Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Άρχισε νέα κρίση στην Τουρκία, καταρρέει η λίρα!

 

Η χειρότερη ημέρα του 2019 ήταν η σημερινή για την τουρκική λίρα, προκαλώντας φόβους για επανάληψη της αναταραχής του περασμένου Αυγούστου, που ήδη έχει βυθίσει την οικονομία σε ύφεση το 2018, με μείωση του ΑΕΠ κατά 2,4%.

Το τουρκικό νόμισμα έφθασε να υποχωρεί έως και κατά 4% έναντι του δολαρίου, όπως αναφέρουν οι “Financial Times”, και είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών.

Η λίρα φαίνεται ότι εγκαταλείπεται και από τους τελευταίους ισχυρούς υποστηρικτές της, τις τουρκικές τράπεζες, καθώς και οι Τούρκοι καταθέτες αγοράζουν συνεχώς σκληρά νομίσματα (δολάρια και ευρώ), έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη τους στο νόμισμα.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το “Bloomberg”, μόνο την περασμένη εβδομάδα αυτές οι εκροές ξεπέρασαν τα 4 δισ. δολ. και ήταν οι μεγαλύτερες όλων των εποχών.

Έντονες ανησυχίες προκαλεί στους παράγοντες της αγοράς η ξαφνική και ανεξήγητη «βουτιά» των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 6,3 δισ. δολ., σε 28,5 δισ. δολ.

Αυτή η απότομη πτώση, κατά 18,1% μέσα σε ένα 15θήμερο, δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από τις αρχές της Τουρκίας, κάνοντας τους αναλυτές των τραπεζών να φοβούνται ότι η κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει αφανώς με μεγάλες πωλήσεις συναλλάγματος για να σταθεροποιήσει το νόμισμα, καθώς οι Τούρκοι μετατρέπουν τις οικονομίες τους σε συνάλλαγμα.

Το βέβαιο είναι ότι η μεγάλη πτώση δεν εξηγείται από τις πληρωμές που έγιναν για το εξωτερικό χρέος, το ύψος των οποίων ήταν 3,8 δισ. δολ.  Αναλυτές λένε ότι αν δεν υπήρξε κάποια μεγάλη, έκτακτη πληρωμή για αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, που θα δικαιολογούσε την απότομη μείωση των αποθεμάτων, τότε είναι επικρατέστερο το σενάριο της παρέμβασης από την κεντρική τράπεζα για τη σταθεροποίηση του νομίσματος.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας φαίνεται ότι βρίσκεται και πάλι μπροστά στην ανάγκη να διαχειριστεί μια συναλλαγματική αναταραχή, αλλά δεν έχει στα χέρια της εύκολη πρόσβαση στο βασικό εργαλείο της αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο Ερντογάν έχει μπροστά του δημοτικές εκλογές και αυτό κάνει πολιτικά απαγορευτική την αύξηση του κόστους χρήματος.

Η κεντρική τράπεζα προσέφυγε σήμερα σε ένα μέτρο μικρής εμβέλειας, ανακοινώνοντας ότι δεν θα τροφοδοτήσει με νέα ρευστότητα σε λίρες τις τράπεζες για άγνωστη χρονική περίοδο, προφανώς για να αποφύγει τη χορήγηση ρευστότητας, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για κερδοσκοπική επίθεση κατά του νομίσματος.

 «Με δεδομένες τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αποφασίστηκε να ανασταλούν οι εβδομαδιαίες δημοπρασίεςrepos για κάποια χρονική περίοδο», ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

 
www.sofokleousin.gr
 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ