Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Βέροιας - Του Φώτη Κουτσουπιά

 

Από τους πυλώνες των κοινωνικών δράσεων στην χώρα, αυτή των εθελοντικών, ιδιωτικών φορέων, δρα από κοινού με τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας, συμπληρώνοντας τα κενά που αφήνουν πάντα, οι κοινωνικές παρεμβάσεις της πολιτείας.

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και το σπουδαίο έργο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Βεροίας, που προσφέρεται αδειάλειπτα από το 1905.

Την ίδια περίοδο, από το 1902 έως το 1908 δημιουργήθηκαν σχεδόν σε όλη την Βόρεια Ελλάδα 16 σωματεία, με την ίδια ονομασία "ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΌΤΗΣ ΚΎΡΙΩΝ". 
Ο σκοπός τους, εκτός από την κοινωνική προσφορά ήταν και εθνικός, μια και ήδη από τό 1904 έως το 1908, εδώ στην Βόρεια Ελλάδα, είχε αρχίσει ο Μακεδονικός Αγώνας.

Έτσι, κάτω από τον μανδύα της φιλανθρωπίας, ενίσχυαν και τόνωναν, το θρησκευτικό και ηθικό φρόνημα των σκλαβωμένων ακόμα κατοίκων, και βοηθούσαν με τον τρόπο τους τον Εθνικό Αγώνα, καλλιεργόντας συγχρόνως και την ιδέα της απελευθέρωσης, από τον τουρκικό ζυγό.

Αρρωγοί επίσης οικονομικοί των εθνικών αγώνων, βοηθούσαν με χρήματα τις οικογένειες, τόσο των στρατευμένων, όσο και των πεσόντων στις μάχες, στέλνοντας επίσης χρήματα στην κυβέρνηση για τον στρατό.
Αλλά και ο στρατός ήταν πάντοτε στο πλευρό της Φιλοπτώχου, όπως και η εκκλησία.

Το μεγάλο κοινωνικό έργο της φιλοπτώχου, αναπτύχθηκε με την ίδρυση του πρώτου νοσοκομείου, με την στήριξη με χρήματα, τυφλών, φυλακισμένων, απόρων οικογενειών, μαθητριών και μαθητών.

Μεγάλη ήταν επίσης η προσφορά της φιλοπτώχου, τόσο κατά την μεγάλη πυρκαγιά της Βέροιας, όσο και το 1922 κατά την έλευση των προσφύγων στην πόλη.

Συγκέντρωσε είδη ρουχισμού, οικιακά σκεύη και χρήματα που τα μοίρασε στους πυρόπληκτους και τους πρόσφυγες. Δημιούργησε τμήματα ραπτικής και υφαντικής για να εργάζονται οι πρόσφυγες.

Το 1944 η Φιλόπτωχος βάζει ένα ακόμη σχέδιο σε εφαρμογή.
Ξεκινάει το συσσίτιο για άτομα που για διάφορους λόγους αδυνατούν να έχουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό στο τραπέζι τους. Από τότε μέχρι σήμερα, πέρασαν 74 χρόνια και οι κυρίες της φιλοπτώχου εξακολουθούν να προσφέρουν καθημερινά, 70 μερίδες φαγητού, γιά τους έχοντες ανάγκη.

Παράλληλα με το συσσίτιο, δεν σταμάτησε και όλο το άλλο πολύπλευρο έργο της βοηθώντας άπορους, άρρωστους, φοιτητές, δίνοντας χρηματικά βοηθήματα, και ετοιμάζοντας δέματα με τρόφιμα που διανέμονται.

Πλέον η Φιλόπτωχος, ασχολείται με όλες τις κατηγορίες των ανθρώπων, και με ηλικιωμένους, και με νέους και με άνεργους και με οικογένειες με μικρά παιδιά. 
Είναι άτομα που για κάποιο διάστημα και διαφόρους λόγους δεν μπορούν να ενταχθούν στις άλλες δομές της πόλης μας. 
Για πάρα πολλά χρόνια έδινε η Φιλόπτωχος κάθε μήνα χρήματα σε άπορες οικογένειες και άπορους φοιτητές.

Πάνω από πενήντα φοιτητές έλαβαν βοήθεια μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου κ. Δέσποινα Τελάλογλου μαζί με το ιστορικό της φιλοπτώχου, μας παρουσίασε και διάφορα στιγμιότυπα, βγαλμένα μέσα από τις δραστηριότητες της και μας έκανε και έναν οικονομικό απολογισμό.

"Όταν κάποια φορά," μας ανέφερε η Πρόεδρος, "τόλμησα εγώ προσωπικά, επειδή κρατούσα το βιβλίο ταμείου, και έβλεπα τα χρήματα που έφευγαν, να πω, μήπως πρέπει να είμαστε λίγο πιο συγκρατημένες; τέσσερις κυρίες πολύ παλαιότερες από μένα στο Συμβούλιο, εκ των οποίων, δύο βρίσκονται πλέον στη γειτονιά των αγγέλων, με ένα στόμα είπαν: όχι, ο κόσμος μας τα δίνει, για να τα μοιράζουμε και όχι να τα κρατάμε. 
Και αυτό κάναμε.

Συνεχίσαμε να αξιοποιούμε και να προσφέρουμε, τα είδη και τα χρήματα που συγκεντρώναμε από τις συνδρομές, τις εκδρομές, από εκδηλώσεις όπως η σημερινή, και από δωρεές των συμπολιτών μας.
Θέλω να σας αναφέρω κάτι που ακούγεται για πρώτη φορά. Είναι το ποσό που μοίρασε η Φιλόπτωχος τα τελευταία είκοσι χρόνια σε άπορους συμπολίτες μας.

Την δεκαετία 1991-2001 αν αφαιρέσουμε τα έξοδα για το μισθό και την ασφάλεια της μαγείρισσας, τα έξοδα για τη λειτουργία της εστίας (ρεύμα, θέρμανση κλπ.) τα έξοδα για το συσσίτιο, τα έξοδα για την ετοιμασία των δεμάτων, τα χρήματα που έδωσε η Φιλόπτωχος σε ανήμπορους, ανέρχεται στο ποσό των πενήντα εκατομμυρίων δραχμών.

Και την επόμενη δεκαετία 2002-2012 πάλι, αφαιρώντας όλα τα έξοδα και ενώ η Φιλόπτωχος μοίρασε 178.000 ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις 72.000 που μας εμπιστεύτηκε και μας έδωσε το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" την τετραετία 2012-2016 έχουμε σύνολο 250.000 ευρώ. 
Χρήματα που ξοδεύτηκαν όλα στην αγορά της πόλης μας.

Από τον κόσμο τα πήραμε και στον κόσμο τα επιστρέψαμε.
Αυτή είναι η Φιλόπτωχος."

Είναι όχι μόνο το πρώτο γυναικείο σωματείο της πόλης, αλλά είναι το ένα και μοναδικό που έδωσε τόσα πολλά στους αναξιοπαθούντες της πόλης μας. 
"Τώρα όμως τα χρήματα στερέψανε." Γι’ αυτό ζητάνε τη βοήθειά μας. Απευθύνει έκκληση: "Αν δεν είμαστε συνδρομήτριες να γίνουμε."

Δέκα ευρώ το χρόνο είναι η συνδρομή.

Ανεκτίμητη λοιπόν η προσφορά της φιλοπτώχου στην στήριξη των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων στην πόλη μας και αξίζει την αμέριστη συμπαράστασή μας.

 

Δρ. Φώτης Δ. Κουτσουπιάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ