Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βέροια: “Στων Ελλήνων τα Κουρμπάνια” από το Τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ (βίντεο)

 

Το Τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ, πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία μια διαφορετική εκδήλωση με τίτλο “Στων Ελλήνων τα Κουρμπάνια” το βράδυ του Σαββάτου στον Χώρο Τεχνών στη Βέροια.

Η εκδήλωση αφορούσε την περιήγηση του εθίμου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η θυσία ενός ζώου προς τιμήν ενός αγίου έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Πρόκειται για δημόσιες θυσίες, με συμμετοχή όλων των μελών της κοινότητας και χαρακτήρα, τις περισσότερες φορές, πανηγυριού. 

Τα θυσιαστικά γεύματα είναι ρεαλιστικοί, απολαυστικοί εορτασμοί με αφθονία φαγητών, σε αντίθεση με τη μάλλον φειδωλή καθημερινή ζωή του παρελθόντος. Ήταν μια μορφή ομαδικής ευτυχίας και ευωχίας, λες και η θρησκεία αποτελούσε το πρόσχημα για καθαρά κοσμικές επιθυμίες. 

Αυτό που τονίζεται είναι η εορταστική ατμόσφαιρα με το αντίστοιχο γλέντι και τραγούδι, η συντροφικότητα, η συμμετοχή, η αλληλοβοήθεια, η ομαδική και κοπιαστική ταυτόχρονα εργασία, η φιλοξενία, η σύσφιξη των οικογενειακών και κοινοτικών δεσμών, η κοινωνική ανάγκη για συναναστροφή και διασκέδαση. Και όλα αυτά με την ευλογία της Εκκλησίας: «Επίσκεψαι, Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, τα εδέσματα των κρεών και αγιάσον αυτά…» 

 

 

Βέροια - Στων Ελλήνων τα Κουρμπάνια - Τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ 11/5/2019

 

Για να δείτε φωτογραφίες, πατήστε πάνω στην εικόνα:

“Στων Ελλήνων τα Κουρμπάνια” από το Τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ 11/5/2019

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ