Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Ο εφιάλτης του Brexit χωρίς συμφωνία

 

Στο φως εμπιστευτικά κυβερνητικά έγγραφα για τις συνέπειες του πλάνου Τζόνσον ● Ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα και χάος στα σύνορα με την Ιρλανδία ● Ο Μπόρις βλέπει Άνγκελα και Εμανουέλ ● Το σχέδιο Κόρμπιν για πρόταση δυσπιστίας και οι λεπτές ισορροπίες

Εφιαλτικό είναι το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία, όπως αποκαλύπτουν κυβερνητικά έγγραφα τα οποία φέρνουν στη δημοσιότητα οι Sunday Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ενώ θα προκληθεί κομφούζιο στα λιμάνια και θα απαιτηθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία.

Τα έγγραφα αυτά εξετάζουν τις πιθανότερες συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία και όχι τα χειρότερα πιθανά σενάρια.

Με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου και ενδέχεται η ροή να μην εξομαλυνθεί παρά μετά από τρεις μήνες.

Ακόμη, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστούν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι τρέχοντες σχεδιασμοί για να αποφεύγονται οι έλεγχοι δεν θεωρούνται βιώσιμοι, κατά τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει, ακόμη, ότι τα έγγραφα προσφέρουν μια «σπάνια ματιά στους μυστικούς σχεδιασμούς που καταρτίζει η κυβέρνηση για να αποτρέψει μια καταστροφική κατάρρευση των υποδομών της χώρας».

Ο φάκελος, που φέρει διαβάθμιση «εμπιστευτικός», πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται άδεια χειρισμού απορρήτων για την πρόσβαση σ’ αυτόν, χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτος, αφού δίνει την πιο πλήρη εικόνα για την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσει το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, προστίθεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Χάος στην εσωτερική πολιτική σκηνή

Η πρωτοφανής πολιτική κρίση που βιώνει η Βρετανία με αφορμή το Brexit ενδέχεται να επιδεινωθεί, καθώς ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Οι Βρυξέλες, μετά από τρία και πλέον χρόνια αδιεξόδου, έχουν διαμηνύσει πως δεν προτίθενται να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία αποχώρησης, βασικό αγκάθι της οποίας είναι η πρόβλεψη για μηχανισμό ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία.


Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Μπόρις Τζόνσον ξεκινά επαφές εκτός Βρετανίας αυτή την εβδομάδα, καθώς θα συναντηθεί τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως αναφέρει η Sunday Telegraph, σκοπεύει να τονίσει στους δύο Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν μπορεί να σταματήσει το Brexit, ενώ θα επαναλάβει το αίτημά του για νέα συμφωνία. 

Ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει υπό ασφυκτική πίεση, ιδιαίτερα από τους Εργατικούς, όμως η αντιπολίτευση, αλλά και μέλη των Συντηρητικών που δεν συμφωνούν με το πλάνο του πρωθυπουργού, δεν δείχνουν να βρίσκουν τις απαραίτητες συγκλίσεις για να αποτρέψουν το Brexit χωρίς συμφωνία. 

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αρχηγός των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), σκοπεύει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον του ηγέτη των Συντηρητικών Τζόνσον αμέσως μόλις ξαναρχίσουν οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων, όμως δεν έχει βρει ακόμη την απαραίτητη στήριξη εντός Κοινοβουλίου.

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 100 Βρετανοί βουλευτές ζήτησαν με επιστολή τους άμεση σύγκληση της Ολομέλειας, παρά το γεγονός ότι η θερινή διακοπή του κοινοβουλίου τερματίζεται την 3η Σεπτεμβρίου.

Οι υπογράφοντες την επιστολή είναι πολέμιοι του Brexit, το οποίο θέλουν να εμποδίσουν.

 

www.efsyn.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ