Βέροια: Εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση τοιχογραφιών από κατεδαφισμένους ναούς της Ημαθίας στον Ι.Ν. Παναγίας Βαλτεσινής (φωτό και βίντεο)

 

Στην καρδιά της παλιάς Βέροιας, στον παραδοσιακό θύλακα της Κυριώτισσας, ο αναστηλωμένος ναός της Παναγίας Βαλτεσινής φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις αποτοιχισμένων βυζαντινών και μεταβυζαντινών τοιχογραφιών που προέρχονται από κατεδαφισμένες εκκλησίες της Βέροιας και της Ημαθίας, παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό τον εικονογραφικό πλούτο μνημείων που θυσιάστηκαν για χάρη της σύγχρονης αστικής ανάπτυξης. 

Το μεσημέρι της Κυριακής (3/6/18), έγιναν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης των τοιχογραφιών αυτών, με δοξολογία από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων.

Για τις μοναδικές τοιχογραφίες και το εσωτερικό του Ιερού Ναού Παναγίας Βαλτεσινής, μίλησε η Μαρία Χειμωνοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Ημαθίας.

«Στην καρδιά της πιο παλιάς βυζαντινής γειτονιάς της Βέροιας βρίσκεται η Παναγία η Βαλτεσινή, μικρό ιδιωτικό καθίδρυμα με ιστορία που χάνεται στα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Η εκκλησία έχει τη μορφή τρίκλιτης βασιλικής με ξύλινα στηρίγματα. Το μνημείο, μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασής του, θεωρούνταν κτίσμα του 18ου αιώνα. Η εύρεση ωστόσο ενός σπαράγματος τοιχογραφίας, φυλαγμένου προσεκτικά στις κτιστές υποδομές του Ιερού βήματος, με την απεικόνιση του προσώπου της Παναγίας, πιθανόν του τέλους του 14ου – αρχών του 15ου αι., καθώς και η διάσωση στοιχείων προγενέστερης οικοδομικής φάσης στον διαχωριστικό τοίχο μεταξύ του Ιερού βήματος και της Πρόθεσης, όπου διατηρείται επίσης τοιχογραφικός διάκοσμος με τη μορφή του Αγίου Αθανασίου Αλεξανδρείας, επαναπροσδιορίζουν τη χρονολόγηση της ανέγερσής του.

Καθώς δεν διέσωζε άλλες τοιχογραφίες, η ιδέα να δοθούν στο κοινό, μέσα σε ένα μνημείο που μόλις διέφυγε τον κίνδυνο της κατάρρευσης, τοιχογραφίες που αποσπάσθηκαν από εκκλησίες που δεν υπάρχουν πια, ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση. Οι τοιχογραφίες αυτές που χρονολογούνται με επιγραφή στα 1736, προέρχονται από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στα Καβάσιλα, η οποία κατεδαφίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Στις παραστάσεις θαυμάζει κανείς πως μεταλλάσσονται τα βυζαντινά πρότυπα στην εποχή της γέννησης του νέου ελληνισμού. Στις ζωντανές πολυπρόσωπες συνθέσεις με τα φωτεινά και ποικίλα σε συνδυασμούς χρώματα, η αγιότητα απεικονίζεται απομακρυσμένη από αυστηρότητες και ακαδημαϊσμούς, ακτινοβολώντας μια οικεία αίσθηση, ανάλογη με αυτήν που εισπράττει κανείς στα επίσης κατάγραφα αρχοντικά της εποχής.» 

 

2018 06 03 Βέροια - Παναγία Βαλτεσινή -  Κυριώτισσα, Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης τοιχογραφιών 3/6/2018

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ