Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

ΚΕΑ Ημαθίας: Με την “Αγροτική Καινοτομία” αξιοποιούμε το πλεονέκτημα της ευφυούς γεωργίας (φωτό+βίντεο)

 

Την “Αγροτική Καιτονομία” παρουσίασε σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕΑ Ημαθίας το απόγευμα της Παρασκευής (29/3) στα γραφεία της Διεθνής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων στο Μακροχώρι.

Οι τρεις ομιλητές, μαζί με τον συντονιστή της εκδήλωσης και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Αγροτικής Καινοτομίας Χρήστο Γιαννακάκη, πριν την ημερίδα, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τονίστηκε ότι η “Αγροτική Καινοτομία” συστάθηκε με σκοπό να προωθήσει την υπόθεση της γεωργίας ακριβείας και κάθε καινοτόμα ιδέα και δράση που υπάρχει διεθνώς στον τομέα της γεωργίας.

 

ΚΕΑ Ημαθίας Αγροτική Καινοτομία - συνέντευξη τύπου 29/3/2019

ΚΕΑ Ημαθίας Αγροτική Καινοτομία - παρουσίαση 29/3/2019

 

 

Χρήστος Γιαννακάκης - Πρόεδρος της "Αγροτικής Καινοτομίας": “Σήμερα κάνουμε μια ενημερωτική συγκέντρωση στην οποία έχουν κληθεί από όλη την Ημαθία, από διάφορες καλλιέργειες, παραγωγοί, γεωτεχνικοί, γραφεία προκειμένου να έχουν μια πρώτη άμεση ενημέρωση του τι ακριβώς πρεσβεύει η Αγροτική Καινοτομία και που στοχεύει.”

Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος – Μέλος του Δ.Σ. και τεχνικός της Αγροτικής Καιτονομίας: “Η τεχνολογία στη γεωργία στις μέρες μας έχει αρχίσει να γίνεται της μόδας, δεν είναι όμως ο αυτοσκοπός, και η Αγροτική Καινοτομία πρεσβεύει ακριβώς αυτό. Βάζει το ρόλο της τεχνολογίας σαν καταλύτη και ο στόχος είναι η αύξηση του εισοδήματος του έλληνα παραγωγού σε συνδυασμό και με τη βελτίωση ποιότητας προϊόντος αλλά και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Αυτό είναι κάτι που δεν το επιτυγχάνει η τεχνολογία από μόνη της. Απαραίτητα συστατικά για να μπορέσει να συμβεί αυτό, είναι να συλλειτουργήσουν οι γεωργικοί σύμβουλοι μαζί με τους παραγωγούς, και με τη σημαντική συνεισφορά των ερευνητικών κέντρων και επιστημόνων γιατί στη χώρα μας η αγροτική έρευνα έχει πολύ μεγάλη ιστορία με πολλά αποτελέσματα και διακεκριμένους επιστήμονες.  Το αρνητικό για την έρευνα αυτή είναι ότι δεν έχει αξιοποιηθεί στον παραγωγικό κόσμο. Η Αγροτική Καινοτομία φιλοδοξεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία ως καταλύτη μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό των επαγγελματιών γεωργικών συμβούλων, να γεφυρώσει το χάσμα με την επιστημονική έρευνα που βρίσκεται στα αρχεία και τα κιτάπια των διαφόρων πανεπιστημίων και να τη βάλει σε εφαρμογή. Σε εφαρμογή για όλους τους παραγωγούς ανεξαρτήτως οικονομικού μεγέθους ή μεγέθους εκμετάλλευσης.”

Παναγιώτης Κακαφίκας – Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Καινοτομίας: “Η εταιρεία που συστήσαμε έχει πανελλαδικό χαρακτήρα κι έχει τρία μέρη. Οι γεωτεχνικοί, οι Συνεταιρισμοί και η Neuropublic σαν εταιρεία πρωτοπόρα στον τομέα της τεχνολογίας. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα εθνικό σύστημα παροχής υπηρεσιών γεωργικών  συμβουλών που στο βάθος του να μην έχει ανάγκη από χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων αλλά να μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, πράγμα που θα οφείλεται στην συμβουλή που θα παρέχεται στον παραγωγό. Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να τις διαθέσουμε σαν συμβουλή στον παραγωγό.  Οι νέες τεχνολογίες θα μπορούν να δώσουν τα όπλα, τη δύναμη στους γεωτεχνικούς να μπορούν να συμβουλεύσουν κατάλληλα για το τι θα πρέπει να γίνει με την φυτοπροστασία, με τη θρέψη και με την άρδευση. Αυτοί είναι οι τρεις τομείς των συμβουλών που αναπτύσσουμε.”

Μάνος Σδράκας – Μέλος του Δ.Σ. της Αγροτικής Καινοτομίας: “Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως υπάρχει η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα, βλέπουμε αρκετά κενά στον τομέα του παραγωγού και των αποφάσεων που πρέπει να πάρει στις καθημερινές εργασίες του. Εκεί διαπιστώνουμε μια μεγάλη έλλειψη. Υπάρχουν πολύ καλά συσκευαστήρια, πολλοί καλοί συνεταιρισμοί, πολύ καλές εξαγωγικές επιχειρήσεις, όμως όλοι αυτοί, διαχειρίζονται ένα συγκεκριμένο προϊόν. Από τη στιγμή που θα παραχθεί, δεν αλλάζει. Εμείς, προσπαθούμε με τις νέες τεχνολογίες να θωρακίσουμε τα πλεονεκτήματα που έχει το ελληνικό αγροτικό προϊόν, να το αναβαθμίσουμε, να το εμπλουτίσουμε και να το κάνουμε καλύτερο προϊόν ούτως ώστε να βρει ευκολότερα το δρόμο του στις διεθνείς αγορές.”

 

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ενημερωτική εκδήλωση με συντονιστή τον Πρόεδρο της “Αγροτικής Καινοτομίας” κ. Χρήστο Γιαννακάκη.

Ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος, στην ομιλία του μίλησε για τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας για τους παραγωγούς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο οικονομικό και περιβαλλοντολογικό όφελος. Αναφέρθηκε στον συνδυασμό των δορυφορικών δεδομένων με τις σημειακές μετρήσεις και παρουσίασε παραδειγματικούς πίνακες σχετικά με τα στοιχεία για τα οποία “συμβουλεύει” η νέα τεχνολογία στη γεωργία (έδαφος, ατμόσφαιρα, βιολογικοί παράγοντες, καλλιεργητικές εφαρμογές, παραλλακτικότητα, αρδευτικό νερό).

Ο κ. Σδράκας, αναφέρθηκε στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, στη διαδικασία “από το χωράφι στο ράφι”, ταξινομώντας την αλυσίδα: Παραγωγός/Αγροτεμάχια/Προϊόντα – Συνεταιρισμός – Εξαγωγική Επιχείρηση – Μεταφορές/Υπηρεσίες – Τελική Αγορά – Καταναλωτής, επισημαίνοντας πως η “Αγροτική Καινοτομία” στοχεύει στη βελτίωση της αλυσίδας μέσω της αναβάθμισης του Παραγωγού και των προϊόντων που είναι ο σημαντικότερος.

Ο κ. Κακαφίκας σημείωσε πως ο Έλληνας παραγωγός δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και πως οι νέες τεχνολογίες συλλέγουν αξιόπιστες πληροφορίες με στόχο τις έγκυρες αποφάσεις.

Όπως είπε: “Πήραμε την πρωτοβουλία να ενώσουμε τις δυνάμεις της παραγωγής με αυτές της επιστήμης και της τεχνολογίας και να δημιουργήσουμε μια εταιρεία που θα τροποποιήσει τη Συμβουλευτική όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα”.

 

Βίντεο σε λίγο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ