Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Προτάσεις του Υποψήφιου Προέδρου τ.κ. Κάτω Βερμίου Γιώργου Φαρσαρώτου για Φύλαξη, τηλεοπτικό αναμεταδότη, απογραφή, αντιμισθία Προέδρου

 

Ο Υποψήφιος Προέδρος τ.κ. Κάτω Βερμίου Γιώργου Φαρσαρώτου παρουσιάζει τις προτάσεις του για Φύλαξη, τηλεοπτικό αναμεταδότη, απογραφή, αντιμισθία Προέδρου.

 

 

Φύλαξη χωριού-Τηλεοπτικός αναμεταδότης     

 

 

H φύλαξη των περιουσιών μας πάνω στο χωριό αποτελεί πρώτιστη ανάγκη και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα  από την Κοινότητα ,oπως συμβαίνει τωρα.                                                             
Θέση μου είναι  λοιπόν το καλοκαίρι στο Χωριό σε μία συνέλευση η Κοινότητα να προτείνει άτομο για Φύλακα τού Χωριού  .Να συζητηθεί δημόσια εκει τι μορφή φύλαξης θέλουμε, τι απαιτήσεις θα έχουμε από τον Φύλακα, τι μέσα χρειάζεται για την φύλαξη τού χωριού και φυσικά την αμοιβή του. Η συνέλευση θα πάρει απόφαση για τον Φύλακα και αυτός θα ανακοινωθεί επίσημα από την Κοινότητα σε όλους τούς Δημότες. Έτσι όλοι θα γνωρίζουμε το πρόσωπο, τις αρμοδιότητες και την αμοιβή του. Δεν θα αναγκάζεται  ο Φύλακας να ψάχνει  την αμοιβή του  μέσα σε ένα θολό τοπίο. Καλό θα είναι να διερευνηθεί και η δυνατότητα  τού Δήμου να συμβάλλει και αυτός με κάποια μορφή οικονομικής ενίσχυσης  (ή συμβατικής απασχόλησης)  στο θέμα του φύλακα.

Σχετικά με το θέμα πού προέκυψε τελευταία στο χωριό με την ενδεχόμενη διακοπή του αναμεταδότη της Digea να τονίσω ότι το σχετικό ζήτημα προέκυψε τον περασμένο Ιανουάριο με ανακοίνωση του Δήμου για περιοχές  «Λευκές» ,χωρίς  τηλεοπτικό σήμα ( υπάρχει σχετική μου ανακοίνωση από 24/1). Η κοινότητα μας, ως συνήθως, το πληροφορήθηκε με δύο μήνες καθυστέρηση, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η πρώτη προθεσμία για αιτήσεις κατοίκων  με το Σέλι δηλωμένο ως πρώτη κατοικία στο  Ε1 .΄ 

Από τότε καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει από την κοινότητα σχετικά με το  θέμα αυτό, το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών και με πιθανές λύσεις. Λύση με αιτήσεις κατοίκων  με `Ε1’ δεν θα προχωρήσει. Χρειάζεται η κοινότητα να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες για συνάντηση με τον Δήμαρχο για το θέμα τής κάλυψης σε ένα τουριστικό χωριό με το ΕΧΚΣ  δίπλα. Το  τεχνικό αυτό θέμα πρέπει να τεθεί σε συνέλευση το καλοκαίρι στο χωριό .Την σημασία της περιοχής έχουν καταλάβει  πχ  οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας  που μίσθωσαν έκταση  για να τοποθετήσουν κεραίες , πάνω από το χωριό.

 

 

Στόχος η Απογραφή  πληθυσμού το 2021 –Εκλογικά τμήματα πάνω στο Σέλι.

 

 

Υψίστης σημασίας για το μέλλον του χωριού και τις περιουσίες όλων μας αποτελεί η προσεχής  απογραφή το 2021. Πρέπει να αποτελέσει  κύριο στόχο της επόμενης κοινοτικής αρχής. Σχεδιασμός και οργάνωση χρειάζεται. Δεν επιτρέπεται νέα αμέλεια , νέα άγνοια της Κοινότητας.

Όλα τα κονδύλια για έργα Δήμου/Περιφέρειας  στο Σέλι είναι σε πλήρη εξάρτηση με τον αριθμό των ΄΄μόνιμων΄΄ κατοίκων πού αναφέρονται στην απογραφή. Όλες οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για ορεινές τοπικές κοινότητες λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό των απογραφέντων μονίμων κατοίκων. 

Προτείνω η Κοινότητα, ένα χρόνο πριν την απογραφή, να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης (μαζί με τον  Πτος, τοπικούς φορείς, επαγγελματίες, ιδιώτες) για την σημασία τού  να ανέβει κόσμος να απογραφεί στο Σέλι και να δηλώσει ΄΄μόνιμος κάτοικος΄΄. Είναι ντροπή όλων μας το Σέλι με 2000 Δημότες να έχει απογράψει το 2011 μόλις 236 άτομα και μόνο 75  ως ΄΄μόνιμους΄΄. Όταν τα 17… σπιτάκια στο Ανω Σέλι εχουν απογράψει 48 ατομα . Ο γειτονικός οικισμός  στο Ξηρολίβαδο με το 1/6  των σπιτιών τού Σελίου  απέγραψε  96 μόνιμους …21 περισσότερους από το Σέλι …και θα λάβει μεγαλύτερα κονδύλια από εμάς. Επίσης εάν είχαμε  απογράψει  300+ ως μόνιμους κατοίκους  θα είχαμε πενταμελές τοπικό συμβούλιο και όχι μόνο ένα άτομο ως πρόεδρο  όπως τώρα.

Το θέμα της απογραφής είναι συνδεδεμένο με την ανάγκη οι Δημότες Σελίου να ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα πάνω στο Σέλι και όχι κάτω στην Βέροια. Αυτό γίνεται σχεδόν σε όλες τις ορεινές κοινότητες σαν το Σέλι (πχ  βλαχοχώρια στην Πίνδο)  ακόμη και σε  απομακρυσμένες περιοχές. Οι Δημότες ενεργοποιούνται και δένονται περισσότερο με τα κοινά τού χωριού  όταν ψηφίζουν για το Σέλι , πάνω στο Σέλι και όχι στον κάμπο της Βέροιας. Αυτό θα προτείνω σε συνέλευση της κοινότητας.                                                                                                                                                                                   

 

 

Αντιμισθία /Έξοδα  κίνησης  Πρόεδρου-Δημοσιότητα & Διαφάνεια    
                                                                                                                                                     

 

Σύμφωνα με το άρθρο 80 Ν. 3852/2010 στον πρόεδρο τοπικής  κοινότητας ( όπως το Κάτω Βέρμιο)  παρέχονται από το Δήμο έξοδα κίνησης για την εκτέλεση των καθηκόντων του, που ορίσθηκαν με απόφαση τού Υπουργού Εσωτερικών, στο ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως  εφόσον πρόκειται για κοινότητα που απέχει πάνω από 20 Χλμ από τον Δήμο. Το ίδιο ορίζει και ο νέος Νόμος 4555/2018 πού ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό το ποσό  λοιπόν ορίζονταν μηνιαίως για τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Σελίου τα τελευταία χρόνια..

Για τα ποσά αυτά πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από την κοινότητα προς τούς Δημότες. Πρέπει οι Δημότες να γνωρίζουν εάν τα ποσά αυτά εισπράττονται από την κοινότητα όπως ορίζει ο Νόμος στα πλαίσια της εκτέλεσης των καθηκόντων της. Αυτό θα πράξω. Θα υπάρχει ετήσιος απολογισμός τής Κοινότητας ,σε συνέλευσή της ,και πλήρης διαφάνεια.

Απολογισμός για όλα τα  ενδεχόμενα έσοδα της κοινότητας τακτικά ή έκτακτα απ όπου και αν προέρχονται και με όποια μορφή Πχ από Δήμο-Περιφέρεια,καντίνες και μαγαζάκια 15 Αύγουστου…κτλ.

 

 

Φαρσαρώτος Γεώργιος
Υποψήφιος Πρόεδρος τ.κ Κάτω Βερμίου
Απόφοιτος  Νομικής Σχολής του ΑΠΘ  .Κάτοικος & Δημότης Σελίου
 
Κιν: 6988378942                                                                                                            
e-mail : farsarotosgeorge@gmail.com

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ