Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βέροια: Σε κανονική λειτουργία το Βλαχογιάννειο Μουσείου Μακεδονικό Αγώνα (βιντεο)

 

Επανέρχεται σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας του Βλαχογιάννειο Μουσείου Μακεδονικό Αγώνα. Η λειτουργία του Μουσείου ανεστάλη λόγω του σάλου που ξέσπασε  το καλοκαίρι μετά από καταγγελίες του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της περιόδου 1967-1974.

Σε ανακοίνωσή τους χαρακτήριζαν το Μουσείου ως «Μουσείο μισαλλοδοξίας και κακοποίησης της ιστορικής αλήθειας, που υμνεί βασανιστές της Μακρονήσου, συνεργάτες της χούντας και καθυβρίζει αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης».

Σετικά: Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ)

Αντιδράσεις υπήρξαν και από πλευράς μερίδας εκπαιδευτικών, ενώ επί του θέματος εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.

Στις 19 Ιουλίου η Ι.Μ. Βεροίας και Ναούσης, «και με αφορμή πρόσφατο κείμενο με υβριστικό-εθνικιστικό περιεχόμενο», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της, ανέστειλε τη λειτουργία του Μουσείου.

Σημειώνεται ότι ο δωρητής κ. Βλαχογιάννης παραχώρησε τη χρήση του κτηρίου στην Ι. Μητρόπολη  στην οποία ανήκουν και τα δικαιώματα.

Το πρωί της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, κ.κ. Παντελεήμονα, έγινε γνωστό ότι το Μουσείο επανέρχεται σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας, καθώς, όπως επισημάνθηκε λίγο αργότερα και από τον υπεύθυνο του Μουσείου, έγιναν οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Παρόντες στην συνέντευξη τύπου ήταν ο δωρητής του κτηρίου, κ. Βλαχογιάννης, ο υπεύθυνος του Μουσείου, εκθέματα της προσωπικής συλλογής του οποίου φιλοξενούνται στον όροφο, κ. Ντόντος και ο συλλέκτης, απόστρατος αξιωματικός κ. Νικόλτσος.

Μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου έγινε ξενάγηση από τον κ. Ντόντο.

Αναφερόμενος στα εκθέματα ο κ. Ντόντος είπε ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν και  ιστορικά εκθέματα της «άλλης πλευράς», προσωπικά στοιχεία Βεροιέων που ανήκαν στον ΕΛΑΣ, αλλά και σύμβολα της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Μάλιστα, όπως είπε, όταν έγιναν οι καταγγελίες, μεταξύ των καταγγελλόντων όταν και άτομα – και εκπαιδευτικοί – που επισκέφτηκαν το Μουσείο και υπέγραψαν το βιβλίο επισκεπτών με κολακευτικά σχόλια.

Σε ό,τι αφορά τις επεξηγηματικές ετικέτες των εκθεμάτων, χρησιμοποιήθηκε η ορολογία της εποχής εκείνης η οποία μάλιστα είχε υιοθετηθεί τότε από τον ΟΗΕ!!!

Πέντε μήνες μετά την αναστολή, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα επανέρχεται σε κανονική λειτουργία.

Δείτε το σχετικό βίντεο με τη συνέντευξη τύπου, αλλά και την ξενάγηση που ακολούθησε:

Βέροια - Μουσείο Μακεδονικού Αγώνας - Μητροπολίτης, Κανέλλος Ντόντος  11/12/2018


 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ