"Η δύναμη της Παράδοσης" - Μια ακόμη ξεχωριστή εκδήλωση, με τη σφραγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας (βίντεο)

 

Μια ακόμη ξεχωριστή εκδήλωση, με τη σφραγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας!!!

Θέμα: "Η δύναμη της Παράδοσης"

Τέσσερις ομιλητές, τέσσερις εισηγήσεις, η κάθε μια ξεχωριστή, σε μια ημερίδα που – και πάλι – αιφνιδίασε ευχάριστα.

Η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού που ταξίδεψε από την Αθήνα και χαιρέτισε την εκδήλωση, δεν έκρυψε τον θαυμασμό της για τις πλούσιες, πολυποίκιλες δράσεις της Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και το εξαιρετικά σημαντικό έργο της.

Τιμητικά πρόεδρος της ημερίδας και συντονίστρια ήταν  η Δρ Αναστασία Τούρτα, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Αιγών που συνδιοργάνωσε την ημερίδα σε συνεργασία με το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη-Κέντρου Έρευνας Μάσκας

Αρχικά ο  Γιώργος Κυριακόπουλος παρουσίασε το θέμα «Πηλός και μέλι: τα αγγεία της μελισσοκομίας από τα μινωικά χρόνια μέχρι σήμερα».

Ακολούθησε ο Γιώργης Μελίκης: «Η ελληνική λαϊκή φορεσιά όχημα ή πρόσχημα στη σύνδεσή της με την ελληνική αρχαιότητα; Τυπικό παράδειγμα το Ρουμλούκι» με την εισήγηση να ολοκληρώνεται με  παρουσίαση της γυναικείας ενδυματολογίας του Ρουμλουκιού από τον Αχιλλέα Τσιάρα και μέλη του Συλλόγου.

Η Μαρία Χειμωνοπούλου παρουσίασε το θέμα «βυζαντινά φορέματα λαϊκών, κληρικών και αυτοκρατόρων» και η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την…. 

Αγγελική Κοτταρίδη και θέμα της «Βασίλισσες των Θεών, Βασίλισσες των ανθρώπων, Βασίλισσα του Ουρανού: Η φορεσιά της νύφης, σημαίνον διαχρονικό γνώρισμα του ύψιστου πολιτικού, κοινωνικού και θρησκευτικού ρόλου της γυναίκας στον αρχαίο κόσμο»

 

ΕΦΑ Ημαθίας - Μουσείο Αιγών - Ημερίδα Η δύναμη της Παράδοσης - Γιώργος Κυριακόπουλος 2/6/2018

 

ΕΦΑ Ημαθίας - Μουσείο Αιγών - Ημερίδα  Η δύναμη της Παράδοσης - Γιώργης Μελίκης 2/6/2018

 

ΕΦΑ Ημαθίας - Μουσείο Αιγών -Ημερίδα  Η δύναμη της Παράδοσης - Γιώργης Μελίκης - στόλισμα νύφης 2/6/2018

 

ΕΦΑ Ημαθίας - Μουσείο Αιγών -Ημερίδα  Η δύναμη της Παράδοσης - Μαρία Βλαζάκη 2/6/2018

 

ΕΦΑ Ημαθίας - Μουσείο Αιγών -Ημερίδα  Η δύναμη της Παράδοσης - Μαρία Χειμωνοπούλου 2/6/2018

 

ΕΦΑ Ημαθίας - Μουσείο Αιγών - Η δύναμη της Παράδοσης - Αγγελική Κοτταρίδη - απόσπασμα 2/6/2018

 

Απόσπασμα από την ομιλία της Αγγελικής Κοτταρίδη με θέμα «Βασίλισσες των Θεών, Βασίλισσες των ανθρώπων, Βασίλισσα του Ουρανού: Η φορεσιά της νύφης, σημαίνον διαχρονικό γνώρισμα του ύψιστου πολιτικού, κοινωνικού και θρησκευτικού ρόλου της γυναίκας στον αρχαίο κόσμο», στην ημερίδα με θέμα "Η δύναμη της Παράδοσης" το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 στο Αμφιθέατρο Νέου Κτιρίου Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών.

Ολόκληρη η εισήγηση θα δημοσιευτεί μετά τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης από την κ. Κοταρίδη

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ