Το Σέλι ζητά να χαρακτηριστεί ως Δημοτική Ενότητα του Δήμου Βέροιας

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, που ως πρώτο τακτικό θέμα είχε μια πρώτη έκφραση απόψεων για τις αυτοδιοικητικές αλλαγές που έρχονται με το Πρόγραμμα «Κλεισθένης», παρενέβησαν εκπρόσωποι των μόνιμων κατοίκων Σελίου, του Πολιτιστικού – Τουριστικού Ομίλου Σελίου και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χωριό (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που υπάρχουν στο χιονοδρομικό κέντρο του χωριού).

Οι εκπρόσωποι του Σελίου αφού πήραν το λόγο ενώπιον του Σώματος, ζήτησαν να χαρακτηριστεί η τοπική κοινότητα Κάτω Βερμίου (Σέλι), ως Δημοτική Ενότητα Κάτω Βερμίου (υποενότητα πάντα του Δήμου Βέροιας). Να αποκτήσει δηλαδή ο Δήμος Βέροιας μια ακόμη Δημοτική Ενότητα πέρα από τις υπάρχουσες σήμερα πέντε.

Ο λόγος που οι κάτοικοι ζητούν αυτό, είναι γιατί στο πόρισμα της επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (επιτροπή του άρθρου 5 του Υπουργείου Εσωτερικών) και ειδικότερα στις σελίδες 65-66, αναφέρεται ρητά το παράδειγμα των 7 ορεινών Δημοτικών Ενοτήτων που υπάγονται στο Δήμο Γρεβενών.

Αυτές οι μικρές ορεινές Δημοτικές Ενότητες (Σαμαρίνα – Περιβόλι – Σμίξη.. κτλ) προτείνεται να διατηρηθούν ως Δημοτικές Ενότητες, λόγω της ορεινότητάς τους, και με τον «Κλεισθένη». Αυτό συνεπάγεται ότι θα έχουν αυξημένες αποφασιστικές αρμοδιότητες – πόρους – όργανα και ευελιξία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας που έχει μια ορεινή κοινότητα.

Με βάση λοιπόν την αρχή της ισονομίας και της αναλογικότητας, οι κάτοικοι και φορείς του Σελίου ζητάμε να ισχύσουν για το Σέλι ακριβώς τα ίδια που θα ισχύσουν με αυτές τις ορεινές τοπικές κοινότητες των Γρεβενών.

Το Σέλι με υψόμετρο από 1400 μέτρα (νότια είσοδος πάρκινγκ πλατείας) έως 1550 μέτρα (πάνω συνοικία χιονοδρομικού κέντρου), αποτελεί την ορεινότερη τοπική κοινότητα της Ελλάδας. Το Σέλι με βάση την χειμερινή απογραφή του 2011 έχει 236 απογραφέντες (με 75 άτομα να δηλώνουν ως μόνιμοι κάτοικοι – 135 δήλωσαν μόνιμοι στην ανοιξιάτικη απογραφή του 2011). Απογραφή που έγινε μήνα Φεβρουάριο χωρίς καμία κινητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων για την σημασία της απογραφής στο Σέλι. Με βάση την απογραφή του 2011, το Σέλι έχει 735 κτίρια που αντιστοιχούν σε περίπου 1250 ατομικές κατοικίες, πράγμα που το καθιστά ως τη μεγαλύτερη Βλάχικη Τοπική Κοινότητα (μαζί με την Σαμαρίνα). Το Σέλι έχει εγγεγραμμένους στο Δημοτολόγιό του 2200 δημότες. Αποτελεί με βάση αυτό, την μεγαλύτερη βλάχικη Τοπική Κοινότητα.

Το Σέλι έχει μέσα στα όρια του χωριού το Χιονοδρομικό του Κέντρο αποτελώντας το μαλακό υπογάστριο για την ύπαρξη και ανάπτυξη του κορυφαίου χειμερινού και καλοκαιρινού τουριστικού προορισμού στον Δήμο και το Νομό μας.

Το Σέλι έχει ένα πολιτιστικό – τουριστικό όμιλο που πλησιάζει τα 500 ενεργά μέλη μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανασύστασή του (με στόχο πάντα να φτάσει μέσα σε ένα χρόνο τα 2200 μέλη, όσοι και οι δημότες του περίπου).

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε από τον Δήμο Βέροιας ως Σώμα αλλά και από όλους τους αρμόδιους φορείς, το Σέλι να χαρακτηριστεί ως Δημοτική Ενότητα, όπως ακριβώς γίνεται με το παράδειγμα που αναφέρθηκε για τις Δημοτικές Ενόττηες των ορεινών κοινοτήτων του Δήμου Γρεβενών.

Μόνο έτσι το χωριό θα αποκτήσει ευελιξία και αποφασιστικές αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας αλλά και δυνατότητες αποφασιστικές για την διενέργεια νέων έργων στο χωριό. Προβλήματα και αδράνειες που ταλανίζουν το χωριό δεκαετίες.

Αυτό θα βοηθήσει και τον μητροπολιτικό Δήμο Βέροιας να διατηρίσει και τον χαρακτηρισμό του ως ορεινού Δήμου αφού θα έχει και την ορεινότερη κοινότητα της Ελλάδας μέσα στα όρια του και μάλιστα ως προσωποπαγή Δημοτική Ενότητα πλέον.

 

Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες Σελίου

(Φαρσαρώτος Γιώργος, κάτοικος Σελίου)
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ