ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας – «Σαν Κραυγή»: Η λύτρωση της μοναξιάς επί σκηνής με την υπογραφή Κωνσταντίνου Αποστολίδη (φωτό και βίντεο)

 

Με την παράσταση «Σαν Κραυγή» ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Θεάτρου στη Βέροια, μια παράσταση που παρουσιάστηκε από την ομάδα «Πειραματική Σκηνή» του τμήματος θεατρικής υποδομής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

«Το Ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ, η «Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ και η «Σίρλεϊ Βάλενταϊν» του Γουίλι Ράσελ, εμφανίστηκαν επί σκηνής «ΣΑΝ ΚΡΑΥΓΗ» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αποστολίδη!

Τρεις διαφορετικές προσωπικότητες, τρεις οντότητες που η κάθε μία παρουσιάζει έντονο το στοιχείο της μοναξιάς, τρία πρόσωπα «κλεισμένα» στον δικό τους κόσμο. Κάθε προσωπικότητα αποτελεί μυστήριο και αφηγείται την καθημερινή πραγματικότητα με εξέλιξη την αποκάλυψη της άσχημης πλευράς της ζωής.

Ο Κωνσταντίνος Αποστολίδης «απορροφώντας» την κοινή συνισταμένη και των τριών διαφορετικών αφηγήσεων ζωής, που είναι η απόλυτη μοναξιά, η οποία βρίσκει τόπο στην τρέλα και καταλήγει στο θάνατο, «παντρεύει» τους ήρωες και τις εσωτερικές εκρήξεις τους σε μια σκηνή και τους δείχνει το δρόμο της απελευθέρωσης μέσω της φωνής του πόνου.

““Οι ήρωες” στην προσπάθειά τους ν' αγγίξουν, να πιαστούν… ματώνουν απ’ “τα αγκάθια” της πραγματικότητας, με αποτέλεσμα τη σταδιακή συρρίκνωση της ψυχής και του μυαλού τους. Τα συναισθήματά τους ψάχνουν εναγωνίως τις λέξεις που ανήμπορες να τα επικοινωνήσουν καθώς δεν υπάρχει αποδέκτης ακούγονται σαν κραυγή και γίνονται γι' αυτούς το κύκνειο άσμα”, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Η συναισθηματική μόνωση σε συνδυασμό με την απουσία συντροφιάς δημιουργεί εσωτερικές συγκρούσεις που βγάζουν στην επιφάνεια την ανασφάλεια, τη δειλία, το φόβο. Μέσα σε εκείνο το σκοτάδι της μοναξιάς, που είναι ο θάνατος, η ψυχή ξετυλίγεται, η γλώσσα λύνεται και αρχίζει να μιλά.. «ΣΑΝ ΚΡΑΥΓΗ».

 

 

Στο «Ημερολόγιο ενός τρελού», ένας ήρωας είναι φυλακισμένος και ελεύθερος ταυτόχρονα. Ένας  ήρωας συναισθηματικά καταπιεσμένος, προσπαθεί να επιβιώσει στην ίδια του τη φυλακή. Στην «Ανθρώπινη Φωνή», μια γυναίκα βιώνει σε καθημερινή βάση την εγκατάλειψη μέσα από ένα τηλεφώνημα. Μια ερωτευμένη γυναίκα, με μοναδικό σύμμαχο ένα τηλέφωνο, πρόβαλλε την εικόνα της ακραίας συναισθηματικής αδυναμίας. Κυριαρχεί ο φόβος, η απελπισία, μέχρι το τελικό στάδιο της εγκατάλειψης. Η «Σίρλεϊ Βάλενταϊν», συνομιλεί καθημερινά με τον τοίχο της κουζίνας απολαμβάνοντας γουλιά γουλιά ένα ποτήρι κρασί και μόνη της φιλοδοξία είναι το δείπνο του συζύγου της να βρίσκεται στο τραπέζι στην ώρα του. Κρυφή της επιθυμία, οι τόποι οι μακρινοί.. Κάνει την εσωτερική της επανάσταση και παίρνει την απόφαση να ζήσει το όνειρό της σε μια ξένη χώρα.. 

 

ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας - Πειραματική σκηνή - Σαν Κραυγή - σκηνοθεσία Κων. Αποστολίδης 31/3/2018

Οι συντελεστές της παράστασης:

Σύλληψη – δραματουργική επεξεργασία: Kωνσταντίνος Αποστολίδης
Σκηνοθεσία: Kωνσταντίνος Αποστολίδης
Σκηνικά – Κοστούμια : Ιωάννα Στεφανόπουλου

Πρωτότυπη Μουσική: Λάζαρος Μπίντσης και Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Sound effects and ambient performance: Λάζαρος Μπίντσης

Πιάνο: Αλέξανδρος Ιωσηφίδης
Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος - Kωνσταντίνος Αποστολίδης

Φωτογραφία αφίσας: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου
Οργάνωση παραγωγής – Προβολή: Κατερίνα Γρηγοριάδου


τους ρόλους ερμηνεύουν: 
Νικολάι Γκόγκολ “Ημερολόγιο ενός τρελού» : Θέμης Καλούδης 
Ζαν Κοκτώ «Ανθρώπινη φωνή» : Ελισάβετ Πιπερίδου
Γουίλι Ράσελ «Σίρλευ Βάλεντάιν» : Μαίρη Μεγγιάνη

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ