Βέροια: Η Νόρα Πυλόρωφ παρουσίασε το νέο της βιβλίο με τίτλο «Συνένοχοι» (φωτό και βίντεο)

 

Οι «Συνένοχοι» της Νόρας Πυλόρωφ, ένα λογοτεχνικό βιβλίο που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε εποχές ταραγμένες, από τις εκτοπίσεις των Εβραίων και το Άουσβιτς μέχρι τη θαμπή, κουρασμένη Ελλάδα του σήμερα, παρουσιάστηκε το απόγευμα της 23ης Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης στη Βέροια.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης έκαναν ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, το βιβλιοπωλείο «Ηλιοτρόπιο» και οι εκδόσεις «Ψυχογιός». 

Την συγγραφέα Νόρα Πυλόρωφ προλόγισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καρασάββας, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε και για το ιδιαίτερο περιεχόμενο του βιβλίου και ακολούθησαν η ζωγράφος Φωτεινή Χαμιδιελή και ο φιλόλογος Αλέξανδρος Κόγκας.

 

 

Η συγγραφέας του βιβλίου, μιλώντας για τους «Συνένοχους», είπε πως όλοι στη ζωή μας με κάποιο τρόπο έχουμε γίνει συνένοχοι σε κάτι. Επεσήμανε μάλιστα πως οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε παραμερίσει πολλές φορές πράγματα που μας έχουν ενοχλήσει για να μην ενοχληθούν οι γύρω μας.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου από την συγγραφέα, η κ. Πυλόρωφ διάβασε μερικές σελίδες από το νέο της βιβλίο όπου την συνόδευσε μουσικά στο πιάνο ο Μαθητής του Μουσικού Σχολείου Βέροιας Αναστάσιος Κετίκογλου.

 

 

 

Βιβλιοθήκη Βέροιας Παρουσίαση βιβλίου Νόρας Πυλόρωφ – Συνένοχοι 23/4/2018

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πέντε επιβάτες στο κουπέ ενός τρένου σ’ ένα ταξίδι του χαμού. Και η έκτη επιβάτιδα, η πέτρα του σκανδάλου, το φιτίλι που βάζει φωτιά. Το ανοίκειο συντελείται εκεί μπροστά στα μάτια τους και θα τους σημαδέψει μια ολόκληρη ζωή. 

«Το τελευταίο πράγμα που αποτύπωσαν τα μάτια μου σαν στιγμή απολιθωμένη, σαν πίνακας που δεν άλλαξε όλες τις δεκαετίες που πέρασαν, είναι τα πρόσωπά σας πίσω από το κλειστό τζάμι∙ απαθή, αμέτοχα, αδιάφορα. Ουρλιάζω και δεν ακούω τη φωνή μου. Ούτε κι εσείς. Αλλά εσείς βλέπετε. Κι εγώ βλέπω εσάς να παρακολουθείτε το ανόσιο δράμα που παίζεται πάνω στα στραπατσαρισμένα ηλιοτρόπια. Το σφραγίσατε το τζάμι, αγαπητοί μου τοτινοί συνταξιδιώτες. Το σφράγισε η αδιαφορία σας. »Από τότε ζείτε μ’ αυτή την εικόνα. Τη φέρνατε καμιά φορά στο μυαλό σας; Ή την απωθήσατε;

Όμως το ασυνείδητο, κυρίες και κύριοι, δεν έχει χρόνους, ενεστώτα, παρατατικό, μέλλοντα. Έχει μόνο εικόνες. Και ενοχές. Που φυτρώνουν ξανά και ξανά, όσο κι αν τις ξεριζώνουμε. Κάθονται εκεί υπομονετικά και περιμένουν την ώρα τους…» 

Οι ζωές των έξι ηρώων χαρτογραφούνται από μοναξιά και έρωτες, από επαγγελματικά αδιέξοδα και οικογενειακά μυστικά. Με ρυθμό που όλο και επιταχύνεται, απογυμνώνονται και οδηγούνται στην τελική δραματική σύγκρουση, όπου το μαχαίρι χώνεται βαθιά κι ο καθένας θα πληρώσει για το μερτικό του στο φταίξιμο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ