Προσφυγικό: Η ΕΕ πληρώνει, η Τουρκία κλείνει τη στρόφιγγα

 

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υψώνει ασπίδα προστασίας στην Ελλάδα από την εξ’ Ανατολής «απειλή», που σχετιζόταν με το άνοιγμα της στρόφιγγας των προσφυγικών ροών από την Τουρκία. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του Μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι: η Άγκυρα θα λάβει 3 δισεκατομμύρια από την ΕΕ, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη φιλοξενία περίπου 3,5 εκατ.προσφύγων και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες ώστε να μηδενιστούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα.
Η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών σφυρηλατεί την υπάρχουσα συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και βάζει τέλος στο καθεστώς αβεβαιότητας που είχε διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες και επηρέαζε άμεσα την Ελλάδα.

Αρκετά κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, έγειραν ενστάσεις αναφορικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας, για το προσφυγικό, εστιάζοντας κυρίως στο… ποιος θα πληρώσει τον τελικό λογαριασμό.Ο Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι κορυφαίοι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, φρόντιζαν να «εκστομούν» διαρκείς απειλές για κατάρρευση της συμφωνίας με την ΕΕ και εισροή ανεξέλεγκτών προσφυγικών «κυμάτων» στην Ευρώπη και δη φυσικά στην Ελλάδα.

Μήνυμα στην Τουρκία για την διμερή συμφωνία με την Ελλάδα 

Τελικώς, πρυτάνευσε η ρεαλιστική πολιτική-λογική στην ΕΕ και η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, παρά τις πολιτικές διαφωνίες που υπάρχουν με το καθεστώς Ερντογάν, ισχυροποιείται.
Παράλληλα η ΕΕ καλεί την Τουρκία να ενεργοποιήσει εκ νέου την διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για επανεισδοχή μεταναστών – την οποία η γειτονική χώρα ανέστειλε και επίσημα στις αρχές Ιουνίου. Η Άγκυρα, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούγλου, είχε ανακοινώσει τη διακοπή της σχετικής συμφωνίας  με την Ελλάδα, με αφορμή την άρνηση της τελευταίας να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

 

www.sofokleousin.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ