Ημαθία: Το «Κομφούζιο» σώζει – «Πράσινος» Νομός – Οικολογική παραγωγή (βίντεο)

 

Σύσκεψη με θέμα την Δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της Μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (Κομφούζιο)» του ΠΑΑ 2014-2020, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (10/5/18) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ημαθίας, μια διοργάνωση από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ημαθίας.

Πριν την έναρξη της σύσκεψης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Αποστολίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης.

 

 

Ο κ. Καλαϊτζίδης, ανέφερε πως αυτό που ενδιαφέρει την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, είναι πως θα γίνει πρώτος ο παραγωγικός τομέας στην Ημαθία – από κοινού – με όλους τους φορείς ενωμένους για το Νομό, για τον παραγωγό, για τον πρωτογενή τομέα. Τόνισε επίσης πως το πρόγραμμα ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ πρέπει να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια και πως θα έχει μεγάλη απορρόφηση. 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ημαθίας κ. Παπαοικονόμου Καλλιόπη. Η κ. Παπαοικονόμου, ανέλυσε το «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» και τόνισε τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης μεθόδου στην ανάδειξη της ποιότητας των φρούτων της γης. 

 

 

Όπως είπε: «Το πρόγραμμα αυτό, πέρσι, από την πέμπτη προγραμματική έτρεξε στην Ελλάδα, αφορούσε πυρηνόκαρπα, και πάρα πολύ γρήγορα προσπαθήσαμε οι φορείς να τρέξουμε το πρόγραμμα, ώστε να έχουμε τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με την πληθώρα των παραγωγών. Από τους 1876 παραγωγούς, οι 1220 ήταν στην Ημαθία. 25000 στρέμματα περίπου. Το 70% της πρώτης πληρωμής της πρώτης προκήρυξης έγινε τον Οκτώβριο – Νοέμβριο και έμεινε το 30%. Υπήρξε μια αστοχία στους δυο συνεταιρισμούς, στον Α.Σ. Νάουσας και στον ΑΣΕΠΟΠ. Το πρόγραμμα άνοιξε την Δευτέρα και ως ΔΑΟΚ δώσαμε προτεραιότητα σε αυτό για να μπορέσουν να πληρωθούν οι παραγωγοί μας.»

Στη συνέχεια ο λόγος πέρασε στον Διευθυντή της Agro Q, Γεωπόνο, Σύµβουλο Ανάπτυξης Συστηµάτων Ποιότητας σε Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και σε επιχειρήσεις τυποποίησης, συσκευασίας και µεταποίησης του αγροδιατροφικού τοµέα, κ. Βακάμη Δημήτρη. 

 

 

Ο κ. Βακάμης, τόνισε τη σημαντικότητα της δράσης «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» στην παραγωγή λέγοντας πως «είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.». Ο κ. Βακάμης έκανε εκτενή αναφορά στα οφέλη του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, έθεσε ερωτήματα και προβληματισμούς και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

«Το κρέμασμα ατμιστήρων είναι πολύ πιο απλό από το να ψεκάζεις και να ραντίζεις δηλητήρια, και στη συνέχεια να τα αναπνέεις και εσύ και όλος ο κόσμος», όπως είπε και σημείωσε, "στην Ημαθία 200.000 στρέμματα ραντίζονται κάθε χρόνο με εντομοκτόνα για να αντιμετωπίσουν ακριβώς αυτό που αντιμετωπίζει και το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ".

Οι ατμιστήρες απελευθερώνουν συνθετική φερομόνη με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η σύζευξη των ακμαίων των μικρολεπιδοπτέρων και να ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών προνυμφών.

 

 

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, στόχος είναι να κλείσει η χρονιά με 75.000-80.000 στρέμματα με την εφαρμογή της μεθόδου ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στην Ημαθία.

 

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί..

 

Επιμελητήριο Ημαθίας - Εφαρμογή της Μεθόδου Κομφούζιο 10/5/2018

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ