Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

«Ο σοφός λαός» μίλησε – Σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο καταμέτρησης των σταυρών προτίμησης των υποψηφίων

 

Ο «σοφός λαός» μίλησε… Στα πλαίσια των κανόνων της Δημοκρατίας, όπως αυτοί εφαρμόζονται κατά το γράμμα του νόμου, το εκλογικό σώμα επέλεξε με την ψήφο του τις κατά τόπους αιρετές πολιτικές διοικήσεις.

Το εκλογικό σώμα έχει τα δικά του κριτήρια και ανεξάρτητα από το «κατανοητό» ή «μη κατανοητό» του εκάστοτε αποτελέσματος, όποιο και να είναι αυτό κατά περίπτωση, είναι απολύτως σεβαστό. 

Εκείνο το οποίο ανοίγει άλλα πεδία είναι η ατυχέστατη «έμπνευση» του νομοθέτη  να ακυρώσει κατά ένας μέρος τις καθ’ όλα αρμόδιες για την επικύρωση των αποτελεσμάτων σε πρώτο βαθμό, τις εφορευτικές επιτροπές.

Μια βδομάδα μετά και την διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών, οι επικεφαλής των παρατάξεων δεν γνωρίζουν επισήμως ποιοι απαρτίζουν τις δημοτικές τους ομάδες.

Την μεθεπομένη την εκλογών της 26ης Μαΐου, κι ενώ η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης των υποψηφίων ήταν σε εξέλιξη,  έγινε γνωστό ότι το εθνικό σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης των αποτελεσμάτων, αντιμετώπιζε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Από την επαύριο των εκλογών της 26ης Μαΐου ένα «άναρχο» σούρτα-φέρτα έθετε και έθεσε τελικά υπό αμφισβήτηση μια κορυφαία πολιτική διαδικασία. 

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.

Όμως από το απόγευμα της Τρίτης άρχισε η τμηματική διαρροή αποτελεσμάτων. Μέσω κινητών τηλεφώνων και fb γινόταν μια συνεχής και πυρετώδης διακίνηση πρακτικών  από καταμετρημένα εκλογικά τμήματα, κάτι που αποδεικνύει χωρίς καμιά αμφισβήτηση ότι υπήρχε ανεπίσημη επικοινωνία μεταξύ συνδυασμών και καταμετρητών.

Την ίδια ώρα στήθηκε ένα «φτηνό παζάρι» ανάμεσα σε αυτούς που είχαν πρόσβαση – με οποιονδήποτε τρόπο – στη ροή των αποτελεσμάτων και σ’ αυτούς που για τους οποίους «εύλογους» λόγους αδημονούσαν να μάθουν περί των αποτελεσμάτων, είτε ως υποψήφιοι-άμεσα ενδιαφερόμενοι, είτε ως «καλά πληροφορημένες πηγές»…

Και μόνο το γεγονός της τμηματικής διαρροής (ας το πούμε και γνωστοποίησης αν θέλετε…) αποτελεσμάτων εγείρει εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα που φτάνουν μέχρι της αξιοπιστία του τελικού αποτελέσματος, αλλά και την ακολουθηθείσα διαδικασία…

Ο μέχρι τώρα – ακόμη και σε συνθήκες μη ομαλής δημοκρατικής λειτουργίας – τρόπος ήταν να ολοκληρώνεται η καταμέτρηση του αποτελέσματος σε κάθε εκλογικό τμήμα σε ότι αφορά αριθμό ψήφων του κάθε συνδυασμού και ψήφων του κάθε υποψηφίου. 

Την ευθύνη για αυτό είχε ο «δικαστικός αντιπρόσωπος» και η εφορευτική επιτροπή, παρουσία των νόμιμα παρισταμένων εκπροσώπων παρατάξεων και υποψηφίων.

Η οριστικοποίηση του αποτελέσματος από το πρωτοδικείο είχε στην πραγματικότητα την αξία του ελέγχου και της επανακαταμέτρησης, κάτι  που προστάτευε το κύρος και την αξιοπιστία της όλης διαδικασίας και καθιστούσε σεβαστό το αποτέλεσμα.

Για πρώτη φορά το τμήμα που αφορά την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης αποτελεί «ύλη της υπηρεσίας» των κατά τόπων πρωτοδικείων και μάλιστα με τρόπο που θέτει σε σοβαρή δοκιμασία τις υπηρεσίες καθώς τις εκθέτει στη σκιά μιας αμφισβήτησης και μιας φημολογίας, κατάσταση για την οποία οι αρμόδιοι όφειλαν να προνοήσουν ώστε να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα.

Δε νοείται να γίνεται καταμέτρηση σε συνθήκες που επιτρέπουν ακόμη και την παραμικρή υπόνοια και αμφιβολία. Πολύ περισσότερο όταν η εξέλιξη της διαδικασίας δίνει το δικαίωμα ενίσχυσης αυτής της αμφιβολίας… 

Ακόμη κι αν κάθε αμφισβήτηση είναι αβάσιμη, δεν παύει να έχει «έδρα» τα όποια κενά παρουσιάζει η διαδικασία, μαζί με όλα τα προαναφερθέντα περί διαρροών ( τμηματικής γνωστοποίησης έστω…) ανεπισήμως ή πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αν θέλετε, κάτι που αποδεικνύει ότι τα επιτελεία των συνδυασμών είχαν επικοινωνία με τις υπηρεσίες καταμέτρησης. 

Μια καταμέτρηση η οποία δεν γίνεται ταυτόχρονα σε όλα τα εκλογικά τμήματα, αλλά προοδευτικά, ένα – ένα τμήμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι «πληροφορημένες πηγές» γνωρίζανε ποιοι υποψήφιοι προηγούνται, ποιοι έπονται και ποιοι έχουν περιθώρια να…βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Εξαιρετικά καχύποπτο; Ναι!…  Έλα όμως ότι αυτή η εξαιρετικά μεγάλη καχυποψία διακατέχει όλο και περισσότερους, υποψηφίους και μη…

Διότι ως γνωστόν «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια»…

Ουδείς αμφισβητεί το  ήθος, τη φερεγγυότητα και την ακεραιότητα των εμπλεκομένων στην όλη διαδικασία. Όμως ο τρόπος της διαδικασίας είναι αυτός που αφήνει κενά…

Εξαιρετικά καχύποπτο; Ναι!!! Αβάσιμο; Όχι!!! Και εδώ είναι το τεράστιο πρόβλημα!!!

 

Δ. Καρ. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ