Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Το πενηντάρικο - Γράφει ο Τάσος Τασιόπουλος

 

- Αυτήν την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές δεν είναι σήμερα, ούτε αύριο, είναι παραμεθαύριο.

- Μέχρι στιγμής Τρίτη 28 Μαΐου στην Θεσσαλονίκη, στον Κεντρικό δήμο δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί ο δεύτερος τον δεύτερου γύρου και έτσι ο Ταχιάος δεν γνωρίζει τον αντίπαλο της δεύτερης Κυριακής  γιατί οι Ζέρβας και Ορφανός έχουν μια ανατρέψιμη διαφορά και δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα αποτελέσματα όλων των εκλογικών τμημάτων.

- Το δεύτερο είναι ότι τον φόρτο με τις τεσσάρες κάλπες κλήθηκαν να σηκώνουν πάνω από δύο χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι άσχετοι με την εκλογική διαδικασία και έτσι έβγαζαν σωρηδόν άκυρα ψηφοδέλτια.

- Ένα τέτοιο συμβάν έλαβε χώρα στο δήμο Αλεξάνδρειας όπου ενός μόνο συνδυασμού βρέθηκαν άκυρα 800 ψηφοδέλτια εκ των οποίων το σύνολό τους κακώς κρίθηκαν ως άκυρα, καθώς όμως αυτά δεν επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα αλλά μόνον την διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου δεν έχει και μεγάλη σημασία.

- Και δεν έχει σημασία γιατί πέρασαν ανεπιστρεπτί οι καιροί όπου οι ψηφοφόροι έμπαιναν στη γραμμή και έριχναν το χαρτί της κομματικής επιλογής, πόσο μάλλον το χαρτί του υποψηφίου που έμενε έξω από τις γραμμές και ψηφίστηκε για πολλούς άλλους λόγους, συγγένειας, φιλίας ή έτερων εγγενών υποχρεώσεων.

- Οι εκλογές της επόμενης Κυριακής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν και ένα άλλο χαρακτηριστικό όταν όπως στο δήμο μας ένας εκ των δύο μονομάχων είναι ο δήμαρχος της προηγούμενης πενταετίας.

- Και έχουν το άλλο χαρακτηριστικό γιατί θα πρόκειται για την εκλογική αναμέτρηση με απολογούμενο τον απερχόμενο σε ό,τι καλό ή κακό έχει διαπράξει  την πενταετία που απέρχεται.

- Και όταν κάποιος απέρχεται έχει να επιδείξει ό,τι καλό έκανε ή αν δεν τα κατάφερε να συστήσει μια άλλη πολιτική.

- Γιατί μπορεί να εκτιμάει ότι θα ξεχαστούν τα όσα αδρανή κυριάρχησαν και η “άλλη πολιτική” θα αποδώσει και θα συμβάλει στο να ξεχαστούν τα καταδικαστικά και “αδρανή πεπραγμένα”.

- Το ίδιο βέβαια δεν συνέβη με τις ευρωεκλογές, οι οποίες δεν μπορούν να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε μια “άλλη πολιτική”, καθώς αυτή εφαρμόστηκε προ της εκλογικής δοκιμασίας της 26ης Μαΐου.

- Παροχές, συνδυασμένες με άλλες παροχές και μια επί πλέον δόση παροχών, ώστε στο τέλος να μην υπάρχει ούτε ένα νοικοκυριό που να μην πάρει κάτι.

- Έγιναν αυτά, έτσι όπως έγιναν και όπως συνήθως κάνουν υποψήφιοι δήμαρχοι στα χωριά με αναξιοπαθούσες οικογένειες που στρέγουν να πάρουν το πενηντάρικο για πέντε μπύρες και όχι δήμαρχο για μια τετραετία και το αποτέλεσμα ήταν άρον -άρον να προκηρυχτούν βουλευτικές εκλογές μάλλον ανήμερα της γιορτής της Αγίας Κυριακής.

- Ο Σημίτης είχε ηττηθεί στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 1999 με διαφορά 3,1%. Και ενώ η Ν.Δ. υποτίθεται ότι κάλπαζε, το ΠΑΣΟΚ με όπλο την είσοδο στην ΟΝΕ κατάφερε δέκα μήνες μετά, να κερδίσει τον κ. Καραμανλή.

- Η ιστορία δεν έχει κανόνες άρα κανένας δεν μπορεί να πει πω ότι έγινε τότε θα γίνει και τώρα.

- Τον Ιούνιο του 2009 ο Παπανδρέου κέρδισε την Ν.Δ. στις ευρωεκλογές με 4,3%. Ο Καραμανλής πίστεψε ότι μπορεί να συμβεί ότι συνέβη το 1999 και προκήρυξε εθνικές εκλογές, αλλά συνεντρίβει με 10,5%.

- Σε αντίθεση λοιπόν με το παρελθόν η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη κυβέρνηση που έχει αναγορεύσει την προεκλογική παροχολογία σε προσδιοριστικό της φυσιογνωμίας της.

- Όπως όμως η κυβέρνηση έτσι και πολλοί απερχόμενοι δήμαρχοι δεν διεκδικούν την ψήφο για τα πεπραγμένα της θητείας τους αλλά για τα δώρα που μοιράζουν λίγο πριν από τις εκλογές.

- Ο λόγος είναι προφανής και δύσκολα κρύβεται με τις προπαγανδιστικές ωραιοποιήσεις. Ο δήμος ή η κυβέρνηση σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουν πολιτική που να την διεκδικούν ως δική τους.

- Δεν είναι πολιτική όταν τάζεις ένα πενηντάρικο μια μέρα πριν τις εκλογές ως κυβέρνηση, ή όταν μοιράζεις ένα πενηντάρικο ως υποψήφιος δήμαρχος ένα βράδυ πριν τις εκλογές, ότι αυτό συνάδει με οποιαδήποτε πολιτική αλλά ταιριάζει απόλυτα με πολιτικαντισμό ή αλλιώς με κουτόχορτο που το 2019 μάλλον δεν τρώγεται αφού ο “δικαιούχος” πίνει τις μπύρες του με το πενηντάρικο αλλά σε μαυρίζει κιόλας εκδικητικά στην κάλπη είτε είσαι πρωθυπουργός, είτε υποψήφιος δήμαρχος.

                                                           Τάσος Τασιόπουλος

ΥΓ1. Σήμερα δεν υπάρχει δυσκολία σε έναν ψηφοφόρο να αλλάξει κόμμα, πόσο μάλλον δημοτική παράταξη καθώς ξεθώριασαν οι ιδεολογικές διαφορές και υπερισχύουν οι προτάσεις και τα προγράμματα.

ΥΓ2. Παρακολουθώντας την προεκλογική καμπάνια κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων μένει η εντύπωση πως οι αποχωρούντες είτε κυβερνητικοί, είτε δημοτικοί στηρίζονται στο πενηντάρικο.

ΥΓ3. Όσο κρυφή είναι η κάλπη όταν είναι κλειστή τόσο μαρτυριάρα γίνεται όταν ανοίξει.

ΥΓ4. Δυστυχώς από το νέο δημοτικό συμβούλιο θα λείψει, καθώς περιέργως και εντελώς ακατανόητα δεν εκλέγεται, μια υπεύθυνη, ψύχραιμη, αξιολογότατη και απαραίτητη παρουσία. Αυτή του απερχόμενου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δημητρίου Ράπτη.

ΥΓ5. Τί να περιμένει ένας υποψήφιος δήμαρχος από τα 50/ρικα όταν ανάγκασαν έναν πρωθυπουργό να προκυρήξει εκλογές;

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ