Άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου για Εξωδικαστικό και Ν. Κατσέλη

 

Άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου για όσους υποβάλλουν αίτηση για την ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη και στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό προβλέπει μεταξύ των άλλων το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, που κατατίθεται στις επόμενες ώρες στη Βουλή.

Από το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου πιθανότατα να απουσιάζουν οι αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις μάλλον θα περιληφθούν σε τροπολογία η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, όταν ανακοινωθούν και οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Στο νομοσχέδιο εντάσσονται επίσης οι διατάξεις για το επίδομα ενοικίου ή στεγαστικού δανείου, οι αλλαγές στα εργασιακά, νέες παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, καθώς και την επέκταση των φορολογικών κινήτρων που ισχύουν σήμερα για ξένες παραγωγές μεγάλου μήκους οι οποίες προβάλλονται σε αίθουσες κινηματογράφου, σε όλες τις ξένες παραγωγές οπτικοακουστικών μέσων (σήριαλ, τηλεταινίες, ντοκιμαντέρ).

Το τελευταίο μνημονιακό  πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη 14 Ιουνίου, ώστε να εκπληρωθούν τα 88 προαπαιτούμενα και να ανοίξει ο δρόμος για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

 

Επίδομα στέγασης

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο εντάσσεται η διάταξη για τη χορήγηση από τον Ιανουάριο του 2019 του επιδόματος στέγασης σε όσους πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου για την κύρια κατοικία τους και πληρούν ορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το επίδομα θα ανέρχεται σε 70 ευρώ τον μήνα για τον άγαμο και θα προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο το ποσό των 210 ευρώ τον μήνα.

Το εισοδηματικό όριο ξεκινά από τις 8000 ευρώ για τον εργένη και κλιμακώνεται έως και τις 24.000 ευρώ και πάλι με προσαύξηση 50% για κάθε πρόσθετο μέλος.

 

ΕΝΦΙΑ

Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι από τις προτεινόμενες νέες αντικειμενικές αξίες προκύπτει ότι το 68% των ιδιοκτητών δεν θα έχουν καμία μεταβολή στο φόρο. Το 18% των ιδιοκτητών θα έχει μείωση του ΕΝΦΙΑ και το 15% θα έχει αύξηση.

Στο 15%, περιλαμβάνονται και υποβαθμισμένες περιοχές (πλην των νησιωτικών και παραθαλάσσιων περιοχών) για τις οποίες σχεδιάζονται παρεμβάσεις, ώστε να αποτραπεί η αύξηση του φόρου. Μεταξύ των σκέψεων είναι να αυξηθεί από 200.000 ευρώ, σε 250.000 ευρώ, το αφορολόγητο επιβολής του συμπληρωματικού φόρου, ώστε να μην επηρεαστούν οι μικρές ιδιοκτησίες.

 

Εργασιακά

Στα εργασιακά, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει τις αλλαγές για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Ουσιαστικά θα προβλέπεται ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα έχουν έναν επιπλέον γύρο διαβουλεύσεων πριν καταφύγουν στη Διαιτησία. Επίσης, θα ενσωματωθούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Οι αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ θα περάσουν με υπουργική απόφαση.

 

Νόμος Κατσέλη και Εξωδικαστικός 

Ειδικότερα σε ότι αφορά στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, κατά αρχήν εντάσσονται στις ευνοϊκές διατάξεις και στην αποπληρωμή έως και σε 120 δόσεις και οι οφειλές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017, αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2016 που προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις.

Επίσης, θα μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλές ομόρρυθμων και ετερόρυθμων εταίρων, ενώ επεκτείνεται η προστασία του οφειλέτη από 70 ημέρες σε 90. Ωστόσο προβλέπεται ξεκάθαρα, ότι θα αίρεται το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο όσων υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον Εξωδικαστικό, αλλά και στον Ν. Κατσέλη, ώστε να σχηματίζεται πλήρης εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.

Στόχος είναι η αποτροπή κατάχρησης των ευνοϊκών διατάξεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι, απλά εκμεταλλεύονται καταστάσεις, αδυναμίες και «παραθυράκια» του νομικού πλαισίου.

Η υποχρέωση άρσης του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου, θα ισχύει πλέον για όλους. Τόσο για όσους έχουν υποβάλει αίτηση, όσο και φυσικά για όσους υποβάλουν στο εξής.

Σημειώνεται,ότι όσοι έχουν ήδη κάνει αίτηση, εάν δεν συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου, θα τίθενται αυτομάτως εκτός της διαδικασίας.

Ειδικά για τον ν. Κατσέλη οι δανειολήπτες θα υποχρεωθούν να δίνουν εξουσιοδότηση στην τράπεζα από την οποία έχουν λάβει το στεγαστικό δάνειο, να αναζητεί τις κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών (σε άλλες τράπεζες) κατά την τελευταία πενταετία.

Επίσης οι τράπεζες θα μπορούν να ζητούν αναλυτικά στοιχεία «κινήσεων» της ακίνητης περιουσίας τους ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων στο διάστημα πριν την υποβολή ένταξης και ειδικά αν οι αποδέκτες των μεταβιβάσεων είναι παιδιά, γονείς, αδέλφια.

Ακόμη ορίζεται ότι στην κρίση της τράπεζας θα είναι αν θα χορηγηθεί δικαστική προστασία έναντι του οφειλέτη, σε περίπτωση που αυτός έχει καταβάλει άλλη αίτηση στο παρελθόν. Με την καθυστέρηση πάνω από τριών δόσεων, οι οποίες μπορεί να είναι είτε συνεχόμενες είτε όχι, η τράπεζα θα αποστέλει εξώδικο στον οφειλέτη. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η προστασία του οφειλέτη θα αίρεται και δεν θα είναι πια προστατευμένος από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Ο οφειλέτης θα μπορεί, ακόμη, να ζητήσει από το Δημόσιο πληρωμή μέρους της δόσης εφόσον πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και εφόσον προβλέπεται από το σχέδιο πληρωμής.

 

www.sofokleousin.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ