Νάουσα: Ξενάγηση στους Τάφους της Κρίσεως και Ανθεμίων, το αρχαίο θέατρο Μίεζας και το Νυμφαίο από την ΕΦΑ Ημαθίας (βίντεο)

 

Τους Αρχαιολογικούς χώρους του Τάφου της Κρίσεως, τον Τάφο Ανθεμίων, το αρχαίο θέατρο Μίεζας και το Νυμφαίο είχαν την μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν  από την Έφορο Αρχαιοτήτων Ημαθίας, δρ Αγγελική Κοτταρίδη.

Τη διοργάνωση της εξαιρετικής πρωτοβουλίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, είχε η Δημοτική κοινότητα Νάουσας σε συνεργασία με το Δήμο της Ηρωικής Πόλης.

Τα Αστικά συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία προσφέροντας αφιλοκερδώς την μετάβαση και μετακίνηση με δύο λεωφορεία.

Πολύς κόσμος αψήφησε την υψηλή θερμοκρασία που επικρατούσε και με ενδιαφέρον και σεβασμό παρακολούθησε τον πρόγραμμα.

Στον Τάφο της Κρίσεως και στον Τάφο των Ανθεμίων την ξενάγηση έκανε η Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας, δρ Αγγελική Κοτταρίδη, ενώ στη συνέχεια, το αρχαίο θέατρο Μίεζας και στο Νυμφαίο ο αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ημαθίας, Αλέξανδρος Χατζηιωαννίδης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η διοργάνωσή πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επετειακή δράση του ΥΠ.ΠΟ.Α «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» το κοινό ξεναγήθηκε στα μνημεία και μυήθηκε στον τόπο, όπου ο έφηβος Αλέξανδρος διαβαίνει το κατώφλι της οικουμενικής πεφωτισμένης βασιλείας, όπου ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της εποχής διδάσκει στο Γυμνάσιο αυτόν που πρόκειται να γίνει ο μέγιστος άνδρας της Ιστορίας. 

Το κοινό της ξενάγησης διάβηκε από την  ευτοπία του μακεδονικού τοπίου και των μνημειακών τάφων, ως τόπων διάβασης στο μακάριο επέκεινα των Ηλυσίων Πεδίων, στον τόπο του Γυμνασίου και του αρχαίου θεάτρου όπου η μακεδονική βασιλεία ξεκινάει να εκπληρώνει τον οικουμενικό της σκοπό και τέλος.

 

Νάουσα-ΕΦΑ Ημαθίας- Ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο Μίεζας - Αλεξ. Χατζηιωαννίδης 10/6/2018

 

Οι φωτογραφίες από τον Ταφο της Κρίσεως και τον Ταφο Ανθεμίων είναι από το αρχείο του Γιώργου Ιωαννίδη. Ευχαριστούμε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ