Κάντε το σε άλλους "τάφους" - Γράφει ο Γιώργος Λιόλιος

 

Σήμερα πληροφορήθηκα ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Βέροιας, ο αντιδήμαρχος τουρισμού "έριξε" την πρότασή του να γίνει το εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης πάρκινγκ των τουριστικών λεωφορείων, ελλείψει άλλων χώρων....

Το άλλοτε εβραϊκό νεκροταφείο της Βέροιας έτσι κι αλλιώς έχει βιαστεί από τη δεκαετία του '80 όταν με ευθύνη του ΚΙΣ και της τότε δημαρχιακής ηγεσίας μετατράπηκε σε γήπεδο μπάσκετ και 5χ5, ισοπεδώνοντας αμετάκλητα μια ιστορική μνήμη εκατοντάδων ετών. Αυτήν των σεφαραδιτών που εγκαταστάθηκαν στην πόλη στις αρχές του 16ου αιώνα. Ταφόπλακες του νεκροταφείου συναντά κανείς σήμερα πεταγμένες στα χωράφια ή στρωμένες μπροστά στην Μητρόπολη και σε άλλες αυλές, ενώ τα οστά αναλώθηκαν από τις φαγάνες. 

Το εβραϊκό νεκροταφείο της Βέροιας είναι το δεύτερο που ξηλώνεται αυτούσιο τον 20 o αιώνα, μετά από το ξήλωμα του αντιστοίχου της Θεσσαλονίκης που έγινε από τους Ναζί το 1942. Με τη διαφορά ότι το ξήλωμα του νεκροταφείου της Βέροιας έγινε με τα δικά μας χέρια και ακόμα ξετινάζουμε από τα δάχτυλά μας τα θρύμματα από τα οστά των νεκρών.

Σήμερα την ανάμνησή του διασώζουν ενεπίγραφες πλάκες που κείτονται ορφανές από νεκρούς στο πρανές του άλλοτε νεκροταφείου.

Ο Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης είχε πει, με αφορμή την καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης και την οικοδόμηση στη θέση του της Πανεπιστημιούπολης, ότι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τους νεκρούς δείχνει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε και τους ζωντανούς.

Οπότε αντιδήμαρχε Τουρισμού που διατηρείτε ξενοδοχειακή μονάδα στην παλιά εβραϊκή συνοικία και καρπώνεσθε από την υπεραξία της εβραϊκής μνήμης για οικονομικό όφελος, αν θέλετε να παρκάρετε τα τουριστικά λεωφορεία, κάντε το σε άλλους "τάφους". Έτσι κι αλλιώς διοικείτε μια πόλη νεκρή....

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ