Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Τα κομμάτια δε δένουν στην υπόθεση του 'Αλεξ

223Οι Παιδοψυχολόγοι αναλαμβάνουν σήμερα καθήκοντα αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν το έργο τους πρέπει να περιορισθεί μόνο στα πέντε παιδιά... Εικοσιτέσσερις μέρες μετά την επιχείρηση “σκάβουμε - βρίσκουμε - τελειώσαμε”, η υπόθεση συνεχίζει να τσαλαβουτάει μέσα σε σκοτάδια, αποσπασματικότητες και εμφανέστατη νευρικότητα. Ο νέος κύκλος των ερευνών αποδείχτηκε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, απλά ένας κύκλος χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και τα μόνα ίχνη προόδου αφορούν τον τομέα της επικοινωνιακότητας.

Η “κατάθεση ψυχής” της μητέρας του ενός από τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα παιδιά, και η συνάντηση με την μητέρα του Άλεξ την ίδια μέρα, εισέφεραν ιδιαίτερα μεγάλα και έντονα συναισθηματικά φορτία, όμως η αποκλιμάκωση τους και η δεύτερη “ανάγνωση” του γεγονότος, όχι μόνο δεν προσέφερε καμία πρόοδο στην υπόθεση, αντίθετα προκάλεσε ακόμη περισσότερα ερωτηματικά. Φάνταζε αρκετά περίεργο γονείς ενός παιδιού που επί τέσσερις μήνες είχε σούρτα-φέρτα στην Αστυνομία, που ομολόγησε τη συμμετοχή του σ’ ένα έγκλημα, μόλις πριν 15 μέρες να αναρωτήθηκαν και να ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι συμβαίνει.

Φαίνεται και φέρεται ότι οδηγούμαστε πλέον σε μια διαδρομή που ξεκίνησε από έναν αστάθμητο παράγοντα, συνεχίστηκε υπό το βάρος πιέσεων, εντυπώσεων και σημείων των καιρών και όλα κατατείνουν στην αναζήτηση των κομματιών για να ολοκληρωθεί το παζλ, παρ’ όλο που τα κομμάτια αυτά δε δένουν μεταξύ τους. Η “ποινικοποίηση” της δημοσιότητας που πήρε το θέμα κινείται μεταξύ πραγματικότητας και άλλοθι, καθώς ο κύριος όγκος των ασκούμενων πιέσεων διαφαίνεται ότι εκπορεύεται από άλλα κέντρα.

Ο φάκελος του προανακριτικού υλικού μεγαλώνει κάθε μέρα, όλο και πιο πολύ, αλλά παραμένει άγνωστη η ποιότητα και η κρισιμότητα των στοιχείων που περιλαμβάνει, και κυρίως ο βαθμός σύνθεσης και αξιοποίησής των. Οι πέντε ανήλικοι κλήθηκαν πλέον όχι σαν μάρτυρες, αλλά ως ύποπτοι και, σύμφωνα με πληροφορίες, η ώρα της άσκησης διώξεων δεν είναι μακριά, με το ερωτηματικό αν αυτή αποτελεί αποτέλεσμα ωρίμανσης της υπόθεσης ή αναγκαία κίνηση απέναντι στην προβαλλόμενη επιτακτικότητα.

Όπως κινείται η υπόθεση, η εμπλοκή των πέντε ανηλίκων παρουσιάζεται ως δεδομένη, το άμεσο περιβάλλον τους τέθηκε στο στόχαστρο του νέου κύκλου ερευνών και η εμπλοκή ενήλικα ή ενηλίκων αναζητείται σε ότι αφορά την ταυτότητα τους, καθώς για τη συμμετοχή δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Το πρωθύστερο της διαδικασίας είναι ένα ζήτημα που σχεδόν προσπεράστηκε, σαν κάτι άνευ ουσίας, παρά τον ελλοχεύοντα κίνδυνο για μηδενισμό των όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα. Κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το πόρισμα της επιτροπής πραγματογνωμόνων.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο, αν η Επιτροπή εκφράσει ακόμη και επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των ανηλίκων, άρα και όσων κατέθεσαν στην αστυνομία, τί θα συμβεί; Θα συνεχίσει να ασκείται η ήδη απαγγελθείσα κατηγορία η οποία, όλα δείχνουν ότι θα έχει απαγγελθεί μέχρι τότε; Θ’ αρχίσουμε απ’ την αρχή; Σε ποια βάση; Με ποια στοιχεία; Ποιο μέρος της προανάκρισης θα μείνει όρθιο και ποιο θα πάει στο αρχείο; Τα υφιστάμενα στοιχεία που μπορούν να στηρίξουν απαγγελία κατηγορίας κρίνονται επαρκή να στηρίξουν και κατηγορητήριο ενώπιον του δικαστηρίου;

Είναι τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν στο προανακριτικό υλικό ή μήπως υπάρχουν και άλλα που στέλνουν την υπόθεση προς άλλη κατεύθυνση; Πόσο αλήθεια, η εξιχνίαση ενός εγκλήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί με την τέλεση ενός άλλου;

συντάκτης: Δημήτρης καρολίδης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Επίκαιρα» στις 26/06/2006


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ