Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Ανατροπή στην Τουρκία, ο Ερντογάν χάνει την Άγκυρα

 

«Τραυματισμένος» φαίνεται ότι βγαίνει από τις δημοτικές εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τα νεότερα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα είναι πολύ πιθανό να χάσει την Άγκυρα, ενώ συνολικά εννέα πόλεις παιρνούν στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης.

Σε εθνικό επίπεδο, ο Ερντογάν διατηρεί την κυριαρχία του, με ποσοστό 52% της εθνικής ψήφου, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που μεταδίδει το Anadolu, με καταμετρημένο το 74% των ψηφοδελτίων. Με το ίδιο περίπου ποσοστό είχε επικρατήσει ο Ερντογάν πριν από ένα χρόνο και στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αλλαγή, με το οποίο έγινε πρόεδρος με υπερεξουσίες.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) λαμβάνει 37%, ενώ το φιλοκουρδικό HDP, που κατέβασε υποψήφιους μόνο στις περιοχές της ανατολικής Τουρκίας με μεγάλους κουρδικούς πληθυσμούς, λαμβάνει 3,9% των ψήφων.

Η αντιπολίτευση, όμως, φαίνεται ότι θα καταφέρει ένα αρκετά ισχυρό πλήγμα στον Ερντογάν, καθώς ο υποψήφιος του CHP, με καταμετρημένο το 50% των ψηφοδελτίων, προηγείται στην Άγκυρα με 49,5%, έναντι 47,8% για τον υποψήφιο που υποστηρίζεται από τον Ερντογάν.

Στην πολυπληθέστερη τουρκική πόλη, την Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός Γιλντιρίμ προηγείται, με ποσοστό ελαφρώς κάτω από το 50% των ψήφων. Όμως, η αντιπολίτευση φαίνεται να κερδίζει συνολικά τουλάχιστον 9 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σμύρνη, η Αντάλεια, τα Άδανα και η Μερσίνη.

Νωρίτερα, το Σin μετέδωσε:

Την κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις δημοτικές εκλογές, που παρακολουθούνται στενά από τους παράγοντες των αγορών, οι οποίοι εκτιμούν ότι, εάν ο Τούρκος πρόεδρος ξεπεράσει και το εμπόδιο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, θα μπορέσει να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα οικονομικής πολιτικής, για να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι υποψήφιοι του AKP του Ερντογάν λαμβάνουν ποσοστό 54,5% σε εθνικό επίπεδο, με την καταμέτρηση του 16,2% των ψηφοδελτίων, ενώ το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) συγκεντρώνει 31,8%.

Το Bloomberg σημειώνει ότι κατά παράδοση τα αρχικά αποτελέσματα των εκλογών δίνουν στο AKP μεγάλο προβάδισμα, ενώ η διαφορά μειώνεται όσο προχωρά η καταμέτρηση των ψήφων.

Σύμφωνα με το δίκτυο NTV, ο υποψήφιος του AKP στην Κωνσταντινούπουλη προηγείται με ποσοστό 51,8%, μετά την καταμέτρηση του 24,4% των ψηφοδελτίων, ενώ ο υποψήφιος του CHP ακολουθούσε με 45,8%.

Στην Άγκυρα, επίσης βρίσκεται μπροστά ο υποψήφιος του AKP, με 51,6%, ενώ έχει καταμετρηθεί το 22,5% των ψηφοδελτίων.

Ο Ερντογάν τόνισε σήμερα ότι το προεδρικό σύστημα που έχει εισαγάγει στη διακυβέρνηση της Τουρκίας θα ενδυναμωθεί με μια ψήφο υπέρ του AKP στις σημερινές εκλογές, ενώ η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι, αν περιορισθεί η υποστήριξη στον Τούρκο πρόεδρο από τους ψηφοφόρους θα είναι η αρχή του τέλους της 16ετούς ηγεσίας του.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, με τη λίρα να βυθίζεται και την οικονομία να έχει περάσει σε ύφεση, ο Ερντογάν έκανε επιθέσεις σε εχθρούς εντός και εκτός συνόρων, προειδοποιώντας μάλιστα τους τραπεζίτες ότι θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα» μετά τις εκλογές, επειδή φέρουν ευθύνες για την κρίση της λίρας.

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια σε ορισμένα εκλογικά κέντρα, που άφησαν τουλάχιστον δύο νεκρούς σήμερα.

 
 
www.sofokleousin.gr
 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ