Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Η ημιμάθεια χειρων εστι και ταύτης της αμάθειας - Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

 

Ροή πληροφόρησης, πολλά τα γεγονότα, τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Ποια πληροφορία πρώτα να σχολιάσεις. Κοινοποίησα την πληροφορία της έκδοσης βιβλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης για την εμφάνιση του Ελληνικού πολιτισμού στην ανατολική λεκάνη της μεσογείου. Κοινοποίησα την προ διετίας ανάρτησή μου για την επανάσταση της Νάουσας το 1822 και την επιχείρηση αντιπερισπασμού του βομβαρδισμού της Θεσσαλονίκης. Θέλω να σταθώ στην εκμετάλλευση των Ελληνικών αρχαιοτήτων από τους γείτονές μας, όπως αποκαλύφθηκε από τον σχολιασμό της φίλης κυρίας Ελένης Τράϊου και του φίλου Γιώργου Πίπιλα σχετικής ανάρτησής μου.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να απαντηθούν ερωτήματα όπως: Πόσες χιλιετίες πίσω έχουμε παρουσία δραστηριοτήτων των Ελλήνων στον τόπο μας; Ή η κήρυξη της επανάστασης της Νάουσας μπορεί και να αναβάλλονταν, αν έβγαινε στην Πιερία πρώτος ο Κασομούλης; Ή γιατί προβάλλουν ως δική τους την πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων οι γείτονές μας;. Υπάρχουν και άλλα για τα οποία δεσμεύθηκα να μιλήσω μετά τις εκλογές.

Θα σχολιάσω όμως κάτι άλλο. Τη δική μας συμπεριφορά απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά, την υλική και την άυλη. Το σύνηθες είναι ξερίζωμα, θάψιμο, πούλημα ή ξεπούλημα. Θα μου πείτε ότι δεν ξέρω τι λέω. Η αλήθεια είναι ότι, συνήθως, ξέρω τι λέω. Ηρωστράτεια είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στην παράδοσή μας, την αρχαία, τη βυζαντινή και τη νεότερη.

Πόσος αγώνας χρειάστηκε για να σωθεί ο τάφος της κρίσεως! Είχε καταδικασθεί επισήμως σε κατάρρευση. Χαίρομαι όταν βλέπω πούλμαν με σχολεία να κατηφορίζουν από την Πλακένια προς τη Σχολή του Αριστοτέλη και τους τάφους της Μίεζας. Μια μάνα στη γειτονιά, ενθουσιασμένη, μου μίλησε για τις εντυπώσεις και τη χαρά της κόρης της από την επίσκεψη στις αρχαιότητες της περιοχής. Έκαναν εργασίες, ξεναγήθηκαν και στη συνέχεια ξενάγησαν οι μαθητές τους μαθητές του σχολείου τους. Μπράβο στους συναδέλφους, παιδεία χρειαζόμαστε, κέντρισμα αγάπης και σεβασμού στην κληρονομιά μας. Έγιναν εγκλήματα στην περιοχή της Πλακένιας Δραγασιάς...

Να πάμε στα βυζαντινά; Με πόση ευχαρίστηση πιπιλίζαμε τον όρο σκοτεινός μεσαίωνας για το Βυζάντιο, έτσι γιατί τάχατες οι δραστηριότητές του ήταν ήσσονος σημασίας μπροστά στις αρχαίες ελληνικές. Και; Κάθε εποχή έχει τον πολιτισμό της.

Χθες είχα τη χαρά, με δική μου πρωτοβουλία, να συναντηθώ με τον αρχαιοφύλακα Τάκη Δημητρούση, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για τις, επί χρόνια, τόσες εκδουλεύσεις του, κάθε φορά που μου έρχονταν ξένοι και έπρεπε να δούμε κάποιες από τις αρχαιότητες της περιοχής. Ακολούθησε συνάντηση μας με τον Αρχαιολόγο κύριο Χ"Ιωαννίδη. Στην ενδιαφέρουσα κουβέντα που κάναμε με τον Αλέκο είδα το ενδιαφέρον του για τα βυζαντινά. Αλλά για τα βυζαντινά θα προσθέσω κάτι που έζησα στο Βέλγιο την εβδομάδα της Ελλάδος. Έζησα τη δίψα που έχουν οι Ευρωπαίοι για τη βυζαντινή μουσική.

Τέλος, να έρθουμε στη νεότερη παράδοσή μας. Πόσα δεν οφείλουμε σε αυτήν την παράδοση. Την εκτιμούμε: Αν ναι, γιατί τόση περιφρόνηση, γιατί τη διαστρέφουμε, τη θάβουμε ή την ξεπουλάμε; Δήμαρχος της πόλης έκλεινε το Δημαρχείο, ώστε οι "Μπούλες", το θαυμάσιο αυτό έθιμο να σβήσει. Πήγαιναν οι "Μπούλες" στο Δημαρχείο να ζητήσουν την άδεια από τον Δήμαρχο να κάνουν το έθιμο του περιτριγυρίσματος της πόλης και εύρισκαν το δημαρχείο κλειστό. Τώρα το έθιμο πάει εκ των έσω για ξεπούλημα. Η ημιμάθεια πολλές φορές είναι χειρότερη από την αμάθεια.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ