Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βέροια: Ο Γιάννης Καλπούζος παρουσίασε το νέο του βιβλίο με τίτλο «γινάτι» - Ο σοφός της λίμνης (φωτό και βίντεο)

 

Το μυθιστόρημα «γινάτι», το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζο παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου Εληά στη Βέροια.

Μια σύντομη αναφορά στο πλούσιο βιογραφικό του συγγραφέα έκανε ο Κώτσιας Χαράλαμπος, εκπρόσωπος Ηπειρωτών Ημαθίας και για το συγγραφικό ταλέντο του κ. Καλπούζου μίλησε η φιλόλογος Καρυπίδου Δέσποινα.

Η εκδήλωση έγινε με τη συνδιοργάνωση του βιβλιοπωλείου της Βέροιας «Επίκαιρο», του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Ημαθίας και των Εκδόσεων Ψυχογιός.

Μετά το πέρας των ομιλητών, το λόγο πήρε ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, ο οποίος παρουσίασε το «γινάτι» και στο τέλος υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

 

Δείτε όλη την παρουσίαση στο βίντεο που ακολουθεί:
 

Βέροια Παρουσίαση βιβλίου - Γιάννης Καλπούζος - Ο σοφός της λίμνης 13/6/2018

 


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Ζώτος και η Χαβαή, με την πολυκύμαντη ερωτική τους σχέση, ένας αινιγματικός βαρκάρης, μια γυναίκα-αράχνη που γυρεύει δωμάτιο για μια νύχτα κι έναν άντρα για μια ζωή, ο σατανικός κομπογιαννίτης γιατρός Μαργαζής και ο τυχοδιώκτης παπα-Λέρας, ο οποίος παινεύεται ότι εκδύει τις γυναίκες από τα αμαρτήματα κι από τα εσώρουχα, μπλέκονται στο γαϊτανάκι που υψώνει ως μιαρή ή ευλογημένη έκρηξη το γινάτι με αφορμή έναν φόνο, μια αυτοκτονία, τον φόβο της αντεκδίκησης, την καταφρόνια της κοινωνίας, τον πλούτο, τη φτώχια, τη ζήλια, τον πόθο, κάποια ανομολόγητα εγκλήματα, την εθνική ταυτότητα και τον διάβολο ή τον άγγελο που κρύβει καθένας μέσα του. Και κυλά η ζωή τους πότε σαν αγριεμένο ποτάμι και πότε σαν γλυκασμός της άνοιξης. 

 

Πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές πορεύονται στα χρόνια της ιταλικής κατοχής των Ιωαννίνων του 1917∙ της πρώτης απόπειρας δημιουργίας Βλάχικου πριγκιπάτου στην Πίνδο∙ της εξόρυξης πετρελαίου στη Δραγοψά∙ της εκστρατείας στη Μικρά Ασία∙ της προσφυγιάς Μικρασιατών και Ποντίων, αλλά κι εκείνης των Τουρκογιαννιωτών∙ του διχασμού σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς και της μάστιγας της ληστοκρατίας στην Ήπειρο. Συνάμα ακολουθούν τα βήματα Εβραίων, Βλάχων, Αλβανών και Σαρακατσάνων, και γενικότερα την ταραγμένη εποχή πριν από το 1922 και κατά την πρώτη δεκαετία του Μεσοπολέμου. 

 

Στην ίδια πατρίδα συνυπάρχουν ή συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι, ομάδες και άτομα∙ σμίγουν ή αποχωρίζονται τα όνειρα κι ανακατώνονται τα αίματα, οι θρησκείες και οι γλώσσες∙ κι όλα συμβαίνουν στα Γιάννενα, στην πόλη των θρύλων και της μυστηριακής γοητείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ