Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Τα συναισθήματα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής - Γράφει η Μαρία Καρασαλίδου

 

Συχνά οι άνθρωποι δεν έχουν ξεκάθαρη άποψη για τον ρόλο που παίζουν τα συναισθήματα στη ζωή τους. Γι' αυτό και ορισμένες φορές κατατάσσουν τους άλλους σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που σκέφτονται και σε αυτούς που αισθάνονται. 

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Αν, για παράδειγμα, σκεφτούμε ότι κάποιος μας φέρθηκε άδικα, θα νιώσουμε ένα αρνητικό συναίσθημα όπως θυμό ή αγανάκτηση για το πρόσωπο αυτό. Το συναίσθημα αυτό παράγεται στο μυαλό μας ως αποτέλεσμα του τρόπου που σκεφτόμαστε στη συγκεκριμένη περίσταση. Επιπλέον, τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν την σκέψη μας. Για παράδειγμα, αν θυμώσουμε για κάτι που νομίζουμε ότι είναι άδικο, τα συναισθήματα μας μπορεί να μας κάνουν να σκεφτούμε ότι πρέπει να εξαλείψουμε την αδικία αυτή.

Αν θέλει κάποιος να έχει τον έλεγχο της ζωής του, πρέπει να υποτάσσει τα παράλογα και καταστροφικά συναισθήματα που επηρεάζουν την συμπεριφορά του. Είναι σημαντικό να κατανόησει κάνεις πως οι επιθυμίες συνδέονται με ανάλογες σκέψεις και συναισθήματα. Όταν γεννιούνται επιθυμίες, υπάρχουν σκέψεις που οδηγούν σ’ αυτές. Και έτσι ο άνθρωπος αρχίζει να βιώνει συναισθήματα όταν ενεργεί σύμφωνα με αυτές τις επιθυμίες. Οι τρεις βασικές λειτουργίες του μυαλού, η επιθυμία, η σκέψη και το συναίσθημα, αλληλοεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται. Οι άνθρωποι που σκέφτονται κριτικά κατανοούν τη στενή σχέση ανάμεσα στις επιθυμίες, στις σκέψεις και στα συναισθήματα. Το συναίσθημα που δεν εξωτερικεύεται και δεν μετατρέπεται σε σκέψη ή πράξη αποτελεί δείγμα παραφροσύνης. 

Από την άποψη αυτή τα συναισθήματα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Τα συναισθήματα μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά, αποκαλύπτοντας πως αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις. Μπορεί να είναι δικαιολογημένα, μπορεί και όχι!

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματα μας επηρεάζει αποφασιστικά την ποιότητα της ζωής μας. Μπορούμε να τα καταπνίξουμε ή να τα αναπτύξουμε. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αναποτελεσματικά ή αποτελεσματικά.


Μαρία Καρασαλίδου 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ