Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

5 ανήλικοι φέρεται ότι ομολόγησαν ότι σκότωσαν τον Άλεξ αλλά αργότερα αναίρεσαν την ομολογία τους

223Μετά το κοσκίνισμα του όγκου των χωμάτων, οι αρμόδιες Αρχές καλούνται πλέον να “κοσκινίσουν” ένα ακόμη μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών, μαρτυριών και στοιχείων που κινούνται από τα όρια της εγκυρότητας μέχρι τα... έγκατα της μυθοπλασίας. Η υπόθεση του 11χρονου Άλεξ από τις πρώτες βραδινές ώρες δεν ήρθε απλά στο προσκήνιο, αλλά επισκίασε κάθε άλλο γεγονός, συγκλόνισε και συνεχίζει να συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Οι εξελίξεις, από το βράδυ της Παρασκευής πήραν γρήγορα τη μορφή χιονοστιβάδας, αφήνοντας την έντονη αίσθηση ότι ίσως και να έφυγαν πολύ πιο μπροστά από τα γεγονότα. Παρά την μεγάλη ταχύτητα και τον τεράστιο όγκο των προς διερεύνηση πληροφοριών και στοιχείων, η υπόθεση έκανε ελάχιστα βήματα στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης της και αυτά επισφαλή ή τουλάχιστον αντιφατικά και αναιρούμενα.

Τα κεντρικά πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο, όπως και παράμετροι της όλης υπόθεσης, αναδείχθηκαν μέσα από το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, καθώς επισήμως, πέρα από το ότι “συνεχίζονται οι έρευνες”, δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά. Μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες χθες το ζήτημα παρέμενε να αποτελεί έναν τεράστιο, άλυτο γρίφο, ο οποίος επισήμως παρουσίαζε μια μοναδική “λογική” διάταξη:

Οι φερόμενοι σύμφωνα με την ομολογία τους δράστες αναφέρονται απλώς ως “ανήλικοι” που υπέδειξαν το σημείο ταφής του 11χρονου, η βεβαιότητα της ύπαρξης εγκλήματος δεν επιβεβαιώθηκε καθώς δεν βρέθηκε το “σώμα” της εγκληματικής πράξης και στη συνέχεια επιχειρήθηκε αναίρεση ομολογιών που ποτέ δεν αναφέρθηκαν επισήμως. Σύμφωνα με πληροφορίες, το “δρομολόγιο” μέχρι το βράδυ της Παρασκευής και την εκρηκτική συνέχεια, ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα όταν ένα από τα πέντε ανήλικα παιδιά που συγκροτούσαν την φερόμενη ομάδα των δραστών, ομολόγησε ότι ο Άλεξ πέθάνε, μετά από ξυλοδαρμό που υπέστη απ’ τους ίδιους και το σώμα του θάφτηκε πρόχειρα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι, δίπλα στην πλατεία Δημαρχείου.

Ακολούθησε εξέταση και των άλλων, τεσσάρων παιδιών, μέσα από όλες τις δυσκολίες που δεδομένα υπάρχουν κατά την αστυνομική ανάκριση ανηλίκων. Να σημειωθεί ότι για λόγους αστυνομικής πρακτικής, η εξέτασή τους έγινε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας. Το απόγευμα της Παρασκευής μεταφέρθηκαν οι πέντε ανήλικοι, ένας-ένας χωριστά, στο σημείο όπου, κατά ομολογία τους έθαψαν τον Άλεξ, όπου δεν υπάρχει πλέον το ερειπωμένο σπίτι, καθώς έχει κατεδαφιστεί και στο οικόπεδο του ήδη άρχισε η ανέγερση οικοδομής. Αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία ανασκαφής του χώρου, στο οποίο, για κατασκευαστικούς λόγους είχε γίνει επιχωμάτωση, γεγονός που ανέβασε το βαθμό δυσκολίας της έρευνας, η οποία σταμάτησε σύντομα, καθώς εκτιμήθηκε ότι μια τόσο λεπτή αναζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με περιορισμένη, λόγω νύχτας, ορατότητα.

Το πρωί του Σαββάτου άρχισε η ψυχοφθόρα διαδικασία της ανασκαφής του χώρου. Η αστυνομία είχε ήδη αποκλείσει το χώρο από τις πρώτες βραδινές ώρες της Παρασκευής και παρουσία ιατροδικαστού και εισαγγελέα, ξεκίνησε η προσεκτική ανασκαφή, κυριολεκτικά βήμα-βήμα. Μέσα σε κλίμα φόρτισης και συγκλονισμού, η εκσκαφή προχωρούσε χωρίς κανένα ίχνος. Η αγωνία και η συγκίνηση ανέβηκε στο κατακόρυφο γύρω στις 4 το απόγευμα όταν εντοπίστηκε ένα ζευγάρι παπούτσια, τα οποία όμως δεν ήταν του Άλεξ, όπως είπε η μητέρα του, κ. Νατέλα, όταν της τα πήγαν για να τα αναγνωρίσει. Στις πέντε και μισή περίπου το σκαπτικό μηχάνημα έσβησε τη μηχανή του. Το συνεργείο εκσκαφής και αρμόδιες Αρχές αποχώρησαν από το χώρο. Η έρευνα είχε ολοκληρωθεί.

Η ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας ανέφερε λιτά ότι “κατά τις έρευνες στις οποίες συμμετείχε και ειδικό Συνεργείο της ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, ουδέν ανευρέθη” (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας) και ακόμη ότι “η έρευνα συνεχίζεται σύμφωνα με το σχεδιασμό και κάθε πληροφορία εξετάζεται διεξοδικά”. Ο “σχεδιασμός”, για ευνόητους λόγους, παρέμεινε και παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Οι αστυνομικές Αρχές, που έτσι κι αλλιώς ήταν εξαιρετικά φειδωλές, έκλεισαν τελείως τη “στρόφιγγα” κάθε ενημέρωσης και μόνο κάποιες κινήσεις έδιναν, στο περίπου, το περίγραμμα στο οποίο εκινούντο. Από το πρωί χθες, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση, ειδικό συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματικών Ερευνών Β. Ελλάδος, παρουσία Εισαγγελέα, ερευνούσε το ερειπωμένο σπίτι, δίπλα στο χώρο ανασκαφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ του πλήθους των ΜΜΕ που καλύπτουν το γεγονός, από το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες και διαδοχικές προσαγωγές των ανήλικων, φερόμενων δραστών και συγγενικών τους προσώπων. Μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες χθες, πέρα από τις υποθέσεις και τις εικασίες, το μόνο που είχε προκύψει ήταν η διαμετρική μεταστροφή των ανηλίκων, οι οποίοι αναιρώντας πλήρως την κατάθεση τους, τόνιζαν ότι ουδέποτε διέπραξαν το φόνο τον οποίου αρχικά ομολόγησαν. Ως “ισχυρά” σημεία στην κατεύθυνση της εκδοχής ότι ο πέντε ανήλικοι είναι αυτοί που σκότωσαν τον 11χρονο είναι ότι η περιγραφή των γεγονότων είναι απ’ όλους η ίδια, όπως και το σημείο το οποίο υπέδειξαν ως τόπο ταφής του Άλεξ κατά την χωριστή μεταφορά τους εκεί. Από την άλλη πλευρά το ότι δεν βρέθηκε το σώμα του 11χρονου “υπαγορεύει” κάθε επίσημη αναφορά για φόνο.

Πέρα από αυτό, το κρίσιμο ζήτημα είναι το πώς “δένουν” ή όχι, τα κομμάτια της ιστορίας και τα κενά που αυτή αφήνει. Εκείνο που ενισχύει ή τουλάχιστον κατευθύνει προς την άποψη ότι τα πέντε ανήλικα παιδιά ίσως τελικά να είναι πράγματι οι δράστες του εγκλήματος, αποτελεί η εικόνα τους όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι πέντε αποτελούσαν άλλοτε την ομάδα, κι άλλοτε τον πυρήνα μιας ομάδας που ανέπτυσσε παραβατική συμπεριφορά.

Τους καταμαρτυρούνται φασαρίες, επιθέσεις σε συνομήλικους, προπηλακισμοί, μικροκλοπές σε καταστήματα, αλλά και εκκλησάκια, μια διαγωγή που σίγουρα δεν προδιαθέτει θετικά. Δυο αδέλφια 14 και 12 χρονών φέρονται ότι αποτελούσαν την ομάδα, μαζί με έναν επαναπατρισθέντα από τη Γεωργία της πρώην Σοβ. Ένωσης, έναν Ρουμανικής καταγωγής, γεννημένο στην Ελλάδα κι έναν Αλβανικής, 12χρονους όλους...Μια σύνθεση που από μόνη της αίρει τα...αποκυήματα περί ρατσιστικών ομάδων κλπ που με μοναδική ευκολία παρατέθηκαν τον προηγούμενο καιρό. Παιδιά διαλυμένων και προβληματικών οικογενειών με σαφώς ανύπαρκτη ή ανεπαρκέστατη οικογενειακή και κοινωνική εποπτεία...

Φόβος και πανικός τις πρώτες μέρες μετά την εξαφάνιση του Άλεξ...Εμφανέστατη ανησυχία που ποτέ δεν έπαψε να πλανάται στην πόλη...Και τώρα μια κοινωνία συγκλονισμένη στα όρια της ψυχικής κατάρρευσης, το πανελλήνιο άναυδο και το τεράστιο ερωτηματικό: Πίσω και πέρα από το αστυνομικό μέρος της υπόθεσης, όταν βρεθεί η άκρη του κουβαριού, όταν διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, θα υπάρξει το κουράγιο και θα διατηρηθεί η ευαισθησία ή θα ξεχαστεί σύντομα η τραγική αυτή ιστορία και θα περάσει στο “χρονοντούλαπο” της ειδησεογραφίας;

Συντάκτης: Δημήτρης Καρολίδης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Επίκαιρα» στις 04/07/2006


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ