Βέροια: Πραγματοποιήθηκε συναυλία Βιολοντσέλου στη Στέγη (φωτό και βίντεο)

 

Μια εξαιρετική συναυλία τάξης βιολοντσέλου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 6 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια με ελεύθερη είσοδο.

Στη διδασκαλία ήταν ο Δαμιανός Καϊλόγλου, ο οποίος καλωσόρισε και το κοινό.

 

Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε:

Χάρις Αθανασιάδου – S. SUZUKI – Παραδοσιακό τραγούδι – Allegro
Λευτέρης Τριανταφυλλίδης – K. COLLEDGE – Λόφοι και κοιλάδες, Νικητές, Ονειροπόληση
Δημήτρης Αφεντούλης – N. EXAUDET – Menuet – N. TICCIATI – Gavotte – Κ. COLLEDGE – Δειλινό στη Σιγκαπούρη – N. TICCIATI – Menuet
Μαρία Παυλίδου - N. TICCIATI – Menuet – G.F. HANDEL – Judas Maccabeus – J.S. BACH – March
Μαρία Μουρατίδου – H. PURCELL – Rondeau
Έλσα Ιωαννίδου – J. HOOK – Ντουέτο σε Ντό μείζονα, Allegro non troppo – Tempo di Menuetto (Νίκη Πυροβολάκη τσέλο ΙΙ) – A. TROWELL, Τραγούδι της εξοχής – L.V. BEETHOVEN, Σονατίνα σε ρε ελάσσονα
Νίκη Πυροβολάκη – A. VIVALDI – Σονάτα αρ. 3 σε λά ελάσσονα, Largo, Allegro, Largo, Allegro.

Πιάνο: Βαλεντίνη Φωκά – Έλσα Ιωαννίδου.

 

Βέροια Συναυλία Βιολοντσέλου - Στέγη Γραμμάτων 6/3/2018

 

Antonio Stradivari 1644 – 1737
Γεννημένος στην Κρεμόνα από οικογένεια ευγενών μαθήτευσε από παιδί κοντά στον μεγάλο κατασκευαστή εγχόρδων N. Amati.
Από νωρίς άρχισε να πειραματίζεται στην κατασκευή των οργάνων δίνοντας έμφαση στις διαστάσεις και στο μείγμα του βερνικιού με το οποίο τα επάλειφε. Οι χρόνιοι πειραματισμοί του τον οδήγησαν στην περίφημη “χρυσή περίοδο” της δημιουργίας του η οποία εκτείνεται από το 1700 ως το 1720 και μας άφησε δείγματα υψηλής κατασκευαστικής τέχνης. Έγινε γρήγορα γνωστός σε όλη την Ευρώπη και βρήκε παντού μιμητές οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τις καινοτόμες ιδέες του. Κατασκευαστές όπως οι G. Gagliano, V. Panormo, J.B. Vuillaumme εργάστηκαν πάνω στα δικά του πρότυπα προκειμένου να αναπτύξουν την ιδιαίτερη τέχνη τους.
Ήταν γνωστός για την λεπτομέρεια με την οποία επιμελούνταν τα όργανα του, σχεδιάζοντας ο ίδιος κλειδιά, ταστιέρες, χορδοστάτες και ένθετες διακοσμήσεις. Εργάστηκε μέχρι τα βαθειά γεράματα κατασκευάζοντας το τελευταίο του βιολί σε ηλικία 92 ετών! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αδερφών Hill κατασκεύασε πάνω από χίλια έγχορδα όργανα από τα οποία επέζησαν μέχρι σήμερα περίπου τα μισά.
Περίοπτη θέση ανάμεσα τους κατέχουν πενήντα περίπου τσέλα από τα οποία τα πιο γνωστά είναι εκείνα που πήραν την προσωνυμία τους από τους διάσημους κατόχους τους. Όργανα όπως το Davidof, ή το Duport, ήταν πάντοτε γνωστά ανάμεσα στους βιολοντσελίστες για την σπάνια ποιότητα του ήχου τους. Μουσικοί όπως οι G. Piatigorski, M. Rostropovich, J. du Pre και πολλοί άλλοι διάνυσαν την σολιστική τους διαδρομή οφείλοντας σε μεγάλο βαθμό την αισθητική του ήχου τους στα όργανα του μεγάλου Κρεμονέζου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ