Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Πάνω από 370 άτομα «τσίμπησαν» οι Αρχές για ξέπλυμα

 

Πάνω από 370 πρόσωπα εντοπίστηκαν στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου για τη διακίνηση μαύρου χρήματος σε Ελλάδα και εξωτερικό και ελέγχονται από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες όσο και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Μόνο στο δίμηνο Απριλίου – Μαΐου εντοπίστηκαν 83 άτομα, στοιχείο που επιβεβαιώνει την κοινή διαπίστωση ότι στην Ελλάδα οι ροές του μαύρου χρήματος είναι ανεξάντλητες, παρά τους πολλαπλούς ελέγχους, από τις τράπεζες, την ΑΑΔΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα.

Τον περασμένο Μάιο η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εντόπισε 7 νέες υποθέσεις μαύρου χρήματος στις οποίες εμπλέκονται 20 άτομα για τα οποία ζητήθηκαν από το εξωτερικό, στοιχεία για τις καταθέσεις τους ή άλλες επενδύσεις που τυχόν έχουν.

Συνολικά στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, η Αρχή εντόπισε συνολικά 41 υποθέσεις, για τις οποίες ζήτησε από το εξωτερικό πληροφορίες για 139 εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Επίσης η Αρχή, προχώρησε στη δέσμευση ποσών ύψους 35,34 εκατ. ευρώ, τα οποία «παγώνουν» μέχρι να διαλευκανθούν οι υποθέσεις.

Black

Στη διάρκεια του 2018 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες παρέπεμψε στους εισαγγελείς, συνολικά 100 υποθέσεις, για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για «μαύρο χρήμα». Το συνολικό ποσό που δεσμεύτηκε από την Αρχή, για φορολογικές υποθέσεις (φοροδιαφυγή), ανήλθε στο ποσό των 181,3 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό δεσμεύτηκε, μέχρι να ξεκαθαριστούν οι υποθέσεις.

Επίσης, για 247 άτομα ζητήθηκαν από την Αρχή, πρόσθετες πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλες επενδύσεις από άλλες χώρες.

Παράλληλα η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε έως τον Απρίλιο του 2019, προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. έγγραφα, με τα οποία ζήτησε πληροφορίες για 135 υποθέσεις.

Παραπομπή στην ΑΑΔΕ

Στις υποθέσεις αυτές εμπλέκονται 233 άτομα, ενώ για 185 υποθέσεις έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου. Ακόμη, στο πρώτο τετράμηνο του 2019, οριστικοποιήθηκαν 115 υποθέσεις «μαύρου χρήματος» για τις οποίες καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 33,6 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τον μήνα Απρίλιο ζητήθηκε η διερεύνηση 63 ατόμων, εμπλεκόμενων σε υποθέσεις μαύρου χρήματος.

AADE

Τα συγκεκριμένα αιτήματα συνδρομής εστάλησαν από την «Μονάδα A'» της Αρχής, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Σημειώνεται ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δύναται με βάση το συστατικό της νόμο, να διαβιβάζει και να ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές του άρθρου 6 του ν.3691/2008, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται χρήσιμες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαβιβάζει πληροφορίες στις Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε), για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους. Κάθε Έγγραφο Παροχής Πληροφοριών/Υπόθεση της Αρχής, ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, εφόσον αυτά σχετίζονται με την ίδια υπόθεση.

 

 

www.cnn.gr

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ