Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Ζέσταινε φίδι το Χειμώνα να σε φάει το Καλοκαίρι - Γράφει η Μαρία Καρασαλίδου

 

Προδοσία! Χαρακτηρίζεται γενικότερα η οποιαδήποτε αθέτηση υποχρεώσεων έναντι διαπιστευμένων μέσα σε μια σχέση κοινωνική, μεταξύ ατόμων και οργανώσεων, ή ακόμα και σε διεθνείς σχέσεις, μεταξύ κυβερνήσεων συμμάχων χωρών, π.χ. προδοσία φίλων, συνεταίρων, σωματείων, συμβαλλομένων εταιρειών κ.λπ..

Κύρια αιτία μιας τέτοιας εκδήλωσης είναι η ηθική κατωτερότητα που μπορεί να οφείλεται σε βαθύτερα αίτια ψυχολογικής σύγκρουσης και που μπορεί να προβάλλεται, κατά τον δράστη, είτε ως εκδίκηση, είτε για διάφορους άλλους ιδιοτελείς σκοπούς π.χ. η «προδοσία του Ιούδα» για «τριάκοντα αργύρια». 

Όλοι έχουμε προδοθεί. Λίγο ή πολύ, δεν έχει τόση σημασία. Η ουσία είναι πώς θα ξεπεράσουμε την προδοσία με τον λιγότερο επώδυνο τρόπο και πώς θα προχωρήσουμε στη ζωή μας. Η προδοσία μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Εκτός από την απιστία, μπορεί να νιώθουμε προδομένοι όταν οι άνθρωποι αθετούν σημαντικές συμφωνίες, διαδίδουν κουτσομπολιά για εμάς ή τελειώνουν μια σχέση παρά τις υποσχέσεις τους. Σε μια στιγμή, η ζωή μας αλλάζει για πάντα.

Για πολλούς ανθρώπους η έννοια της απιστίας είναι σχετική και δυσκολεύονται να δώσουν έναν ορισμό κοινά αποδεκτό, άλλοι θεωρούν ότι απιστία είναι όταν κανείς φαντασιώνεται κάποιο άλλο από το σύντροφό του άτομο, όταν βλέπει με θαυμασμό κάποιον άνδρα ή γυναίκα (που ίσως να μην τον γνωρίζει καν), ενώ άλλοι θεωρούν ότι απιστία είναι μόνο η σεξουαλική πράξη, ενώ το φλερτ, τα φιλιά και τα χάδια δεν αποτελούν απιστία.

Λένε ότι η προδοσία από φίλο είναι πιο σκληρή από εκείνη του συντρόφου. Η αλήθεια είναι ότι η προδοσία δε μετριέται. Πονάει, από όπου κι αν προέρχεται.

Η προδοσία είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Είναι σπάνιο για κάποιον να περάσει τη ζωή του χωρίς να νιώσει ότι έχει προδοθεί. Πώς λοιπόν μπορούμε να ξεπεράσουμε την προδοσία έτσι ώστε να μην υποκύψουμε στην κατάθλιψη, τον κυνισμό και την απόγνωση; Με λίγα λόγια, πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την προδοσία χωρίς να προδώσουμε τους εαυτούς μας;

Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας να περάσει από τα διάφορα στάδια του πένθους που συνοδεύουν την απώλεια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο σοκ, την άρνηση, τον θυμό και την εκδίκηση.

Είναι μια διαδικασία μετάβασης που μας καλεί να είμαστε ιδιαίτερα υπομονετικοί και επιεικείς με τους εαυτούς μας, καθώς πρέπει να εμπιστευτούμε τις εμπειρίες και τις επιλογές μας ξανά. Η επανάκτηση της αξιοπρέπειάς μας από ένα τέτοιο μεγάλο πλήγμα ίσως πάρει πολύ χρόνο. 

Καθώς αντιμετωπίζουμε το θέμα της προδοσίας, προχωράμε με μεγαλύτερη σοφία και κατανόηση για τον εαυτό μας. Διαπιστώνοντας πως, αφού χάσαμε όλα τα ουσιαστικά, μείναμε μόνο με τις αγνές  προθέσεις και την επιθυμία να μην ακούμε, να μην βλέπουμε, έχοντας  το στόμα σφραγιστό μπροστά σε κάθε είδους προδοσία. Κι αυτό γιατί μας φαρμακώνει η μπόχα του καιρού μας.

 

Μαρία Καρασαλίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ