Ημαθία: Ημερίδα για το ροδάκινο – Σημαντικές οι εισηγήσεις, δύσκολος ο διάλογος… (βίντεο)

 

Τα προβλήματα, αλλά και οι σύμφυτες αδυναμίες του αγροτικού κόσμου για μια από κοινού αντιμετώπισή τους, αναδείχθηκαν ακόμη μια φορά στην εκδήλωση-ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Κέντρο «Δήμτρα» Ν. Ημαθίας στο Μακροχώρι.

Η ημερίδα είχε τίτλο «Ροδάκινο 2018 – Ποιότητα, απορρόφηση και διάθεση» και διοργανώθηκε από την αντιδημαρχία Τεχνικών και Αγροτικής  Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας και το Κέντρο ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ Ν. Ημαθίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γεωπόνων Ν. Ημαθίας και τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βεροίας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκαναν ο δήμαρχος Βέροιας, ο διευθύντρια του Κέντρου, Μαρία Τσιλιοπούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ημαθίας, η οποία αναφέρθηκε στα προγράμματα που «τρέχουν», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θ. Σιδηρόπουλος.

Εισηγητές-ομιλητές ήταν:

Η Δρ. Παυλίνα Δρογούδη, Τακτική Ερευνήτρια του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας με θέμα: «Τεχνικές Βελτίωσης της ποιότητας Ροδάκινου».

Ο Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας με θέμα: «Επιτραπέζιο Ροδάκινο 2018, Απορρόφηση, Ποιότητα και Διάθεση ».

Ο Κωνσταντίνος Αποστόλου,  Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας με θέμα: «Συμπύρηνο Ροδάκινο 2018, Απορρόφηση, Ποιότητα και Διάθεση »

Ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου,  Γραμματέας του Αγροτικού Σύλλογο Γεωργών Βεροίας  με θέμα: «Ροδάκινο 2018, Απορρόφηση, Ποιότητα, Διάθεση και Τιμή »

Παρών στην ημερίδα ήταν ο βουλευτής Ημαθίας, Χρήστος Αντωνίου, ο οποίος στο τέλος έκανε σύντομη τοποθέτηση σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν στο ζήτημα των αποζημιώσεων.

Η πρώτη εισηγήτρια ανέπτυξε θέμα σχετικά με την Ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος με την επιστημονική και τεκμηριωμένη ανάλυση των κατάλληλων Τεχνικών (κλάδεμα, λίπανση, αραίωμα κ.ο.κ) που μπορούν να συμβάλουν στην Βελτίωση της Ποιότητας του Ροδάκινου.
Ακολούθησαν οι άλλες τρεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που αφορούσαν το επίκαιρο θέμα της Απορρόφησης και Διάθεσης της φετινής Ροδακινοπαραγωγής μετά την σχεδόν καταστροφική περσινή χρονιά που παρουσιάζεται ως την χειρότερη των τελευταίων ετών.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων επιχειρήθηκε να γίνει διάλογος, αλλά η επιμονή κάποιων να μονοπωλήσουν τη συζήτηση, σε συνδυασμό με την όλη διαχείριση των θεμάτων, μάλλον έδωσε άδοξο τέλος σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική ημερίδα. 

 

Μακροχώρι - Κέντρο ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ Ν. Ημαθίας – ημερίδα Ροδάκινο 2018 4/5/2018

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ