Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Αρχή Επεκτασιμότητας: Σε ποιους κλάδους φέρνει αυξήσεις μισθών

 

Από τον ερχόμενο Αύγουστο, οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται σε ολόκληρο τον κλάδο, εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται πως η αρχή της επεκτασιμότητας θα επανισχύσει με αυτήν την ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Στη βάση των παραπάνω εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στα γραφεία ταξιδιών και τουρισμού, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και στα ναυτικά πρακτορεία, θα δουν αυξήσεις στους μισθούς.

Πρόκειται για κλάδους του ιδιωτικού τομέα που είναι πιθανό μετά την 21η Αυγούστου να προκύψουν αυτόματες αυξήσεις μισθών, λόγω έναρξης ισχύος του μέτρου της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων. Οι εν λόγω κλάδοι έχουν εν ενεργεία συμβάσεις εργασίας, οι οποίες όμως ισχύουν μόνο για όσους εργαζόμενους προέρχονται από επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες στο συνδικαλιστικό τους φορέα. Στο εξής, από την ανωτέρω ημερομηνία και μετά, λόγω λήξης του μνημονίου θα μπορούν οι συμβάσεις να επεκτείνονται στο σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου. Έτσι, οι εργαζόμενοι στους παραπάνω κλάδους, που έχουν «ενεργές» συμβάσεις, μπαίνουν πρώτοι στη σειρά για πιθανές αυξήσεις στους μισθούς τους!

Βέβαια για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να μπορεί να αποδείξει ότι η ισχύουσα σύμβαση έχει υπογραφεί από επιχειρήσεις, στις οποίες δουλεύουν πάνω από τους μισούς εργαζόμενους του κλάδου, συνολικά. Ήδη, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και ειδικά το σύστημα Εργάνη, να δουλεύουν πυρετωδώς για να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία επιβεβαίωσης του αριθμού των εργαζομένων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΑΣΕ αναλαμβάνει το ρόλο της έγκρισης των στοιχείων που θα λάβει από το «Εργάνη», έτσι ώστε να υπάρξει και η τυπική επικύρωση και να ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης των μισθών.

Αν δεν προκύψουν καθυστερήσεις στη διαδικασία, εκτιμάται ότι άμεσα, δηλαδή έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν αυξηθεί οι μισθοί σε πάνω από 300.000 εργαζόμενους από αυτούς τους κλάδους. Εννοείται ότι, αν κάτι τέτοιο συμβεί, «ανοίγει η όρεξη» και για τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων ώστε να πιέσουν για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας, που θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη αύξηση μισθών.

 

 

www.aftodioikisi.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ