Ο Τραμπ απειλεί την Ευρώπη με δασμούς στα αυτοκίνητα!

 

Το γάντι που έριξαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, απειλώντας με δασμούς σε δημοφιλή αμερικανικά προϊόντα, σήκωσε ο Ντόναλντ Τραμπ: απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με δασμούς στα αυτοκίνητα!

Οι εντάσσεις που αναπτύσσονται μετά την εξαγγελία δασμών 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο από τον Αμερικανό πρόεδρο ενισχύονται τα τελευταία 24ωρα, εντείνοντας τις ανησυχίες για γενικευμένο εμπορικό πόλεμο, που θα μπορούσε να «φρενάρει» την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Με σημερινή του ανάρτηση στο Twitter, o Τραμπ επιτίθεται στους Ευρωπαίους: «Αν η Ε.Ε. θέλει να αυξήσει περαιτέρω τους ήδη πολύ υψηλούς δασμούς και τα εμπόδια στις δουλειές των αμερικανικών επιχειρήσεων εκεί, θα εφαρμόσουμε απλώς ένα Φόρο στα Αυτοκίνητά τους, που ελεύθερα εισρέουν στις ΗΠΑ. Το κάνουν αδύνατο για τα δικά μας αυτοκίνητα να πωλούνται εκεί».

Νωρίτερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η Ε.Ε. εξετάζει την επιβολή δασμών σε δημοφιλή αμερικανικά προϊόντα, όπως οι μοτοσυκλέτες Harley, τα τζιν Levi’s και το ουίσκι μπέρμπον, ώστε να δοθεί «απάντηση» στην επιβολή δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο από τον Τραμπ.

Η αμερικανική αγορά έχει τεράστια σημασία για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, πρωτίστως τις γερμανικές. Οι ΗΠΑ εισάγουν περισσότερα από 1,2 εκατ. ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, με τις γερμανικές βιομηχανίες VW, Daimler και BMW να έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια.

Σε άλλο tweet, το Σάββατο, ο Τραμπ απείλησε να «ξηλώσει» τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, στις οποίες μετέχουν οι ΗΠΑ, γράφοντας ότι το εμπορικό έλλειμμα των 800 δισ. δολ., που έχει η χώρα, οφείλεται σε «πολύ χαζές» πολιτικές και συμφωνίες για το εμπόριο. «Οι θέσεις εργασίας και ο πλούτος μας δίνονται σε άλλες χώρες, που μας εκμεταλλεύονται για χρόνια. Γελάνε για το πόσο ανόητοι υπήρξαν οι ηγέτες μας. Όχι άλλο!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος, υπερασπίσθηκε τους αυξημένους δασμούς, λέγοντας στο CNN ότι οι ανησυχίες για τους καταναλωτές είναι «ανοησίες» και ότι η επιβάρυνση δεν θα είναι σημαντική.

Παρέμβαση ΔΝΤ

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, παρενέβη την Παρασκευή στη συζήτηση για το παγκόσμιο εμπόριο  για να προειδοποιήσει ότι οι δασμοί θα προκαλέσουν ζημιές όχι μόνο εκτός ΗΠΑ, αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων του μεταποιητικού και κατασκευαστικού τομέα της οικονομίας, που είναι μεγάλοι καταναλωτές χάλυβα και αλουμινίου.

«Ανησυχούμε ότι τα μέτρα που προτείνονται από τις ΗΠΑ θα επεκτείνουν, ντε φάκτο, τις περιστάσεις υπό τις οποίες χώρες επικαλούνται την εθνική ασφάλεια για να δικαιολογήσουν μεγάλου εύρους περιορισμούς στις εισαγωγές.

Ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους να εργασθούν εποικοδομητικά από  κοινού για να μειωθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο και να επιλυθούν οι διαφωνίες χωρίς προσφυγή σε τέτοια μέτρα έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε ο Ράις.

 
 
www.sofokleousin.gr
 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ