Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Πολιορκία: Μια ταινία που μιλάει στην καρδιά – Κατάμεστο το «Σταρ» στην επίσημη πρεμιέρα (βίντεο)

 

Στην κατάμεστη αίθουσα του «Σταρ», του μοναδικού κινηματογράφου της πόλης, δόθηκε η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του Βασίλη Τσικάρα, «Πολιορκία».

Οι τίτλοι του τέλος συνοδεύτηκαν από ένα δυνατό παρατεταμένο χειροκρότημα, από ένα κοινό που έμεινε αρκετή ώρα μετά το τέλος της προβολής για να συνομιλήσει με τον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστές της ταινίας που παραβρέθηκαν στην πρεμιέρα.

Εξαιρετικά ευγενής ο Βασίλης Τσικάρας «παράκαμψε» τους σκοπέλους των όποιων αιτίων μπορούν να προκαλέσουν εύλογη «δυσαρμονία», ανακόλουθη με την ουσιαστική αξία της ταινίας.

Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε και τα πριν μένουν στο πριν…. Τώρα βρισκόμαστε στο «τώρα» και με το βλέμμα το μετά…

Η «Πολιορκία» είναι η δεύτερη ταινία ου Βασίλη Τσικάρα, ίσως ο ενδιάμεσος σταθμός, καθώς ήδη ετοιμάζεται το «πόνημα» που θα ολοκληρώσει την τριλογία που έχει κατά νου…

Δεν αποκλείεται όμως η τριλογία να εξελιχθεί σε τετραλογία… Θα δείξει ο χρόνος…

Μετά την «Έξοδο 1826» ο Βασίλης Τσικάρας επιστρέφει με την «Πολιορκία», «παντρεύοντας» σκηνοθετικά δύο διαφορετικές χρονικά ιστορικές περιόδους οι οποίες έχουν το ίδιο πρόταγμα: Το «σωστό»….

Ποιο είναι το «σωστό»; «Το σωστό είναι πάντα ένα», λέει ο σκηνοθέτης…

Αντλώντας πληροφορίες από ιστορικές πηγές ο Βασίλης Τσικάρας δεν αναπαριστά γεγονότα, αλλά μπαίνει μέσα στην «ψυχή» αυτών που πρωταγωνιστούν στα γεγονότα…

Υπόθεση της ταινίας, η μάχη της Δοβρά, η Ι.Μονή δίπλα στη Βέροια, όπου για πρώτη φορά οι Έλληνες στην επαναστατημένη Μακεδονία, πολεμούν νικηφόρα απέναντι σε τακτικό στρατό.

Πρόκειται για ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός στο οποίοι πήραν μέρος οπλαρχηγοί από τη Νάουσα και τη γύρω περιοχή.

Η ταινία, παρ’ όλο που αναφέρεται σε μια κορυφαία περίοδο της επανάστασης της Μακεδονίας ενάντια στον Τουρκικό ζυγό,  γυρίστηκε σε διάφορα μέρη της Στερεάς Ελλάδας και της Ηπείρου.

Για τις επιλογές των χώρων των γυρισμάτων ο μόνος που μάλλον δε φέρει ευθύνη είναι ο σκηνοθέτης. Άλλωστε αυτό ήταν και το σημείο στο οποίο εστιάστηκαν οι περισσότερες ερωτήσεις μετά το τέλος της προβολής, στις οποίες ο Βασίλης Τσικάρας απάντησε με όλη την ευγένεια που απαιτείται ώστε να μην θιγούν πρόσωπα και καταστάσεις…

Όπως και στην «Έξοδο», έτσι και την «Πολιορκία» ο σκηνοθέτης ξεκίνησε με μια «δια περιφοράς» αναζήτηση μέσων και πόρων, συνέχισε με ό,τι συγκεντρώθηκε από την προσφορά όσων ευαισθητοποιήθηκαν στο «κάλεσμα» και συμπληρώθηκε σε πολλά σημεία από το υστέρημα απλών ανθρώπων και ό,τι έλειπε το κάλυψε με μεράκι, πείσμα και προσπάθεια.

Η ταινία δεν είναι κάποια «χολιγουντιανή» υπερπαραγωγή με τα ανεξάντλητα «μπάτζετ» και τα εξεζητημένα μέσα…

Είναι το αποτέλεσμα μια ομάδας ανθρώπων, κάποιοι από τους οποίους «έβαλαν πλάτη» όχι μόνο μπροστά, αλλά και πίσω απ’ το φακό.

Από την ταινία το μόνο που λείπει είναι τα …λεφτά… Τα πλούσια πλάνα που μπορεί κάποιες φορές να είναι και περιττά για το στόρι μιας ταινίας, δημιουργούν όμως τις εντυπώσεις.

Γι’ αυτό και ο Βασίλης Τσικάρας έστησε την ταινία πάνω σε ρόλους και χαρακτήρες, όχι επιχειρώντας αναπαράσταση γεγονότων, αλλά γεμίζοντας την οθόνη με αυτό που υπάρχει μέσα στα γεγονότα.

Είναι μια ταινία που μιλάει στην καρδιά όποιου θέλει να ξέρει γιατί στο χώμα που πατάει σήμερα – στο καταπράσινο Βέρμιο – σε κάποια μέρη δεν φυτρώνει χορτάρι…

Είναι γιατί το χώμα είναι ποτισμένο με αίμα… 

Πέρα από το τυπικό τελετουργικό, η ταινία είναι «ένα κερί στη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν»… Από εκεί αρχίζει και εκεί περικλείεται η αξία της. Η ηθική της αξία που ξεπερνάει τις όποιες «ατέλειες» θα ανακαλύψουν οι «μαιτρ» της κριτικής.

Ο Δημήτρης Κύρτσος, όπως και στην «Έξοδο 1826», γέννημα-θρέμμα της Βέροιας και η Τατιάνα Μελίδου, με καταγωγή από την Ημαθία, είναι όλη η τοπική συμμετοχή στην ταινία. 

 

Βέροια-πρεμιέρα της ταινίας "Πολιορκία" - Βασίλης Τσικάρας - συζήτηση με το κοινό 7/2/2019

yG-BfrZxPe8

Βέροια-πρεμιέρα της ταινίας Πολιορκία - Χαιρετισμός Μητροπολίτη -πρόλογος Βασίλη Τσικάρα  7/2/2019

Βέροια- Συνέντευξη του Βασίλη Τσικάρα στην πρεμιέρα της "Πολιορκίας" 7/2/2019

Βέροια-"Πολιορκία" του Βασίλη Τσικάρα - μιλούν πρωταγωνιστές της ταινίας 7/2/2019

 

Ρεπορτάζ - Κείμενα: Δημήτρης Καρολίδης
Φωτογραφίες – Εικόνα: Ευρώπη Εμμανουηλίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ