Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Στοπ από τις ΗΠΑ στις τουρκικές γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ

 

Ηχηρή ήταν η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την Άγκυρα, το οποίο καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ ακολούθησαν τις αντιδράσεις και άλλων χωρών, όπως η Αίγυπτος το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Τουρκία κλιμακώνει την αντίδραση της στην ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Η Τουρκία έχει στείλει το ερευνητικό σκάφος Barabaros και το πλοίο-γεωτρύπανο Fatih στην κυπριακή ΑΟΖ, προσπαθώντας να μπει με "τσαμπουκά" στους κυπριακούς υδρογονάθρακες βλέποντας ότι δεν μπορεί να παζαρέψει μέσω του Κυπριακού, ενώ και ευρύτερα τα παζάρια για τo S-400/F-35 και τη Συρία συνδυασμό με την κρίσης της τουρκικής οικονομίας έχουν στριμώξει τον Ρ.Τ.Ερντογάν, ο οποίος και αναζητεί διέξοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν πάρει επικοινωνιακές διαστάσεις στα εγχώρια ΜΜΕ τα τουρκικής κατασκευής οπλικά συστήματα τις προηγούμενες μέρες.

H Άγκυρα προκειμένου να αποκτήσει νέο ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο και στα ενεργειακά εξετάζει ακόμη,η και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου είτε στο Αιγαίο είτε στην Κύπρο. 

 
 
www.sofokleousin.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ