Κώστας Βοργιαζίδης, δήμαρχος Βέροιας - Μήπως τελικά είναι πολιτικά ανίκανος; - Γράφει ο Βασίλης Σαρηγιαννίδης

 

Μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το σκίσιμο των μνημονίων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την διατήρηση των συντάξεων χωρίς μειώσεις, ήταν και η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  Α’ και Β’ βαθμού με κύρια στόχευση την αλλαγή του τρόπου εκλογής της ανάδειξης δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, θεσπίζοντας την απλή αναλογική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες τους ΑΝΕΛ είναι τα μόνα κυβερνητικά κόμματα που σήμερα δεν έχουν κανένα εκλεγμένο Δήμαρχο και κανένα Περιφερειάρχη σε όλη την επικράτεια, σε σχέση με τα προηγούμενα κυβερνητικά κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που έχουν τη μερίδα του λέοντος, μ’ ένα μικρό κομμάτι δήμων να ελέγχεται από το ΚΚΕ.

Μοναδική επιλογή των σημερινών κυβερνώντων η αναζήτηση «δούρειου ίππου» προκειμένου να αλλάξουν την εικόνα αυτή και η καθιέρωση της απλής αναλογικής που κατά γενική ομολογία θα δημιουργήσει ένα μπάχαλο σε δήμους που δεν θα καταφέρουν να εκλέξουν δημοτικές αρχές από την πρώτη Κυριακή.

«Εμού θανόντος  γαία πυρί μειχθήτω» είχε πει ο Πανάρκης ο αινιγματοποιός, περί το 450 π.Χ.  Έτσι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ξεψυχάει πολιτικά, πάει να διαλύσει και το τελευταίο καταφύγιο της κοινωνίας που είναι οι δημοτικές αρχές και το έργο που επιτελούν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από συζητήσεις περίπου δύο ετών, ανταλλαγής απόψεων και πορίσματα επιτροπών, έδωσε πρόσφατα στη δημόσια διαβούλευση την πρόταση του για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  η οποία τιτλοφορείται «Σχέδιο Κλεισθένης».

Με την σειρά τους οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, όπως της Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησαν από τα δημοτικά συμβούλια να συζητήσουν το θέμα και είτε συμφωνώντας είτε διαφωνώντας με το «Σχέδιο Κλεισθένης», να εκδώσουν και ένα ψήφισμα προκειμένου αυτό, μαζί με τα άλλα, να φτάσει στο υπουργείο.

Για την ιστορία να σας πω ότι σχεδόν όλοι οι δήμοι της χώρας εξέδωσαν ψηφίσματα και καταδίκασαν το «Σχέδιο Κλεισθένης»  όπως και οι 31 δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας ζητώντας την απόσυρση του.

Ποιος είναι όμως ο μοναδικός δήμος της Κεντρικής Μακεδονίας που δεν εξέδωσε ψήφισμα;

Ποιος είναι ο μοναδικός δήμος που δεν κατέθεσε την άποψη του και ο δήμαρχος του πήγε στην έκτακτη γενική συνέλευση των δήμων και ψήφισε ΛΕΥΚΟ;

Ο δήμος Βέροιας του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη.  Αυτός είναι!!

Επί τόσους μήνες δεν κατάφερε να σχηματίσει γνώμη, να την συζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο και να την ψηφίσει όπως έκαναν τόσοι άλλοι.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο ζήτημα αυτών που ασκούν διοίκηση. Δηλαδή των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Αφορά τους ίδιους τους πολίτες, τις ίδιες της κοινωνίες, τους ανθρώπους που ζουν μέσα σε αυτές.

Όταν λοιπόν μία δημοτική αρχή δεν έχει άποψη, τι ακριβώς κάνει για την κοινωνία που εκπροσωπεί;

Τι ακριβώς σημαίνει για τον Δήμο Βέροιας και την κοινωνία της αυτό το ξερό λευκό που πέταξε ο κ. Κώστας Βοργιαζίδης;

Ο δήμαρχος Βέροιας οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα:

1) Το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας του οποίου έχει την πλειοψηφία δεν εξέδωσε απόφαση, γιατί δεν το ελέγχει;

2) Φοβήθηκε ο κ. Κώστας Βοργιαζίδης μην τυχόν και βγει αρνητικό αποτέλεσμα για το «Σχέδιο Κλεισθένης» και στενοχωρήσει τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο περιμένει υποστήριξη στις επόμενες εκλογές;

3) Πώς γίνεται στελέχη της παράταξης του, όψιμοι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ,  πολιτικοί γυρολόγοι του κινήματος «όπου φυσάει ο άνεμος», να αρθρογραφούν στον τοπικό τύπο για το «Σχέδιο Κλεισθένης», αλλά στο δημοτικό συμβούλιο να μην εκδίδουν ψήφισμα;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Διαχρονικά βρέθηκε αντιμέτωπη με το συγκεντρωτικό κράτος και το εν γένει πολιτικό σύστημα. Μέσα από μεταρρυθμιστικά προγράμματα που εφάρμοσε πρώτα τον «Καποδίστρια» το 1997 και τον «Καλλικράτη» το 2010 έκανε προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων των ΟΤΑ.

Σε αυτή την μακρόχρονη μεταπολιτευτική αυτοδιοικητική πορεία, ο δήμος Βέροιας ευτύχησε να έχει δημάρχους αγωνιστές, όπως τον Ανδρέα Βλαζάκη και τον Γιάννη Χασιώτη που είχαν θέσεις και απόψεις και τις κατέθεταν, για την αναβάθμιση του ρόλου των δήμων.

Αντίθετα ο σημερινός δήμαρχος της Βέροιας κ. Κώστας Βοργιαζίδης τείνει να εξελιχθεί στον χειρότερο που πέρασε από την διοίκηση του ιστορικού δήμου.


Πολιτικά άβουλος και ανίκανος, άοσμος, άχρωμος και άγευστος περιμένει να πέσει η πίτα από τον ουρανό για να κάνει κάτι σημαντικό!!

Ανέλαβε ένα δήμο με πλούσια ιστορία και φυσικά χαρίσματα και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει κανένα μεγάλο έργο. ΚΑΝΕΝΑ!! Ούτε μία γέφυρα με τα λεφτά των δωρητών στο πιάτο!!

Ο κ. Κώστας Βοργιαζίδης δεν έχει να δώσει απολύτως τίποτα πλέον στον δήμο Βέροιας.

Μαθαίνω ότι δημοτικοί του σύμβουλοι ετοιμάζονται να πηδήξουν από την βαρκούλα του και να βγουν κολυμπώντας στην στεριά μήπως και σωθούν από την εκλογική πανωλεθρία που έρχεται.

Πολύ φοβάμαι ότι ούτε σωσίβιο δεν θα τον αφήσουν στην βαρκούλα!!

 

*Του Βασίλη Σαρρηγιαννίδη

 

* Ο Βασίλης Σαρρηγιαννίδης είναι Δημοσιογράφος. Παρουσιάζει στην EURO τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας

την εκπομπή «Ο Συμπαραστάτης του Δημότη» κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 9 το βράδυ με θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ