Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Μεγάλη πτώση τιμών στα επιτραπέζια ροδάκινα - Ελλοχεύει ο κίνδυνος για "φρένο" στις παραλαβές; (βίντεο)

 

Πραγματοποιήθηκε χτες Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 στο Μακροχώρι Ημαθίας(πρώην Δημαρχείο) Γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας με θέματα:

 

  1. Προτάσεις και τρόποι αντίδρασης για τις χαμηλές τιμές των ροδάκινων.
  2. Θέσπιση ελάχιστης τιμής σύμφωνα με το κόστος καλλιέργειας και τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο των ανοιχτών τιμών.
  3. Ενίσχυση εισοδήματος ροδακινοπαραγωγών – Ρωσικό εμπάργκο, συνδεδεμένη ενίσχυση και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.
  4. Εργάτες Γης.
  5. ΕΛΓΑ (Προκαταβολές, συμψηφισμός, συντόμευση διαδικασιών για την πληρωμή αποζημιώσεων).

Εμφανής η απουσία του κόσμου συγκριτικά με τις προηγούμενες συνελεύσεις όπου η αίθουσα ήταν κατάμεστη, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών καθώς οι αγρότες τρέχουν μέρα-νύχτα στα χωράφια(ράντισμα, πότισμα, αραίωση,συγκομιδή κ.α.).

 

Στη συνέλευση παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Κ/Ξ «Αλέξανδρος» στην Αλεξάνδρεια, διευθυντής του Κ.Ε.Α Ημαθίας της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και ταμίας της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης βάμβακος, Στέφανος Νταούκας, ο πρόεδρος του ΑΣ Απόλλων Νεστορόπουλος Γεώργιος καθώς και ο εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Καλλίστρατος Γρηγοριάδης.

Για τη διακίνηση των προϊόντων μέσω της κοινοπραξίας ενημέρωσε τους παραγωγούς ο κ. Νταούκας απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν.

Εικόνα της φετινής παραγωγής και των τρεχουσών τιμών έδωσε αναλυτικά ο κ. Νεστορόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι οι τιμές είναι χαμηλές στα επιτραπέζια ροδάκινα και επίσης ότι παρουσιάζουν  μικροκαρπία σε σχέση με πέρυσι. 

Πρόταση δημιούργιας Αντιδημαρχίας Αγροτικής Οικονομίας στο Δήμο Βέροιας έκανε το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, με τον νέο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γρηγοριάδη να αναφέρει ότι θα τη μεταφέρει στο Δημοτικό Σύμβούλιο.

Επίσης ακούστηκαν προτάσεις από τους αγρότες καθώς και ερωτήματα προς το Διοικητικό Συμβούλιο τα οποία απαντήθηκαν.

 

Τα μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας με αφορμή τις εξευτελιστικές φετινές τιμές των πρώτων επιτραπέζιων ροδάκινων(όμοιες του 2017) έθεσαν τις παρακάτω προτάσεις:

1.       Πρόταση για συγκέντρωση στοιχείων από τους παραγωγούς υπό μορφή έρευνας και χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα, για το αν επιθυμούν να τρέξει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στα επιτραπέζια(εφαρμόζεται στην Ισπανία με 500 ευρώ ανά στρέμμα) και αφού έχει παρέλθει μια πενταετία από την επιβολή του Ρωσικού Εμπάργκο με τις τιμές να είναι εξευτελιστικές, να συγκεντρωθεί με ονομαστική κατάσταση ο αριθμός των ποικιλιών και των στρεμμάτων που είναι διατεθειμένοι να ξεριζώσουν έτσι ώστε να σταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αλλά και στην Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών - Συνεταιρισμών Ημαθίας.

2. Να πραγματοποιηθεί κοινητοποίηση στη πόλη της Βέροιας μαζί με άλλους συλλόγους(εμπορικό, εργατικό κ.α. ) και φορείς καθώς και τη συμπαράσταση του Δήμου Βέροιας και της Περιφέρειας έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα προς όλους τους αρμόδιους ότι η καλλιέργεια του ροδάκινου έχει καταστεί μη βιώσιμη και οι παραγωγοί βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση.

3. Να ανακοινώνεται εβδομαδιαία η μέση τιμή πώλησης των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών από την Κοινοπραξία μέσω της AREFLH. Κίνηση η οποία θα βοηθήσει στην αποφυγή της μαύρης διακίνησης καθώς και κίνητρο για τους συνετεριζόμενους αγρότες. 

4. Πρόταση για θέσπιση ελάχιστης τιμής σύμφωνα με το κόστος καλλιέργειας(ψηφίστηκε από τη γερουσία της Ιταλίας και τίθεται σε εφαρμογή και τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο των ανοιχτών τιμών όπως συνέβει με το βαμβάκι.

Βίντεο με ερωτήματα που τέθηκαν, συνδεδεμένη ενίσχυση σε νεκταρίνια και επιτραπέζια, ΕΛΓΑ, και συνδικαλισμό μπορείτε να δείτε 

" style="color: rgb(235, 30, 0); text-decoration-line: none;">ΕΔΩ

 
 

 

http://imathiotikigi.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ