Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Ημαθία: Η ιστορία των εκλογοδικείων – Αντιπαραθέσεις με… προεκτάσεις – Η μόνη περίπτωση έκπτωσης βουλευτή – Ποιος εκλέχθηκε βουλευτής χωρίς ποτέ να ορκιστεί

 

Η μετεκλογική προσφυγή στο Εκλογοδικείο είναι κάτι διόλου μη σύνηθες.

Η εκλογική νομοθεσία, όσο κι αν έχει προβλέπει το πλαίσιο και τα επιμέρους θέματα, δεν παύουν να υπάρχουν περιπτώσεις επί των οποίων το αρμόδιο δικαστήριο καλείται να αποφανθεί.

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ο κ. Κουτσουπιάς προσέφυγε στο εκλογοδικείο κατά του ελεγχθέντος κ. Τσαβδαρίδη με αιτιολογικό ότι ο κ. Τσαβδαρίδης τυγχάνει να είναι έμμισθος δικηγόρος του Δήμου Βέροιας.

Ο κ. Τσαβδαρίδης διατείνεται ότι δεν υφίσταται κώλυμα και μάλιστα  αναφέρει και την προ 12ετίας περίπτωση προσφυγής – πάλι εναντίον της τότε εκλογής του – από τον κ. Βλαχόπουλο.

Τότε ο κ. Τσαβδαρίδης ήταν αντινομάρχης και το αξίωμα αυτό κρίθηκε ότι δεν αποτελεί κώλυμά υποψηφιότητας και εκλογιμότητας.

Τώρα το εκλογοδικείο θα κληθεί να αποφανθεί επί μίας περίπτωσης για την οποία δεν υπάρχει προηγούμενο.

Ο κ. Τσαβδαρίδης πέραν του ότι μελέτησε τη νομοθεσία ως νομικός που είναι, αλλά πήρε και συμπληρωματική άποψη από πιο εξειδικευμένες πηγές…

Απομένει η εκδίκαση της υπόθεσης…

Όμως εκείνη που έχει μείνει στην ιστορία είναι η (προεκλογική και μετεκλογική) κόντρα του κ. Τσαβδαρίδη με τον κ. Χαλκίδη, μια κόντρα που σε μεγάλο βαθμό έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και στις δημοτικές εκλογές.

Στις εκλογές του 2007 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο της Ν. Δημοκρατίας και εκλέγεται βουλευτής ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τρίτος πίσω από το παγιωμένο δίδυμο Χαλκίδη-Φωτιάδη.

Δυο χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2009 τις εκλογές σε εθνικό επίπεδο τις κερδίζει το ΠΑΣΟΚ («λεφτά υπάρχουν»), στην Ημαθία εκλέγονται 3 βουλευτές του «Κινήματος», οι Τάσος Σιδηρόπουλος, Θανάσης Γικόνογλου και Άγγελος Τόλκας και ο Μιχάλης Χαλκίδης από τη Ν. Δημοκρατία με δεύτερο το Λάζαρο Τσαβδαρίδη με διαφορά (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) 408 ψήφους.

Η προεκλογική αναμέτρηση Χαλκίδη – Τσαβδαρίδη παίρνει χαρακτηριστικά κανονικής μονομαχίας, καθώς στο προεκλογικό παιχνίδι μπαίνει πολύ δυνατά, ιδιαίτερα σημαντικός οικονομικός παράγοντας ο οποίος, με αφορμή αντιδικία σε δικαστική υπόθεση, επιθυμεί διακαώς τη μη εκλογή του κ. Χαλκίδη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της πρωτιάς του κ. Χαλκίδη αμφισβητείται ευθέως από την πλευρά του κ. Τσαβδαρίδη και ακολουθεί ένα μπαράζ προσφυγών στα αρμόδια δικαστήρια.

Ένα χρόνο μετά, καλοκαίρι του 2010, κι ενώ οι μετεκλογικές δικαστικές αντιπαραθέσεις  καλά κρατούν, με ανάλογο το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, σε μια εξαιρετικά απρόβλεπτη και «περίεργη» κίνηση, ο κ. Χαλκίδης όχι μόνο συναινεί, αλλά και πρωτοστατεί στο να ηγηθεί ο κ. Τσαβδαρίδης του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου για τις δημοτικές εκλογές, βάζοντας ταυτόχρονα οριστικό ουσιαστικά τέλος στον κύκλο του Χρήστου Σκουμπόπουλου.

Ο κ. Τσαβδαρίδης αποδέχεται την πρόταση και σε μια προεκλογική περίοδο 100 ημερών κατορθώνει να φτάσει μια ανάσα από την εκλογή από την πρώτη Κυριακή στο αξίωμα του δημάρχου Βέροιας.

Όμως στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής παρουσιάζει καθίζηση έναντι της επελαύνουσας κ. Ουσουλτζόγλου η οποία επανεκλέγεται δήμαρχος Βέροιας.

Μεσολαβεί, μεταξύ της πρώτης και δεύτερης Κυριακής, μια «καυτή» βδομάδα και απίστευτο παρασκήνιο.

Ουσιαστικά τα πάντα τελειώνουν το μεσημέρι της Πέμπτης, 3 μέρες πριν την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, όταν οι διαβουλεύσεις Τσαβδαρίδη – Χαλκίδη με επίκεντρο την προσφυγή του πρώτου στο εκλογοδικείο,  καταλήγουν σε αδιέξοδο και ναυάγιο…

Ο Μιχάλης Χαλκίδης παραμένει θεατής των εξελίξεων, ενώ την επομένη των επαναληπτικών εκλογών «γαλάζια» στελέχη δηλώνουν ανοιχτά και με ικανοποίηση: «εμείς ψηφίσαμε Χαρούλα»!!!

Ο κ. Τσαβδαρίδης εκλέγεται επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η εκδίκαση της προσφυγής  στο εκλογοδικείο μειώνει σημαντικά τη διαφορά των ψήφων από τον κ. Χαλκίδη, αλλά δεν ανατρέπει το αποτέλεσμα.

Μέλος της δημοτικής ομάδας του κ. Τσαβδαρίδη είναι και ο πρωτοεμφανιζόμενος στα δημοτικά πράγματα της Βέροιας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Δυο χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές, το Μάιο του 2012, στις εθνικές εκλογές ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης εκλέγεται πρώτος σε ψήφους βουλευτής Ημαθίας. Τον ακολουθούν ο Απόστολος Βεσυρόπουλος και η Γεωργία Μπατσαρά.

Ο Μιχάλης Χαλκίδης αν και ανακοινώνεται στο ψηφοδέλτιο της Ν. Δημοκρατίας, την επομένη με δική του ανακοίνωση δηλώνει ότι αποχωρεί….

Για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου της Ν. Δημοκρατίας σε εκείνες τις εκλογές υπήρξε ένα εντονότατο παρασκήνιο. Η Ν. Δημοκρατία βίωνε τις εσωκομματικές «μεταλλάξεις» της εποχής Σαμαρά.

Ένα χρόνο μετά ο κ. Ταβδαρίδης παραιτείται από δημοτικός σύμβουλος.

Στις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 ο κ. Βεσυρόπουλος υποσκελίζει τον κ. Τσαβδαρίδη και εκλέγεται ο μόνος βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας στην Ημαθία.

Για να φτάσουμε στο 2019, στις διαδοχικές τοπικές και εθνικής εκλογές.

Στις τοπικές εκλογές επανεμφανίζεται μετά το 2012 ο Μιχάλης Χαλκίδης διεκδικώντας, χωρίς επιτυχία το αξίωμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας.

Η Γεωργία Μπατσαρά περνάει στη δεύτερη Κυριακή των επαναληπτικών εκλογών για το Δήμο Βέροιας, χωρίς πάντως να κάνει την απόλυτη ανατροπή.

Στις Εθνικές εκλογές ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης «αιφνιδιάζει» εν μέρει με ένα εντυπωσιακό come back και εκλέγεται με τον μετέπειτα υφυπουργό Απόστολο Βασυρόπουλο και  τον Τάσο Μπαρτζώκα που ανατρέπει όλα τα «προγνωστικά» που δεν τον θέλανε περισσότερο από μια ελπιδοφόρα προοπτική.

Ο Φώτης Κουτσουπιάς τώρα προσφεύγει στο εκλογοδικείο κατά της εκλογής Τσαβδαρίδη, καθώς ο βουλευτής Ημαθίας αποτελεί μέλος του νομικού τμήματος του Δήμου Βέροιας.

Πρόκειται για μια περίπτωση επί της οποίας για πρώτη φορά καλείται να αποφανθεί το αρμόδιο δικαστήριο.

 

Η μόνη περίπτωση έκπτωσης από το αξίωμα του βουλευτή

 

Η μόνη περίπτωση στα χρονικά όπου η προσφυγή στο Εκλογοδικείο είχε αποτέλεσμα την έκπτωση από το αξίωμα του βουλευτή, συνέβη στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση του….20ου αιώνα…

Στις εκλογές του 1996 εκλέχθηκε δεύτερος, μετά τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο Θανάσης Γεωργιάδης.

Παρέμεινε για λίγο διάστημα στο αξίωμα του βουλευτή, μέχρι την εκδίκαση προσφυγής που έγινε στο Εκλογοδικείο.

Η υπηρεσιακή του θέση στο Νοσοκομείο Βέροιας  κρίθηκε ότι αποτελούσε σαφή παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας και εξέπεσε του αξιώματος.

Η εκλογική αναμέτρηση του 1996 έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί τότε καταγράφηκε η πρώτη και μοναδική έκπτωση εκλεγέντος βουλευτή με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου.

Ήταν η πρώτη και μοναδική εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία το ΚΚΕ εξέλεξε βουλευτή στην Ημαθία, ενώ δεν εξέλεξε βουλευτή το δεύτερο κόμμα, η Ν. Δημοκρατία.

Ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος και μετέπειτα νομάρχης, Γιάννης Σπάρτσης, δεν ορκίστηκε ποτέ βουλευτής λόγω της επιλογής του αρχηγού του κόμματος Μιλτιάδη Έβερτ να επιλέξει την έδρα σε μία από τις δύο περιφέρειες που είχε δικαίωμα.

Από την επιλογή εκείνη, έμεινε εκτός  Βουλής ο κ. Σπάρτσης και ορκίστηκε βουλευτής ο κ. Κοντογιαννόπουλος από την Ηλεία, ο οποίος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση  πολιτεύτηκε και εκλέχθηκε με το ….ΠΑΣΟΚ!!!

Οι εκλογές του 1996 έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα υπάρξει ειδική αναφορά σε προσεχές σημείωμα.

Δ. Καρολίδης

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ