Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Παραδοσιακό στιφάδο: μια κλασική συνταγή

 

To στιφάδο είναι μια χαρακτηριστική ελληνική συνταγή, που ξυπνά μνήμες από Κυριακάτικα τραπέζια, όταν μαζευόταν όλη η οικογένεια πάνω από μια κατσαρόλα από όπου αναδύονταν ορεκτικές μυρωδιές.

Συνήθως συνοδεύεται από πατάτες τηγανιτές, ρύζι ή κριθαράκι. Μόλις εκτελέσετε την συνταγή μερικές φορές και εξοικειωθείτε με την παρασκευή της, μπορείτε να την δοκιμάσετε με λαγό ή κουνέλι.

Και όταν πάρει βράση το στιφάδο σας και πρέπει να το αφήσετε να σιγοψηθεί, θα έχετε αρκετό χρόνο για να δοκιμάσετε την τύχη σας στο στοίχημα , μέσα από την πλατφόρμα της Netbet, που προτείνει ποντάρισμα σε πολυάριθμα αθλητικά γεγονότα, υψηλές αποδόσεις και ένα εύχρηστο και λειτουργικό περιβάλλον, με εντυπωσιακά γραφικά.

 

Υλικά

  • Ενάμιση κιλό άπαχο μοσχάρι κομμένο σε μικρούς κύβους

  • 24 κρεμμυδάκια για στιφάδο

  • 4 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο

  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ τομάτας

 

Για τη μαρινάδα

  • 3 σκελίδες σκόρδο

  • 2 – 3 δαφνόφυλλα

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι

  • 6 γαρύφαλλα

  • 1 – 2 κομμάτια κανέλα

  • 1 κουταλιά ξερή ρίγανη

  • 125 ml ξερό κόκκινο κρασί

  • 4 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί

 

Παρασκευή

 

  1. Βάλτε το μοσχάρι σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Καλύψτε το με τα υλικά της μαρινάδας και έπειτα σκεπάστε το και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, προτιμότερα όλο το βράδυ.

  2. Ξεφλουδίστε τα κρεμμυδάκια. Αν προτιμάτε φρέσκιες τομάτες από πελτέ, ξεφλουδίστε τις και ψιλοκόψτε τις

  3. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια για πέντε λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Βγάλτε τα από το λάδι με τρυπητή κουτάλα.

  4. Βγάλτε το μοσχάρι από τη μαρινάδα και σοτάρετέ το για περίπου 8 με 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

  5. Ξαναβάλτε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, προσθέστε τη μαρινάδα, τις τομάτες και τον πελτέ, όπως επίσης και αρκετό νερό για να καλύψει όλα τα υλικά.

  6. Καρυκεύστε γενναιόδωρα με θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι. Αφήστε το να πάρει βράση και σιγοβράστε το για μιάμιση ως δύο ώρες ή έως ότου το μοσχάρι λιώνει στο στόμα και δέσει η σάλτσα.

  7. Τηγανίστε φρέσκιες πατάτες σε ελαιόλαδο για να τις σερβίρετε ως συμπλήρωμα. Εναλλακτικά βράστε κοφτό μακαρονάκι, φαρφάλες ή κριθαράκι. Μπορείτε ακόμη να το σερβίρετε με σπυρωτό ρύζι.

  8. Τρίψτε από πάνω κεφαλοτύρι, πεκορίνο ή παρμεζάνα.

  9. Ψιλοκόψτε λίγο μαϊντανό για να το διακοσμήσετε.

  10. Σερβίρετέ το με ένα Ξινόμαυρο Νάουσας ή ένα Αγιωργίτικο Νεμέας.

  11. Απολαύστε το με την παρέα σας!

 

Το στιφάδο προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη τύφος που σημαίνει ατμός. Δεν υπάρχουν παραπάνω αναφορές για το πώς ή το που ξεκίνησε η συνταγή.

Σε ένα χωριό της Τήνου, το Τριπόταμο, διεξάγεται το έθιμο Κάβος. Ένα έθιμο με πολλούς γρίφους και μια κωδικοποιημένη συμπεριφορά. Τα φαγητά που θα σερβιριστούν σε αυτό το τραπέζι είναι ίδια εδώ και αιώνες και δεν γίνεται να προστεθεί ή να αφαιρεθεί κάτι από αυτά, ούτε να αλλάξει η σειρά με την οποία σερβίρονται.

Πρώτα σερβίρεται σούπα με ρύζι αυγολέμονο.

Μετά κρέας βραστό.

Τρίτο πιάτο είναι το στιφάδο. Τα κρεμμύδια, λένε, συμβολίζουν την γλυκύτητα που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι στις σχέσεις τους.

Τέταρτο πιάτο είναι οι ντολμάδες

Πέμπτο πιάτο κρέας μοσχαρίσιο κοκκινιστό με κρεμμύδια

Τελευταία βγαίνουν τα φρούτα (μήλα, πορτοκάλια και μανταρίνια)

Το κρασί σερβίρεται σε χάλκινα κύπελλα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ