Βέροια: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα "Από τις εφημερίδες της εποχής Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ - Η ένοπλη φάση 1903-1908" (φωτο-βίντεο)

 

Το βιβλίο του δικηγόρου - δημοσιογράφου και βουλευτή Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα "Από τις εφημερίδες της εποχής Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ - Η ένοπλη φάση 1903-1908", παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βέροια, στη φιλόξενη αίθουσα του κινηματοθεάτρου "Σταρ".

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων. Ο χαιρετισμός του Σεβασμιώτατου ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική ομιλία με επίκεντρο το επίκαιρο ζήτημα της Μακεδονίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο βουλευτής Ημαθίας της Ν. Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Προλόγισε ο π. Επ. Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του Α.Π.Θ. Ιωάννης Λεοντιάδης και για το βιβλίο μίλησαν ο Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου Α.Π.Θ., υποψήφιος βουλευτής - ευρωβουλευτής Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο δημοσιογράφος, ερευνητής του λαϊκού πολιτισμού Γεώργιος Μελίκης και ο συγγραφέας.

 Την εκδήλωση συντόνισε η σύμβουλος επιχειρήσεων Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, η οποία ήταν και η οικοδέσποινα της διοργάνωσης και μετά το τέλος της εκδήλωσης έκανε μια δήλωση - αποκάλυψη με ιστορική αξία.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις "Μένανδρος".
 Πρόκειται για έναν αφιερωματικό τόμο 600 σελίδων, βασισμένο στα δημοσιεύματα των εφημερίδων εκείνης της εποχής που αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα στην Μακεδονία. Τώρα κυκλοφορεί και σε νέα, μικρότερη έκδοση, ένας τόμος 400 σελίδων.

Το βιβλίο στηρίζεται στο προσωπικό αρχείο του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, που αποτελείται από 450 πρωτότυπες εφημερίδες εκείνης της εποχής. Η έκδοση εμπλουτίζεται με ντοκουμέντα του Μακεδονικού Αγώνα, δηλαδή ανέκδοτες φωτογραφίες και έντυπα, αποσπάσματα από αναμνήσεις και απομνημονεύματα Μακεδονομάχων και κάποια «αδημοσίευτα» ρεπορτάζ του συγγραφέα από συναντήσεις του με πρόσωπα που σχετίζονται με τον Αγώνα για την Μακεδονία.

Το βιβλίο διατρέχει, κυρίως, την ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα, από το 1903/1904 έως το 1908. Περιλαμβάνει, όμως, και όλα τα προηγούμενα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό τον Αγώνα από το 1870 και φθάνει έως και τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, προοίμιο των οποίων αποτέλεσε ο Αγώνας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Για την πληρέστερη απόδοση των γεγονότων παρουσιάζονται για πρώτη φορά τουρκικές και βουλγαρικές πηγές (εφημερίδες και ντοκουμέντα), με προπαγανδιστικό υλικό των δύο άλλων δυνάμεων που ενεπλάκησαν πιο έντονα στον Aγώνα για την διεκδίκηση της Μακεδονίας. Οι πηγές αυτές προέρχονται από επιτόπια έρευνα του συγγραφέα στην Σόφια, την Φιλιππούπολη και την Κωνσταντινούπολη, σε ιστορικά αρχεία και βιβλιοθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος. Ο πρόλογος του βιβλίου εγράφη από τον π.πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ρεπορτάζ - Φωτογραφία: Ιωάννα Πρέσια

Εικόνα: Δημήτρης Καρολίδης

Βέροια - Παρουσίαση βιβλίου του Κων Γκιουλέκα - δηλώσεις 5/3/2018

 

Βέροια - Παρουσίαση βιβλίου του Κων. Γκιουλέκα 5/3/2018

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ