Προφορική και κοφτή απόλυση της καθηγήτριας Χριστίνας Αντωνοπούλου

287Ούτε το τυπικό “ευχαριστούμε” και φυσικά κανένας λόγος και ουδεμία αιτιολόγηση υπήρχε στην προφορική διακοπή της συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας με την καθηγήτρια ψυχολογίας, Χριστίνα Αντωνοπούλου.Το θέμα θα μπορούσε ν’ αποτελεί αντικείμενο εργασιακής σχέσης και μόνο, αλλά όπως όλα δείχνουν και καταδεικνύουν, μόνο σ’ αυτά τα πλαίσια δεν περιορίζεται, ούτε εκπορεύεται από λειτουργικές και μόνο επιλογές. Δεν πρόκειται για κάτι που άπτεται απλώς της υπόθεσης του Άλεξ, αλλά όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι αποτελεί μέρος των εξελίξεων, έχοντας ενδεχομένως και το χαρακτήρα του “μηνύματος”.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι φρόντισαν να προαναγγείλουν ότι αυτοί που θ’ ασχοληθούν με την υπόθεση αυτή παραβαίνοντας και ξεφεύγοντας από τη γραμμή πλεύσης “δεν θα καλοπεράσουν”, “θα τους κάνουν κομμάτια” και τα τοιαύτα. Φαίνεται ότι όσο σφίγγει ο κλοιός οι αντιδράσεις δεν μένουν πλέον σε φραστικό επίπεδο.

Το μπαράζ των απειλών, κάθε μορφής, είτε με τη μορφή “φιλικών προειδοποιήσεων”, είτε με την ευθεία απαξίωση, με όψιμους “ενοχλημένους”, “σωτήρες” και “προστάτες” μάλλον αρχίζει να μετουσιώνεται και να παίρνει πιο άμεση και πρακτική εφαρμογή. Η καθηγήτρια, Χριστίνα Αντωνοπούλου, τεχνική σύμβουλος της οικογένειας του 11χρονου Άλεξ είναι αυτή που πρώτη τόλμησε και μίλησε για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ανοίγοντας νέα πεδία έρευνας της υπόθεσης.

Μέχρι τότε η παραβατικότητα των ανηλίκων και η ακραία μορφή της οριοθετούσαν τα πλαίσια μέσα στα οποία αναπτύσονταν οι έρευνες. Οι αναφορές σε ενδεχόμενα “μυστικά που κρύβουν άλλα μυστικά” ήταν οι πρώτες απόπειρες να στραφούν οι προβολείς σε μία παράμετρο η οποία ενδεχομένως ν’ αποτελούσε το κλειδί της υπόθεσης. Η κυρία Αντωνοπούλου δέχθηκε έντονη κριτική για την πρακτική της, όσο και για τα πορίσματά της ενώ τέθηκε μέχρι και ζήτημα νομιμότητας για την βιντεοσκόπηση και καταγραφή των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι ανήλικοι φερόμενοι δράστες. Η Χριστίνα Αντωνοπούλου δεν είναι η μόνη που δέχτηκε πιέσεις.

Είναι η πρώτη που μίλησε για ένα τόσο λεπτό και κρίσιμο θέμα και είναι η πρώτη που μάλλον “πληρώνει” την “ξεροκεφαλιά” της να ενεργεί και να σκέπτεται κατά συνείδηση και όχι συμμορφούμενη προς τας υποδείξεις. Το μεγάλο “μπαμ” έγινε στις αρχές του μήνα, λίγο πριν την αναχώρησή της για την Αμερική, όταν προανήγγειλε ραγδαίες εξελίξεις και συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Επέστρεψε την Κυριακή κουβαλώντας στις αποσκευές της την επιβεβαίωση της ορθότητας των ισχυρισμών της. Χθες της γνωστοποιήθηκε προφορικά ότι μετά από 20 συναπτά έτη επιστημονικής συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, η Αστυνομία δεν την χρειάζεται πλέον.

Για τους “παροικούντες στην Ιερουσαλήμ”, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για μια τυπική διακοπή εργασιακής σχέσης, αλλά για ένα “μήνυμα”, ηχηρότατο μάλιστα. Όταν αυτό μπορεί να συμβεί σε μια καθηγήτρια όπως η κ. Αντωνοπούλου, άραγε τί μπορεί να επιφυλάσσεται στους μικρότερους; Άλλωστε ανάλογα μηνύματα στέλνονται προς διάφορες πλευρές, προς ανθρώπους που με την μία ή την άλλη ιδιότητα συνεχίζουν να ασχολούνται με την υπόθεση και με την εμπλοκή τους βγάζουν, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, άχρηστο και ηλίθιο το σενάριο που θέλει να τελειώσουν τα πάντα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς περαιτέρω έρευνα.

Μια “γενναία” και αποκαλυπτική συκοφάντηση σε βάρος άλλου προσώπου που έθεσε καίρια ερωτήματα και τίναξε στον αέρα το δρομολογημένο σενάριο, έχει ήδη γίνει και το ζήτημα πήρε την άγουσα για τη δικαιοσύνη. Προσφάτως τηλεφωνήματα, ανώνυμα πάντα, προαναγγέλλουν “χτυπήματα” σε βάρος ανθρώπων που τηρούν μια στάση αμφισβήτησης των όσων “επισήμως” τείνουν να παγιωθούν και θέτουν ζητήματα που ενοχλούν.

Μετά τα προπετάσματα καπνού, τους αποπροσανατολισμούς και της έμμεσες άλλα σαφείς απειλές, η επόμενη φάση της υπόθεσης ενδεχομένως να είναι μια “αντεπίθεση λάσπης”, σκευωριών και συκοφάντησης όλων των ενοχλητικών που δεν βολεύτηκαν στα διατεταγμένα δρομολόγια, αλλά πλησίασαν σε απαγορευμένες περιοχές...

Συντάκτης: Δημήτρης Καρολίδης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Επίκαιρα» στις 15/09/2006


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ