Πάνε για το 2021 οι αλλαγές στη φορολογία των κατ’ επάγγελμα αγροτών

 

Για τα εισοδήματα της χρήσης του 2021 που θα αποτυπωθούν στις δηλώσεις του 2022 μετατίθενται οι αλλαγές στους συντελεστές και στις κλίμακες φορολόγησης των φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης –όπως είχαν απεικονισθεί άλλωστε και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ- ήταν να εφαρμοσθεί από την επόμενη χρονιά η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, μαζί με την αύξηση του αφορολόγητου για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ωστόσο τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια και η ανάγκη τήρησης των (μετα)μνημονιακών δεσμεύσεων- όσο τουλάχιστον οι θεσμοί δεν μπαίνουν στη συζήτηση για μείωση των συμφωνηθέντων πρωτογενών πλεονασμάτων- αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να επανασχεδιάσει ολόκληρο το πλάνο των φοροελαφρύνσεων.

Πέρα από τες παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ λοιπόν, σε πρώτο πλάνο μπαίνουν για την ώρα οι μειώσεις στο συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών –από 28% σε 24% φέτος και από 24% σε 20% του χρόνου- , ωστόσο υπάρχουν σκέψεις εκεί να ενσωματωθεί και η μείωση του συντελεστή για τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς από το 13% στο 10%.

 

www.ypaithros.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ