Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βέροια: Δημοτικές εκλογές – Τι δείχνουν οι πρώτες τάσεις

 

Έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης του 2019 για τις εκλογές στο Δήμο Βέροιας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια πρώτη διερεύνηση της τάσης του εκλογικού σώματος με σημείο αναφοράς τους επικεφαλής – υποψηφίους δημάρχους.

Πλην ελαχίστων και μεμονωμένων εξαιρέσεων, πέραν των σποραδικών δηλώσεων συμμετοχής υποψηφίων σε εκλογικούς συνδυασμούς, δεν υπάρχει εικόνα αν όχι ολοκληρωμένων, αλλά ούτε κατά μεγάλο μέρος, ψηφοδελτίων, κάτι που σίγουρα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επιλογή των ψηφοφόρων.

Οι τοπικές εκλογές – πέραν των όποιων κομματικών χαρακτηριστικών – είναι σε μεγάλο βαθμό  και προσωποκεντρικές, με τους εκλογείς πολύ συχνά να κάνουν την κομματική υπέρβαση και να ψηφίζουν υποψήφιο που πρόσκειται σε άλλον πολιτικό χώρο, με κριτήριο τη συγγενική ή προσωπική σχέση.

Έτσι η δυναμική των ψηφοδελτίων θα παίξει – όπως πάντα – σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση σταυρών προτίμησης, ακόμη και μεταστροφής ψηφοφόρων από προηγούμενη προτίμησή τους.

Πέραν αυτών, το δείγμα της δημοσκόπησης – όπως και όσων θα ακολουθήσουν μέχρι την τελική διαμόρφωση του εκλογικού «τοπίου» - είναι πάντα πίσω χρονικά σε σχέση με τα γεγονότα που μεσολαβούν μέχρι την επεξεργασία και το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έγινε αρχές του χρόνου, στο μεταίχμιο της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Απόστολου Εμμανουηλίδη και χωρίς να προσμετρηθεί η όποια δυναμική προσέδωσε στο προεκλογικό τοπίο η προεκλογική εκδήλωση του Αντώνη Μαρκούλη με την ανακοίνωση και νέων υποψηφίων.

Και φυσικά μια σειρά επιμέρους γεγονότα τα οποία στον έναν ή τον άλλον βαθμό, επηρεάζουν την κοινή γνώμη.

Επίσης η πρώτη καταγραφή δείχνει ότι μεγάλο μέρος των πολιτών δεν έχει μπει ακόμη στο προεκλογικό κλίμα και τον απασχολούν άλλα ζητήματα. Πιθανόν η κορύφωση του Μακεδονικού ζητήματος να έθεσε σε δεύτερη μοίρα χρονικά, το ενδιαφέρον για το τι μέλλει γενέσθαι στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Συνεκτιμώντας αυτές τις σημαντικές παραμέτρους δεν θα αποτολμήσουμε παράθεση αριθμητικών δεδομένων τα οποία – λόγω των προαναφερθέντων παραγόντων – πιθανόν να έχουν διαφοροποιηθεί και να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις.

Εκείνο που φαίνεται από την τάση του εκλογικού σώματος – με την συνεκτίμηση των παραπάνω παραμέτρων – είναι ότι μέχρι στιγμής οδηγούμαστε σε μια κούρσα δύο ταχυτήτων.

Η πρώτη κούρσα είναι κούρσα για τρεις, από τους οποίους οι δύο θα περάσουν τη δεύτερη Κυριακή, ενώ οι άλλοι συνδυασμοί θα διαγκωνισθούν για τη σειρά κατάταξης και τον αριθμό εδρών που θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν στο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Η δεύτερη κατηγορία συνδυασμών δεν είναι καθόλου «δεύτερη» σε σημαντικότητα, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι τους τη δεύτερη Κυριακή θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τελική επικράτηση μεταξύ των δύο για το δημαρχιακό αξίωμα.

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς χώρους, όπως άλλωστε είναι και εμφανές, η παράταξη της Ν. Δημοκρατίας δείχνει να είναι διαιρεμένη σε τέσσερα – όχι ισόποσα όμως – μέρη.

Πέραν του «επίσημου» - δια δηλώσεως του κόμματος - συνδυασμού, υπάρχουν άλλοι δύο που διεκδικούν μέρος της «πίτας», ενώ ένα τέταρτο μέρος πιθανόν να ακολουθήσει εκλογικά νεοδημοκράτες υποψηφίους που εντάχθηκαν σε άλλα ψηφοδέλτια.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το «στοίχημα» είναι αν θα μπορέσει να συσπειρώσει το σύνολο ή έστω το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του γύρω από την επιλογή στήριξης του κόμματος στις τοπικές εκλογές, ενώ σημαντικό ρόλο στις εκλογές θα παίξουν οι δυνάμεις του τέως ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί το ΚΙΝΑΛ – ως διάδοχος πολιτικός  φορέας – να μην παρουσιάζει σημαντικά ποσοστά, όμως το «παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ» έχει βαθιές ρίζες στα διοικητικά πράγματα του Δήμου – μέσα από κάποιες δεκαετίες παντοκρατορίας – και υπάρχει πάντα ένας ιδιαίτερα ισχυρός μηχανισμός.

Σε κάθε περίπτωση, αξιόπιστη εικόνα του προεκλογικού «τοπίου» εκ των πραγμάτων δε μπορεί να υπάρξει πριν τα τέλη Μαρτίου οπότε λογικά θα διαμορφωθούν οι συνδυασμοί των υποψηφίων, αλλά ταυτόχρονα θα μπει πλέον η κοινή γνώμη σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Μέχρι τότε και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξει κάποια συνταρακτική εξέλιξη – γιατί δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο – οι δημοσκοπήσεις απλά θα καταγράφουν τάσεις, ένα σημαντικό στοιχείο για τους ενδιαφερόμενους, αλλά χωρίς αυτό να αποτελεί παγιωποιημένη κατάσταση.

Δ. Καρ.

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ