Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βέροια – Σταύρος Αραχωβίτης: “Έχουμε ήδη ξεκινήσει εκσυγχρονισμό στον κανονισμό του ΕΛΓΑ” (βίντεο)

 

Την Ημαθία επισκέφτηκε την Τετάρτη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης στα πλαίσια της περιοδείας του.

Ο κ. Αραχωβίτης αφού συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας με παραγωγούς, επισκέφτηκε το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, και συναντήθηκε με ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, όπου λίγη ώρα νωρίτερα παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως ο Νομός Ημαθίας την τελευταία δεκαετία πλήττεται από ζημιές στις αγροτικές περιοχές λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αποδεικνύονται καταστροφικά για τους παραγωγούς, επεσήμανε πως ο κρατικός μηχανισμός με τις υπηρεσίες, έχει τα εργαλεία για την αναπλήρωση μέρος του χαμένου εισοδήματος και αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό που έχει ήδη ξεκινήσει στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Σε σχετική ερώτηση του Verianet για το αν “Με αφορμή το σχέδιο για την επιμόρφωση των αγροτών, το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι έτοιμο να εφαρμόσει τις νέες τεχνολογίες”, ο κ. Αραχωβίτης απάντησε: “Το αμέσως επόμενο διάστημα – μετά από μια τροποποίηση που κάναμε σε μια υπουργική απόφαση – θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των νέων αγροτών. Όσον αφορά τους αγρότες στο σύνολό τους, προχωράμε με το Υπουργείο Παιδείας μια συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημιακών και δομών εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ, για εκπαίδευση των αγροτών. Η εκπαίδευση θα είναι τόσο σε νέες τεχνολογίες, όσο και σύγχρονες δομές οικονομικής ανάπτυξης. Πλέον ο αγρότης δεν είναι όπως ήταν την δεκαετία του '60. Ο σύγχρονος αγρότης πρέπει να εμβαθύνει στη στήριξή της γιατί έχει να δώσει πολλές δυνατότητες. Για την εφαρμογή των τεχνολογιών, στην επόμενη προγραμματική περίοδο, στην επόμενη ΚΑΠ, θα εντάξουμε και δράσεις προμήθειας τεχνολογίας στους αγρότες.”

 

Ο κ. Αραχωβίτης για την επίσκεψη του στην Ημαθία

"Ξεκινήσαμε τη σημερινή επίσκεψη στο Νομό Ημαθίας από την Μελίκη. Είναι μια περιοχή αφενός παραγωγική, αφετέρου είναι από τις περιοχές που χτυπήθηκαν από καιρικά φαινόμενα τόσο πέρσι όσο και φέτος. Γι' αυτούς τους λόγους ξεκινήσαμε την περιοδεία από εκεί. Είχαμε μια πρώτη συζήτηση με τους παραγωγούς, στη συνέχεια είδαμε καλλιέργειες ακτινιδίων που είχαν το πρόβλημα με τον παγετό το χειμώνα, και καλλιέργεια νεκταρινιών που πλήγηκαν από το χαλάζι, και πήραμε μια εικόνα, η οποία συμπληρώθηκε με την επίσκεψη στο κατάστημα του ΕΛΓΑ."

 

Ο κ. Αραχωβίτης για τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Ημαθία και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος

"Το σίγουρο είναι ότι η περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει συχνά κρούσματα καιρικών φαινομένων που χτυπάνε την παραγωγή. Ο κρατικός μηχανισμός με τις υπηρεσίες τους, έχουν συγκεκριμένα εργαλεία με τα οποία μπορούν να αναπληρώσουν μέρος του χαμένου εισοδήματος του παραγωγού.

Τα τελευταία χρόνια αυτό το έχουμε κάνει με αίσθημα αλληλεγγύης και με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Όσο μπορούμε στεκόμαστε δίπλα στον παραγωγό έτσι ώστε να αναπληρώσουμε μέρος του χαμένου εισοδήματός του. Το εισόδημα που χάνεται από την παραγωγή είναι δύσκολο να αναπληρωθεί στο σύνολό του."

 

Ο κ. Αραχωβίτης για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ

"Ο ΕΛΓΑ διέπεται από έναν κανονισμό που είναι της δεκαετίας του '87.  Από τότε έχουν αλλάξει τόσο οι κλιματολογικές συνθήκες, όσο και οι συνθήκες καλλιέργειας αλλά και οι τεχνικές καλλιέργειας αλλά και οι ίδιες οι καλλιέργειες. Άρα ο κανονισμός χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Αυτό το έχουμε ήδη ξεκινήσει. Ο ΕΛΓΑ με απόφασή του το 2018 ήδη ξεκίνησε την αναλογιστική μελέτη η οποία είναι απαραίτητη για να φτιαχτεί ένας κανονισμός που μπορεί να στηρίξει τον παραγωγό τουλάχιστον για τα επόμενα 15-20 χρόνια."

 

Βέροια - Σταύρος Αραχωβίτης - υπ Γεωργίας 15/5/2019

 

Κείμενο: Βέϊου Σοφία

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ