Βέροια: «Ερώτων ατελών κάτι αβέβαιες μνήμες» - Εγκαινιάστηκε η έκθεση αφιερωμένη στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη (φωτό και βίντεο)

 

Το απόγευμα του Σαββάτου 2 Ιουνίου 2018, εγκαινιάστηκε μια έκθεση αφιερωμένη στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, με τίτλο «Ερώτων ατελών κάτι αβέβαιες μνήμες», εμπνευσμένη από τα ποιήματά του.

 


«Ερώτων ατελών κάτι αβέβαιες μνήμες»
 

Την συνήθισα πια την Αλεξάνδρεια, και πιθανότατα και πλούσιος αν ήμουν, εδώ να έμνησκα.

Αλλά με όλον τούτο, πώς με στεναχωρεί.

Τι δυσκολία, τι βάρος που είναι η μικρή πόλις – τι έλλειψις ελευθερίας.

Θα έμνησκα εδώ δεν είμαι πάλι βέβαιος όλως διόλου αν θα έμνησκα γιατί είναι σαν πατρίς, γιατί σχετίζεται με τες αναμνήσεις της ζωής μου.

Αλλά πως εχρειάζονταν σ’ έναν άνθρωπο σαν κ’ εμένα – τόσο διαφορετικό – η μεγάλη πόλις.

Η Λόνδρα, να πούμε. Αφ’ ότου έφυγεν… Ρ.Μ., πώς την βάζω στον νου μου.

 

Κ.Π. Καβάφης

 

Οι εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς και ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του Βυζαντινού Μουσείου, στην είσοδό του, όπου και μετά το πέρας αυτών, άνοιξε η πόρτα για το κοινό.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.

Για την έκθεση – αφιέρωμα στην ποίηση στον Κ.Π. Καβάφη, μίλησε ο ιστορικός και λαογράφος Γιώργης Μελίκης και ο επιμελητής της έκθεσης, συγγραφέας – δικηγόρος Γιώργος Λιόλιος.

Το παρόν στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν η Μαρία Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Χρήστος Αντωνίου.

Το κάλλος διέσωζε ανέκαθεν η τέχνη. Η αγωνία να κρατηθεί στην μνήμη η φευγαλέα και φθίνουσα αίσθηση της σαγήνης του ανθρώπινου σώματος και η καταγραφή του τρόπου που η ομορφιά του μας συνταράζει στον εξαιρετικό χρόνο της επαφής μαζί του, βρήκαν την πιο κρίσιμη διατύπωσή τους στο έργο του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή. Αβέβαιες μνήμες ερώτων στον καθρέφτη των αρχαίων σωμάτων, χαμένες και ανακτημένες αισθήσεις στους εφήμερους τόπους του έρωτα, μέσα από τους στίχους του Κ.Π. Καφάβη, εκτέθηκαν στους τοίχους του ισογείου του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας.

Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των συνεργειών της ΕΦΑ Ημαθίας με φορείς πολιτισμού, ανθρώπους του πνεύματος και καλλιτέχνες της περιοχής και το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας με την υποστήριξη των εκδόσεων Ευρασία. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν έργα των καλλιτεχνών Γλύκας Διονυσοπούλου, Χάρη Κουρουζίδη και Ειρήνης Μνατσακανιάν  (συλλογή Γ. Λιόλιου).

 

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας Εγκαίνια έκθεσης - Κ.Π. Καβάφης 2/6/2018

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ