Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βέροια: "Η προίκα της Μικρασιάτισσας" - Τετραήμερη έκθεση από τον Σύλλογο Μικρασιατών (14/3-17/3)

 

Στα πλαίσια μιας σειράς εκδηλώσεων επ'ευκαιρεία των 40 χρόνων απο την ίδρυση του {1979--2019 }, ο Σύλλογος μας πραγματοποιεί ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ έκθεση με θέμα την προίκα της Μικρασιάτισσας γυναίκας--νύφης.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στο ΠΑΥΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ { ΜΕΝΤΡΕΣΕ ΤΖΑΜΙ } την πέμπτη 14/3 ώρα 19.00 και με ομιλήτρια την κα Σμαρούλα Κουϊκόγλου--Καλλιγά.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την κυριακή 17/3 και οι ώρες επίσκεψεις είναι το πρωϊ 10.30--13.30 και το απόγευμα 17.30--20.00 .

Αναμφίβολα ο θεσμός της προίκας ήταν άγραφος νόμος του οικογενειακού δικαίου , αναχρονιστικός ,ντροπιαστικός για τις γυναίκες προσβλητικός και το κυριότερο καταναγκαστικός για τις οικογένειες κυρίως τις φτωχικές.Συχνές ήταν οι αναφορές των γονέων : Η κόρη μου δεν έχει καλή προίκα και φοβούμαι πώς θα μείνει στο "ράφι", δηλαδή νύφες καλές και νοικοκυρές δεν υπήρχαν παρά μόνο καλές προίκες.!!!

Το προίκισμα της κόρης είχε τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και έφθασε μέχρι των ημερών μας στην δεκαετία του 1980 οπότε και καταργήθηκε  γιατί αποτελούσε τον εφιάλτη της οικογένειας.

Απο την ''πεπατημένη ''δεν ξέφυγε ούτε η Μικρασιάτισσα νύφη που δείγματα της προίκας της { λευκά είδη, υφαντά ,δαντελωτά ,μπακίρια μασάλια ,έπιπλα εποχής κ.λ.π.} θα παρουσιασθούν στην έκθεση με οικοδέσποινες τις κυρίες Σμαρούλα ΚΑΛΛΙΓΑ και Τασούλα Παυλιδου.

Την Κυριακή 17/3 και ώρα 19.00 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου "" ΚΑΝΕΛΑ  ΚΑΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ της συγγραφέως ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ με μαγικές συνταγές της γιαγιάς αλλά και ιστορίες για τα έθιμα της Προποντίδος.

Η χορωδία του Συλλόγου θα πλαισιώσει την ημέρα των εγκαινίων και της βιβλιοπαρουσίασης΄

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

 

Το  Δ.Σ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ