«Απενεργοποιεί» το πεδίο πυρηνικών δοκιμών η Βόρεια Κορέα

 

Η Βόρεια Κορέα «απενεργοποιεί» το πεδίο πυρηνικών δοκιμών, με… αυτόπτες μάρτυρες δημοσιογράφους, που προσκλήθηκαν από την Πιονγκγιάνγκ για να παρακολουθήσουν από κοντά και να καταγράψουν αυτή την ενέργεια. Απόντες ωστόσο, θα είναι οι ειδικοί στην καταστροφή πυρηνικών και χημικών όπλων, με κάποιους απ’ αυτούς να ερμηνεύουν την κίνηση της Βόρειας Κορέας ως απόπειρα καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων για τη δραστηριότητά της στο συγκεκριμένο πεδίο.
 
Δημοσιογράφοι από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρακολουθήσουν την «απενεργοποίηση» του πεδίου από απόσταση ασφαλείας,  χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν την πραγματική εικόνα του τι μπορεί να κρύβεται μέσα στις σήραγγές του.
 
Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε στις 20 Απριλίου ότι η χώρα σταματά τις πυρηνικές δοκιμές και στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να «απενεργοποιήσει» το πεδίο δοκιμών της, όμως δεν προσκάλεσε ειδικούς στον τομέα των όπλων να παρακολουθήσουν την ενέργεια αυτή, υποστηρίζοντας πως έτσι θα διασφαλιστεί η διαφάνειά της.  
 
 
Ωστόσο, ειδικοί στην καταστροφή χημικών και πυρηνικών όπλων, ερμηνεύουν τον «παροπλισμό» του συγκεκριμένου πεδίου δοκιμών ως μια απόπειρα καταστροφής πιθανών αποδεικτικών στοιχείων για τη δραστηριότητα της Πιονγκγιάνγκ.
 
Αποκωδικοποιώντας την απόφαση του Κιμ Γιονγκ Ουν για αναστολή των πυρηνικών δοκιμών
 
«Είναι σαν να επιτρέπεις σε ανθρώπους άσχετους με την έρευνα να κάνουν βόλτα σε μια σκηνή εγκλήματος», λέει ο Μπρους Μπεχτολ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Angelo State University και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη Βόρεια Κορέα. «Οι Βορειοκορεάτες έκαναν όλες τις δοκιμές των όπλων τους σε αυτό το πεδίο και αν επέτρεπαν στους ειδικούς να ρίξουν έστω μια ματιά μέσα στις σήραγγές του, τότε εκείνοι θα έρχονταν αντιμέτωποι με μια «έκρηξη» πληροφοριών», πρόσθεσε.
 
Κάποιοι υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο πεδίο έχει μερικώς αχρηστευτεί, εξαιτίας σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν μετά από έξι πυρηνικές δοκιμές, που έχουν γίνει από το 2006 και μετά, ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν πως παρέμενε ενεργό μόλις λίγους μήνες πριν.
 
 
Ανεξάρτητα από την επιχειρησιακή του λειτουργία οι ειδικοί θα μπορούσαν να βγάλουν πολλά συμπεράσματα για την δραστηριότητα στην περιοχή αν είχαν την ευκαιρία να συλλέξουν στοιχεία από το πεδίο, λέει η χημικός Σέριλ Ρόφερ, που για 35 χρόνια εργάστηκε από την Εσθονία ως το Καζακστάν επιβλέποντας την αποσυναρμολόγηση και τον παροπλισμό πυρηνικών όπλων, αλλά και την καταστροφή χημικών όπλων.
 
«Αν πήγαινα εκεί θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα να πάρω δείγματα, θα ήθελα να έχω και έναν γεωλόγο μαζί μου, όπως και μια συσκευή μέτρησης ραδιενέργειας. Θα ήθελα να μπω μέσα σε μια σήραγγα για να δω αν έχουν σημειωθεί αλλαγές στη μορφολογία του εδάφους», προσθέτει, σημειώνοντας πως όλα αυτά τα δείγματα αν εξετάζονταν θα μας έδιναν πολλές πληροφορίες για τα όπλα που έχουν δοκιμαστεί εκεί.
 
«Οι μετρήσεις ισοτόπων θα μπορούσαν να μας αποκαλύψουν στοιχεία για τον σχεδιασμό των όπλων που δοκιμάστηκαν, θα μαρτυρούσαν τι είδους βόμβες φτιάχνουν, από τι τις φτιάχνουν, πόσο ουράνιο και πλουτώνιο περιέχουν. Θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τι σχεδιάζουν και τι πρόοδο έχουν κάνει», τόνισε η χημικός μιλώντας στο CNNi.
 
Όλες αυτές οι πληροφορίες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό χαρτί για εκείνους που θα συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ θα φανέρωναν και τις πραγματικές προθέσεις του καθεστώτος όσον αφορά τον πυρηνικό αφοπλισμό του.
 
 
 
www.cnn.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ