 για το Νοσοκομείο της Νάουσας. Είναι μια πολύ κρίσιμη ενίσχυση σε ένα τμήμα το οποίο παίζει ένα πολύ ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του συστήματος, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ΕΣΥ” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Υπουργός τόνισε πως πρέπει να δοθεί ένα σήμα ανάπτυξης και όχι απλώς επιβίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Όπως είπε, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια αναμόρφωσης και των οργανισμών των Νοσοκομείων με επιπλέον οργανικές θέσεις και κλίνες. 

“Με μια σωστή ιεράρχηση, μπορούμε να προσδοκούμε μια καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου, αξιοποιώντας φυσικά και την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης. Θα κοιτάξουμε να πιέσουμε και τον ανάδοχο να ολοκληρώσει το έργο στον προβλεπόμενο χρόνο. Το μεγάλο στοίχημα είναι πως θα βοηθήσουμε να στελεχωθεί με επάρκεια για να μπορέσει να αξιοποιηθεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες στους πολίτες”, ανέφερε.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε επίσης στον δημόσιο απολογισμό, ο οποίος όπως είπε, δείχνει ότι το Νοσοκομείο έχει αξιοπιστία και η τοπική κοινωνία το στηρίζει. Σημείωσε την αυξανόμενη ροή περιστατικών και αναγκών, την βελτίωση των παραγωγικών τμημάτων και την ποιότητα της φροντίδας.

Το μήνυμα του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ήταν “καθολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού χωρίς διακρίσεις, προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, ηθικοποίηση του συστήματος υγείας και προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων όπως είναι ο Τομέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.”

Για το Νοσοκομείο της Νάουσας, τόνισε πως τα προβλήματα είναι σαφώς περισσότερα, όπως η πλήρης κάλυψη των προκηρυσσόμενων θέσεων των μονίμων γιατρών του ΕΣΥ και των επικουρικών και πως υπάρχουν ιδέες για την λύση τους.

 

Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας

 

Σε ερώτηση για το σκάνδαλο NOVARTIS, ο Υπουργός Υγείας είπε πως είναι γνωστό και έχει διεθνή διάσταση και κατά την άποψή του είναι απολύτως αδιαμφισβήτητο. “Όποιος αμφισβητεί την ύπαρξη σκανδάλου, υποτιμά τη νοημοσύνη του ανθρώπου, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά ότι στη χώρα όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, υπάρχει ένα διαχρονικό πάρτι και υπήρχε ένα πλαίσιο το οποίο ευνοούσε αθέμιτες συναλλαγές και αθέμιτες πρακτικές από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό το οποίο διερευνούμε σήμερα, προφανώς με πρωτοβουλία των Αμερικάνικων αρχών, και της Αμερικάνικης δικαιοσύνης και του FBI, είναι η ενδεχόμενη εμπλοκή και οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ή των πολιτικών προσώπων ή των κρατικών λειτουργών. Οι πολιτικές ευθύνες κατά την άποψή μου είναι αυταπόδεικτες. Είναι σαφές ότι ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα έχει την ευθύνη για το ότι υπήρξε πάρτι στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα για το ότι δεν υπήρξαν έγκαιρα μηχανισμοί ελέγχου της σπατάλης, της διαφθοράς, της συναλλαγής με συμφέροντα. Αυτό οφείλουμε να το κάνουμε σήμερα με σοβαρό τρόπο και για να μην υπάρχει αίσθηση ατιμωρησίας ή ασυλίας των παρανομούντων, αλλά κυρίως για να θωρακίσουμε ριζικά το σύστημα, να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματά του θεσμικά.” είπε χαρακτηριστικά.

Μετά το τέλος της διαδικασίας απολογισμού της διοίκησης του Νοσοκομείου Βέροιας και της ομιλίας του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Γιώργος Κύρκος δήλωσε:

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ