Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Αισιοδοξούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά- Προσδοκίες στην οικονομία

 

Περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία, με αύξηση της παραγωγής, των επενδύσεων και της απασχόλησης ανέμεναν οι επιχειρήσεις  και τα νοικοκυριά πριν από τις ευρωεκλογές και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες μπορεί να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα και τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο για την οικονομία είναι η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που αντανακλά αισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη των εισοδημάτων και της απασχόλησης.

Οσον αφορά τις επιχειρηματικές προσδοκίες  και τις προβλέψεις για την εξέλιξη των εργασιών, καταλύτη αποτέλεσαν οι πρόσφατες ρυθμίσεις οφειλών, που τονώνουν τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διαμορφώνουν θετικό περιβάλλον στην αγορά.

Στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία καταγράφει ήπια εξασθένιση τον Μάιο, στις 102,9 μονάδες (από 104,4 τον Απρίλιο). Σημειώνει όμως άνοδο σε ετήσια βάση (σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα).

Οι προσδοκίες στο μεταποιητικό τομέα αυξήθηκαν με την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και από την ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από ελληνικές βιομηχανίες σε τρίτες χώρες. Επισημαίνεται ότι τον Μάιο, σε ένα βαθμό, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας, σε εγχώριο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκονταν εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων.

Από την άλλη πλευρά, η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων με έκδοση ομολογιακών δανείων, οι πρόσφατες ρυθμίσεις σχετικά με τις εργοδοτικές εισφορές και τη ρύθμιση οφειλών εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εξελίξεις που θα τονώσουν τη ρευστότητα των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, διαμορφώνουν θετικό περιβάλλον, επιδρώντας ενισχυτικά στις προσδοκίες

Ατμομηχανή οι εξαγωγές

Η αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων για άλλο ένα έτος συμβάλλει στη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, περιορίζοντας την εξάρτησή τους από την εγχώρια αγορά και τις εξελίξεις σε αυτή.

Σημαντική ήταν η συμβολή των εξαγωγών στην ανάπτυξη της μεταποίησης. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το πρώτο τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκαν σχεδόν στα €3,6 δισεκ., σημειώνοντας άνοδο  8,3%.

Από την άλλη πλευρά, ηπιότερη άνοδος (4,3%) καταγράφεται στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων. Το εμπορικό έλλειμμα στα βιομηχανικά προϊόντα σημειώνει οριακή αύξηση 1,1% ( κατά 44 εκατ. ευρώ), φτάνοντας τα €4.204 εκατ.

Παρόμοια τάση εντοπίζεται στο σύνολο των αγαθών, με το ελλειμματικό ισοζύγιο να καταγράφει αύξηση το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, κατά 11% (από €5.100 εκατ. στα €5.659 εκατ.).

Τι προβλέπουν οι επιχειρήσεις

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο κατέγραψε απώλειες κατά 7 μονάδες, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις +25. Το 40% (από 38%) των επιχειρήσεων προβλέπει ότι θα αυξηθεί η παραγωγή του το επόμενο τρίμηνο, ενώ ένα μόλις 15% (από 6%) εκτιμά μείωσή της.

Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση παρέμεινε σταθερός, στις +10 μονάδες, με το 23% (από 19%) των επιχειρήσεων να εκτιμά άνοδο της απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο, ενώ ένα 13% (από 10%) αναμένει υποχώρηση.

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες σημείωσαν ήπια εξασθένιση τον Μάιο στις +29 (από +37) μονάδες, με το ποσοστό των ερωτηθέντων που προβλέπει άνοδο το προσεχές διάστημα να διαμορφώνεται στο 43% (από 42%) και μόλις 14% (από 5%) μείωση. Αντίθετα, ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις κινήθηκε ήπια ενισχυτικά, στις +15 (από +9) μονάδες, με το 33% (από 30%) των επιχειρήσεων να εκτιμά άνοδό τους.

Όσο αφορά τους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας, καταγράφονται και τον Μάιο μικτές τάσεις. Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο παρέμειναν σταθερές, στις +6 μονάδες, ενώ οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού σημείωσαν ήπια βελτίωση (στις -12 από -14 μον. ο δείκτης), σε αντίθεση με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες, οι οποίες υποχώρησαν (+28 από +33 μον. ο δείκτης).

Στους βασικούς τομείς, η τάση των προσδοκιών στα καταναλωτικά αγαθά ήταν πτωτική, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 98,9 (από 101,4) μονάδες. Ήπια υποχώρηση σημειώθηκε στις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ παράλληλα τα αποθέματα ήταν σχεδόν αμετάβλητα, με τις εκτιμήσεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να εξασθενούν.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή κινήθηκε οριακά πτωτικά, στις +25 (από +27) μονάδες, όπως και το ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης, στο οποίο ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις -15 (από -11) μονάδες. Ο δείκτης εκτιμήσεων των αποθεμάτων παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις +16 μονάδες, ενώ ελαφρώς πτωτική είναι και η τάση στις εξαγωγές. Όσον αφορά στις προβλέψεις για την απασχόληση, το ισοζύγιο των 18 μονάδων υποχωρεί, στις +8 μονάδες, ενώ μικρότερης έκτασης υποχώρηση καταγράφεται στο δείκτη που αφορά στις προβλέψεις για τις τιμές, στις +4 (από +6) μονάδες.

Ομοίως, στα κεφαλαιουχικά αγαθά, ο δείκτης υποχώρησε στις 93,8 (από 96,5) μονάδες, λόγω της αισθητής πτώσης της παραγωγής τους. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή σημειώνει αισθητή υποχώρηση στις -4 (από +14) μονάδες.

Ομως ο δείκτης εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνεται οριακά, παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό έδαφος, στις -24 (από -26) μονάδες.

 Ανοδική πορεία σημείωσαν οι προβλέψεις για την απασχόληση, με το σχετικό δείκτη να βελτιώνεται αισθητά στις 17 (από -1) μονάδες, ενώ το ισοζύγιο για τις τιμές παρέμεινε σταθερό στις -2 μονάδες.

 

 

www.sofokleousin.gr

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ