Βέροια: Σε "ζωηρό" κλίμα η πρώτη συνέλευση του νέου φορέα, εν όψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου (βίντεο)

Η πρώτη συνέλευση του νέου φορέα, εν όψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου στις 16-17-18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον πολυχώρο Εληά στη Βέροια. Μια διαδικασία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες.

Στο πανελ των εισηγητών ήταν ο πρόεδρος της συντονιστικής Επιτροπής Ημαθίας του νέου φορέα, Κώστας Ασλάνογλου, ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θωμάς Λιόλιος, εκ μέρους του "Ποταμιού" και ο εκδότης Πασχάλης Τόσιος εκ μέρους του ΚΙΔΗΣΟ.

Μετά τις σύντομες αρχικές εισηγήσεις, ακολούθησε σειρά τοποθετήσεων στις οποίες αναπτύχθηκε προβληματική, αλλά και κριτική.

Τοποθέτηση - ομιλία έκαναν κατά σειρά οι Στέργιος Καλπάκης, Μιχάλης Χασιώτης, Ολυμπία Αποστόλου, Τάκης Μοραλίδης, Χάρης Καφτεράνης, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, Γιάννης Αυγερόπουλος, Φώτης Καραβασίλης, Δημήτρης Βακάμης, Παναγιώτης Καπετανάκης, Τάσος Τασιόπουλος, Σάββας Τσιτλακίδης και Ανδρέας Βλαζάκης.

Οι τοποθετήσεις και ο προβληματισμός, από τα νέα κυρίως παιδιά, είχαν τον προβληματισμό του οράματος που πρέπει να έχει ένα Κίνημα που να δώσει όραμα και προοπτική.

Υπήρξαν επίσης τοποθετήσεις στις οποίες αναπτύχθηκε έντονη κριτική, ενώ επιτακτικά τέθηκε το ερώτημα για το ποια είναι η θέση σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

"Η λύση για το μέλλον έρχεται από το μακρινό παρελθόν, από την περίοδο 1974-81", υπογράμμισε ο Μιχάλης Χασιώτης. Για "θεσμικό κόμμα", μίλησε η Ολυμπία Αποστόλου, ενώ ο Τάκης Μοραλίδης, όπως αργότερα και ο Χάρης Καφτεράρης έθεσαν, μεταξύ άλλων, ζήτημα αριθμού των συνέδρων με τον δεύτερο μάλιστα να λέει ότι ένα συνέδριο με 5.000 συνέδρους θα είναι "εμποροπανήγυρη"!!!

Την ανάγκη επεξεργασίας των θέσεων, τόνισε ο Γιάννης Αυγερόπουλος, ενώ ο Δημήτρης Βακάμης έθεσε ζήτημα σχετικά με τον τρόπο εκλογής των μελών της ΚΕ του νέου πολιτικού φορέα, προτείνοντας ακόμη η επιλογή των συνέδρων από την Ημαθία να γίνει με κλήρωση και όχι με ψηφοφορία.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο Φώτης Καραβασίλης, ενώ ο Ανδρέας Βλαζάκης που έκλεισε τον κύκλο των τοποθετήσεων, άσκησε κριτική στο πολιτικό σύστημα, στα βουλευτικά προνόμια, μίλησε για "πολιτικά τζάκια"  και υπογράμμισε ότι ο νέος πολιτικός φορέας πρέπει να έχει συλλογική ηγεσία και όχι πρόεδρο.

Στο κλείσιμο της συνέλευσης ο Γιώργος Αρβανιτίδης είπε ότι "έχουμε θέσεις για όλα τα ζητήματα, δεν μας λείπουν οι ιδέες και αναταποκρινόμαστε πάντα στα δύσκολα".

Ο Πασχάλης Τόσιος, ασκώντας κριτική είπε ότι "συρθήκαμε σε συγκυβέρνηση και γίναμε ουρά του σαμαρά", αναφερόμενος στην περίοδο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας.

Όλη η διαδικασία στα βίντεο:

Βέροια - Κίνημα Αλλαγής - Προσυνεδριακή συνέλευση - 1ο μέρος 25/2/2018

Βέροια - Κίνημα Αλλαγής - Προσυνεδριακή συνέλευση - 2ο μέρος 25/2/2018

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καρολίδης
Εικόνα - φωτο: Σοφία Βέιου

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ