Για το συλλαλητήριο….

 

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η καμπάνια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, πήραμε ξεκάθαρη θέση.

Το Verianet.gr είναι από τα πρώτα ΜΜΕ που συμμετείχε στην καμπάνια «Υπογράφω για την Ιστορία… στηρίζω τη Μακεδονία», ήταν από το πρώτα που μπήκε στο δίκτυο ενημέρωσης και προβολής της καμπάνιας για την συλλογή υπογραφών στο onomasia.gr.

Σε μια πρώιμη εποχή που κάποιοι άλλοι οι οποίοι τώρα εμφανίζονται σαν όψιμοι «Μακεδονομάχοι», κρατούσανε «πισινή», τη γνωστή τακτική «να τα έχουμε καλά με όλους»….

Το Verianet.gr δε δίστασε από την πρώτη στιγμή να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση. Από την πρώτη στιγμή και όχι αργότερα, πολύ αργότερα, όταν κάποιοι εμφανίστηκαν ως μέγιστοι «υπερπατριώτες», όταν είδαν ότι το θέμα της Μακεδονία «πουλάει»…

Συμμετείχαμε από την πρώτη στιγμή στην καμπάνια, προβάλαμε κάθε προσπάθεια, πρωτοβουλία και εκδήλωση και ήμασταν μεταξύ των ΜΜΕ που αναμετέδωσαν το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.  

Δημόσια, ξεκάθαρα και πεντακάθαρα θεωρούμε ότι έχουμε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να διατυπώσουμε σαφή θέση ενάντια στην παραχάραξη της Ιστορίας.

Πολύ περισσότερο όταν αυτή η παραχάραξη εγκυμονεί κινδύνους και εκτρέφει θολά συμπλέγματα που μπορούν να προκαλέσουν θύελλες σε βάρος της χώρας μας.

Χωρίς καμιά επιθετική διάθεση ενάντια σε κανέναν λαό, ενάντια σε καμιά άλλη χώρα, σε καμιά άλλη Πατρίδα, θεωρούμε ότι η υπεράσπιση της δικής μας Πατρίδας  αποτελεί Ιερό καθήκον.

Δεν εχθρευόμαστε κανέναν λαό, αλλά έχουμε το καθήκον να υπερασπίσουμε την δική μας Πατρίδα όταν αυτή βρεθεί σε κίνδυνο.

Με σαφής αποστάσεις από άναρθρους αλαλαγμούς, επικίνδυνες υπερεθνικιστικές κορώνες, μισαλλόδοξα συνθήματα και εκστασιακές γραφικότητες.

Τα εθνικά ζητήματα δεν έχουνε χρώματα, δεν είναι πεδία οπαδικής, κομματικής ή προσωπικής εκμετάλλευσης.

Οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων οφείλουν να τα περιφρουρήσουν από ακραίες συμπεριφορές και συνθήματα.

Σε τέτοιας μορφής και περιεχομένου εκδηλώσεις δεν έχουν καμιά θέση τα όποια κομματικά χαρακτηριστικά, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Η Ελλάδα πληγώθηκε ιστορικά από υπερφίαλους – ίσως και σκοτεινούς – υπερπατριώτες που σε ανάλογες περιπτώσεις πατριωτικές έκφρασης, παρέσυραν τον τόπο σε συμφορές, διχασμούς και καταστροφές.

Κανείς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο Πατριώτης. Η αγάπη για την Πατρίδα δεν μετριέται  με αλαλαγμούς. Το απέδειξαν και έδειξαν το δρόμο τόσοι και τόσοι οι οποίοι όταν τους κάλεσε το καθήκον, σεμνά, σιωπηλά αλλά με απόφαση, μπήκαν στην πρώτη γραμμή.

Το συλλαλητήριο είναι μια δημόσια έκφραση ενάντια σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε επιβουλεύεται την ακεραιότητα της χώρας, ενάντια σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε ασεβεί σε βάρος της, ενάντια σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε απεργάζεται κινδύνους σε βάρος της Πατρίδας.

Αυτή είναι η θέση μας, από την πρώτη στιγμή, θέση ξεκάθαρη.

Οι καιροσκοπισμοί, η εκμετάλλευση των συγκυριών, η υπερπατριωτική προβολή και οι τυχοδιωκτισμοί δε μας αφορούν.

Στο δημόσιο λόγο, στη δημόσια θέση, όλοι είμαστε σε δημόσια θέα και κρίση και ο καθένας κρίνει, αλλά και κρίνεται.

Και ο κόσμος διαμορφώνει βγάζει τα συμπεράσματα του και διαμορφώνει άποψη.


Δ. Καρολίδης

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ